A Fehérvár három góllal legyőzte odahaza a listavezetőt

Vágólapra másolva!
2023.12.16. 12:20
null
<a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/nb-i-17-fordulo-7537" target="_blank">Sima hazai siker<br />A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Szabó Miklós)</a>
A labdarúgó NB I 17. fordulójában a Fehérvár 3–0-ra legyőzte odahaza a listavezető Paksot, és ezzel pontszámban beérte a Ferencvárost.

NB I
17. FORDULÓ
Fehérvár FC–Paksi FC 3–0 (Katona Mátyás 1., Kodro 20., 68.)
Székesfehérvár,
Sóstói Stadion, 4078 néző. V: Bogár

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Egy perce sem tartott a rangadó, a Fehérvár FC máris vezetett, aztán hamar megduplázta az előnyét, a Paksnak pedig végig futnia kellett az eredmény után – ez is lehetne a szombat kora délutáni rangadó rövid krónikája.

No, de ennél persze hosszabb története van a szezon egyik legérdekesebb meccsének, mindjárt itt van a kérdések kérdése: gondolta-e akrácsak egyetlen magyar futballrajongó azt, hogy 2023. december 17-én mindkét csapat dobogós helyen áll majd a tabellán?!

Márpedig a Fehérvár FC és a Paksi FC labdarúgói úgy várhatták a szombati egymás elleni idény zárót, hogy annak eredményétől függetlenül olyan ősz van mögöttük, amelyre a bajnoki rajt előtt még álmukban sem gondoltak. A fehérvári együttes a 2022–2023-as idényt úgy zárta a tizedik helyen, hogy csak az utolsó fordulóban harcolta ki a bennmaradást, majd utána nyáron az is kiderült, hogy a Mol nem hosszabbítja meg a szponzori szerződését a Fehérvár FC Kft.-vel, és tizenhárom év után távozik. A klubnál akkor mindenki arról beszélt, a megváltozott viszonyok között a bennmaradás lesz a cél, és bár a játékos keret ennél jóval acélosabbnak tűnt, az indulás nem sok jót ígért. A Vidi zsinórban három vereséggel indított, hét fordulót követően csak egy győzelme volt, azóta viszont kilenc találkozón a lehetséges huszonhét pontból huszonkettőt begyűjtött, egészen a tabella harmadik helyéig száguldott előre, és labdarúgói annak tudatában várhatták a Paks elleni rangadót, hogy győzelem esetén biztosan dobogón telelnek, mi több, hátrányuk csak négy pont lesz az első helyezett riválisukhoz képest.

Az ugyanis már egy hete vasárnap kiderült, hogy a Paksi FC története során először az első helyen fordulhat rá a tavaszi bajnoki folytatásra, a kérdés csak az volt, mekkora előnnyel.
Hogy tizenhat mérkőzésen harmincnnégy pontot szerezni mekkora teljesítmény, az is mutatja, hogy a 2019–2020-as idényben az együttes a teljes bajnoki évben negyvenegy pontot szerzett – nem véletlenül fogalmazott egy hete a Ferencváros elleni 3–2-es győzelmet követően úgy Bognár György vezetőedző, hogy megvan a bennmaradás. Persze, a paksiak a nagyszerű ősz után azért ennél jóval többet remélnek, ugyanakkor azzal is tisztában vannak, amellett, hogy értékelni kell az eddigi sikereket, csakis kis lépésekkel érdemes előre haladni, túlzottan előre tekinteni, álomvilágban élni nem érdemes.

És lám, Székesfehérváron szembe is jött a valóság – vereség lett az idei utolsó meccs eredménye.
Ami az összeállításokat illeti, a hazai oldalon az volt a kérdés, ki helyettesíti a sárga lapos eltiltása miatt pihenő Nikola Szerafimovot a védelem tengelyében. Sokan arra számítottak, esetleg az 56-szoros válogatott a pótember Fiola Attila lesz (aki sérülése után az elmúlt hetekben már a kispadon ült), ám ő ezúttal a keretbe sem került be, a szakmai stáb választása Spandler Csabára esett, aki az idény elején alapembernek számított, ám éppen a Paks elleni 2–0-ás vereséget követően kiszorult a kezdő tizenegyből.

A Paksnál is volt hiányzó a védelem tengelyében, Kinyik Ákos ugyancsak a sárga lapjai miatt nem játszhatott, ugyanakkor, aki látta csapata előző heti, Ferencváros elleni mérkőzését, tanúsíthatja, Andó-Szabó Sándor játékvezető olyan megmozdulás után büntette lappal, amikor szabályosan szerelte Marquinhost... Nem titok, Pakson szükség van arra a pénzre, amit a fiatalok játékperce után lehet kapni az MLSZ-től, ennek volt betudható, hogy a kapuban nem a bombaformában lévő Szappanos Péter kezdett, hanem Simon Barnabás.

Alig fél perce tartott a mérkőzés, amikor Gergényi Bence hatalmas bedobása után nem tudott felszabadítani a vendég védelem, Szabó János Katona Mátyás elé fejelte a labdát, ő pedig nem hibázta el a ziccert. Ennél rosszabbul nem is kezdhetett volna a listavezető, de az sem ígért sok jót a paksiak számára, hogy alig három perc után máris ápolni kellett a csapat kapitányát és nem sokkal később az is kiderült, hogy a rutinos védő nem tudja folytatni a játékot. Közel járt a Fehérvár ahhoz, hogy a tizedik percre megduplázza az előnyét, ám Csongvai Áron baloldali szöglete után Szabó Levente fejesét követően a labda a lécet is érintve hagyta el a játékteret. Még a játékrész felénél sem járt a meccs, amikor pazar hazai támadás végén Kenan Kodrónak csak az üres kapuba kellett bepasszolnia a labdát (Katona Mátyás adta a gólpasszt), és minden azt mutatta, a Fehérvár jó sorozata folytatódik, a Paksé ugyanakkor megszakad. Csongvai Áron szabadrúgásánál Simon Barnabásnak kellett nagyot védenie, bizony, a mérkőzés inkább azt mutatta, a házigazda növelheti előnyét, semmint hogy a Paks szorossá teszi az állást. A játékrész hajrájában aztán Kovács Krisztián a lécre bombázta a labdát, ennyire közel még nem járt a gólhoz a vendég csapat.

Kenan Kodro első gólja (Fotó: Szabó Miklós)
Kenan Kodro első gólja (Fotó: Szabó Miklós)

A szünetben Bognár György vezetőedző váratlant húzott, no nem azzal, hogy Böde Dánielt becserélte, hanem, hogy a kapuban is váltott, azaz a válogatott kerettag Szappanos Péter is érkezett. A Paks azonnal támadólag lépett fel, a Fehérvár vagy öt percig ki sem jött a saját térfeléről, a kapuban Tóth Balázs nem unatkozott, ám a házigazda átvészelte a nehéz időszakot. A labdák mélységből menetrendszerűen érkeztek Böde Dániel fejére, ő a legtöbbször tovább is csúsztatta, más kérdés, hogy a két oldalán ritkán érkeztek a csapattársak. Aztán az 56. percben majdnem olyan jelenetet láthattak a szurkolók, mint egy héttel korábban a Paks–Ferencváros összecsapáson. Mezei Szabolcs ezúttal is jobbról végezhetett el szögletet, Papp Kristóf a rövid saroknál remekül csúsztatott, ám míg ez a megoldása a Fradi ellen gólt ért, ezúttal a hazaiak kapusa Tóth Balázs hatalmas bravúrral védett. Egyértelműen a Paks irányított, Mezei Szabolcs szabadrúgása megint gólveszélyt jelentett, a fehérváriak kapusa azonban ihletett formában védett.

Böde Dániel sem tudott segíteni a Pakson (Fotó: Szabó Miklós)
Böde Dániel sem tudott segíteni a Pakson (Fotó: Szabó Miklós)

Miközben a Paks nagy erőket mozgósított, a baloldali hazai támadás lezárásaként a Fehérvár házi gólkirálya, Kenan Kodro a vendég kapu bal oldalába lőtte a labdát, nehezen volt hihető, hogy innen még lenne visszaút a Paksnak.

Nem is volt, a Fehérvár magabiztosan nyerte a rangadót, és dobogón zárja az őszt (alig négy pontra az első helytől) – gondolta ezt valaki is mondjuk a hetedik forduló környékén?

Mint ahogy azt sem gondolta senki, hogy a Paks zárja az őszt az első helyen és bár a csapat utolsó meccse nem sikerült, a játékosoknak egyértelműen van mire büszkének lenniük. Miután a játékvezető lefújta a mérkőzést, a hazai tábor hosszú perceken keresztül éltette a fehérvári labdarúgókat, ugyanakkor a paksi drukkerek is megtapsolták kedvenceiket, hiszen tisztában voltak vele, parádés ősz van mögöttük.

Egyébként érdemes tudni, hogy a két csapat egymás elleni mérlege a találkozó előtt komoly fehérvári fölényt mutatott (húsz Vidi-győzelem, s tizenkét döntetlen mellett született tizenegy paksi siker), ugyanakkor az utolsó tizenkét bajnokiból a Fehérvár csak egy meccset tudott megnyerni (öt döntetlen és hat vereség mellett), azaz igencsak rossz sorozat végére tett pontot.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!


NB I, 2023–2024, 17. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
December 16., szombat
Fehérvár–Paks 3–0Székesfehérvár,Sóstói StadionBogár Gergő4078
Kisvárda–Újpest 4–0
Kisvárda,Várkerti StadionRúsz Márton1815
Diósgyőri VTK–MTK Budapest 3–3 Miskolc,DVTK ArénaPintér Csaba3412
December 17., vasárnap
13.30: Kecskeméti TE–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)Kecskemét,Széktói StadionZierkelbach Péter
16.00: Ferencváros–Zalaegerszegi TE (Tv: M4 Sport)Budapest,Groupama ArénaKáprály Mihály
18.00: Puskás Akadémia–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)Felcsút,Pancho ArénaDerdák Marcell
Az állás
1. Paksi FC 17 10 4 3 32–21 +11 34
2. Ferencvárosi TC 16 9 3 4 39–19 +20 30
3. Fehérvár FC 17 9 3 5 36–24 +12 30
4. Puskás Akadémia 16 7 6 3 27–20 +7 27
5. MTK Budapest 17 7 4 6 21–28 –7 25
6. Debreceni VSC 16 7 3 6 24–21 +3 24
7. Diósgyőri VTK 17 7 3 7 26–28 –2 24
8. Újpest FC 17 6 3 8 24–35 –11 21
9. Kecskeméti TE 16 6 2 8 24–28 –4 20
10. Zalaegerszegi TE 16 4 3 9 21–33 –12 15
11. Kisvárda 17 4 2 11 19–27 –8 14
12. Mezőkövesd 16 4 2 10 17–26 –9 14
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik