Tudta? A másik Winston Churchill miatt változtatott nevet a brit miniszterelnök

2023. dec 17. 8:04
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Az amerikai Winston Churchill (1871-1947) / Forrás: Wikipedia

Az amerikai Winston Churchill (1871-1947) / Forrás: Wikipedia

Gondolták volna, hogy egyszerre két Winston Churchill is létezett? Ráadásul az amerikai regényíró is politikai pályára készült és a legendás brit miniszterelnökhöz hasonlóan – aki még névváltoztatásra is kényszerült – imádott festeni.

Világhírű brit névrokonához képest mindössze három évvel korábban született az amerikai Winston Churchill, 1871-ben a missouri állambeli St. Louisban. Bár kinézetre különbözőbbek nem is lehettek volna, az érdeklődésük és karrierjük is sokban hasonlított. Az amerikai Churchill ifjúként a Haditengerészeti Akadémia diákja volt, ahol 1894-ben végzett – eközben az "eredeti", vagyis akit ma annak ismerünk, Angliában ugyancsak ebben az évben végzett a sandhursti Királyi Katonai Főiskolán.

Az amerikai Winston Churchill otthonában / Forrás: Wikipedia

Az amerikai Winston Churchill otthonában / Forrás: Wikipedia

Egyaránt volt újságíró a brit és az amerikai Churchill is – előbbi haditudósító, utóbbi egy katonai újság szerkesztője lett –, de miközben az angol maradt a seregben, s több háborúban is érdemeket szerzett, az amerikai inkább otthagyta a katonai pályát és írói karrierbe kezdett. Huszonegy éves volt csak, mikor a Cosmopolitan Magazine vezérigazgatója lett, de nem volt ideje írni, ezért lemondott – és milyen jól tette, 1898-ban már hírnevet szerzett első regényével, A hírességgel (The Celebrity), a következő pedig igazi szenzáció lett, amiből kétmillió példányt adtak el. Churchill meg is gazdagodott belőle. Ekkor már eléggé híres volt ahhoz a nyugati világban, hogy a később politikai pályára lépő másik, brit Churchillnek magyarázkodnia kelljen, hogy nem ő a regényíró, csak névrokonságról van szól. A későbbi kétszeres miniszterelnök akkor lett ismert, amikor 1905-ben – harmincegy évesen – gyarmatügyi államtitkár lett.

A britek talán legnagyobb formátumú politikusa, Sir Winston Churchill a XX. században kétszer is miniszterelnök lehetett hazájában / Fotó: Gettyimages

A britek talán legnagyobb formátumú politikusa, Sir Winston Churchill a XX. században kétszer is miniszterelnök lehetett hazájában / Fotó: Gettyimages

Az utókor számára már híresebb Churchill, miután tudomást szerzett az amerikai Churchill könyveiről, úgy döntött, változtat a nevén. Levelet írt az írónak azzal az ajánlattal, hogy ő ezentúl "Winston S. Churchill" néven adja majd ki műveit, a félreértések elkerülése érdekében, a középső nevét, vagyis a Spencert rövidítette le. A könyvesboltokban gyakran tapasztalta ugyanis, hogy összekeverik őket, hiszen Churchill maga is több kötetet írt – élete során több mint ötven könyvet, amiért Nobel-díjat is kapott –, és kénytelen volt valahogy jelezni a különbséget. Az író lelkesen fogadta az ötletet, azzal a megjegyzéssel, ő is hasonlóan járna el, ha lenne középső neve, ami nem volt, egyebekben pedig tiszteletéről és csodálatáról biztosította Churchillt.

A brit Churchill egyébként leginkább történelmi könyveket, esszéket jegyzett, egyetlen regényt azért megírt 1900-ban, Savrola - avagy forradalom Laurániában címmel, ezt később Magyarországon is kiadták.

Megmutatták II. Lajos utolsó levelét: így kért segítséget a nagyuraktól a mohácsi csata előtt

Megmutatták II. Lajos utolsó levelét: így kért segítséget a nagyuraktól a mohácsi csata előtt

Bár mindketten úgy tudták, hogy nem fűzték össze őket rokoni szálak, természetesen nem akarták elszalasztani a személyes találkozót. Ám sajnos ez sosem jött össze: kétszer is megbeszélték a találkozást, amikor tudták, hogy a másik hazájában tartózkodnak majd, de mindkét alkalommal közbejött valami egyiküknek.

Egyébként mindketten imádtak festeni, bár a miniszterelnök lényegesen tehetségesebbnek bizonyult ebben, noha életében egyetlen képet sem tudott eladni.

A regényíró, bár sikeres volt, 1919-ben felhagyott az írással – amikor az angol Churchill éppen hadügyminiszter volt –, és visszavonult a közéletből. Kevéssel halála előtt azt mondta: „Nehéz nekem már regényíróként gondolni önmagamra, hiszen mindaz mintha egy másik élethez tartozna”. 1947-ben, 75 évesen halt meg Floridában, a felesége után három évvel.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

történelem

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Winston Churchill történelem