Így zajlik a várban a pénzügyminisztérium rekonstrukciója

2023.12.15. 15:25
Videósorozatban mutatják be a munkát a pénzügyminisztérium rekonstrukciójáról, amiről Varga Mihály osztott meg újabb videót.

Az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium restaurálásáról tett közzé videót a Facebookon Varga Mihály pénzügyminiszter. 

A felvétel szerint az épület megújítása munkát ad régi, kihalóban lévő mesterségek művelőinek is,

segítve ezzel a nemzedékek által felhalmozott értékes szaktudás megőrzését, továbbélését. 

A rekonstrukciós és restaurátori munkákban számos családi vállalkozás működik közre. 

Amit mi az elődeinktől megtanultunk, azt átadjuk, és így él ez a szakma több ezer éve

– mondja el Stark Béla kőfaragó mester. 

A tervező, Fellner Sándor annak idején büszke volt, hogy magyar alapanyagokból és hazai szakemberek munkájával készült el a ház. Ez most, a rekonstrukció során is fontos szempont.

A beruházás célja az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium épülettömbjének Fellner Sándor tervei alapján történő műemléki homlokzat- és tetőrekonstrukciója, valamint a korszerű irodai munkakörülményeket biztosító épületbelső megvalósítása, a reprezentatív terek műemléki helyreállítása. Ez jóval több, mint felújítás, az épület rehabilitációja zajlik. Minden pontosan ugyanúgy néz majd ki, ahogy a tervezője annak idején megálmodta, „csak műszakilag megfelel a modern kor követelményeinek. Talán ez jelenti a legnagyobb kihívást számunkra” – tette hozzá Halmai Zoltán a beruházást lebonyolító vállalat vezérigazgatója, amikor lapunk helyszíni tudósítást közölt a munkálatokról. 

Mivel a helyreállított épület visszakapja eredeti funkcióját, jövőre – vélhetően már a nyáron – ideköltözik a pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ.