Folyamatosan lövik a drónokat Ukrajnában, egymás után érkeznek a jelentések a frontról

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború, Kijev, géppuska, gépfegyver, fegyver, katona
Kijev, 2023. december 13. A Szibériai zászlóalj egyik tagja kiképzésen egy Kijev közelében lévő gyakorlótéren 2023. december 13-án. A zászlóaljat az ukrán fregyveres erők nemzetközi légiójának egységeként állították fel orosz állampolgárságú volt katonákból, polgárjogi aktivistákból és önkéntesekből, akik küzdeni szándékoznak az Ukrajnát megtámadó orosz haderő ellen. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 663. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
05:48
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:51
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Speciális orosz egységek Herszonban

Oroszország növeli a különleges erők létszámát a megszállt Herszon területen - írta a Kyiv Independent. Ennek részben az a célja, hogy

megfélemlítsék a lakosokat, akik információkat adtak át az ukrán katonaságnak.

05:55
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Lehallgatták az ukrán hadsereg főparancsnokát

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) vizsgálatot indít, miután Valerij Zaluzsnij főparancsnok új irodájában hangrögzítő készüléket találtak.

06:26
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint kilencezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5227 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4329 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 65 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében -áll a tájékoztatásban. 

07:47
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

IMF-vezér: Ukrajna gazdasága a segélyektől függ

Az IMF vezetője szerint Ukrajna gazdasága a további segélyektől függ. Ukrajna gazdasága valószínűleg elviselne egy "néhány hónapos" finanszírozási késedelmet, de egy hosszabb kihagyás komoly veszélybe sodorná az ország gazdasági fellendülését - mondta Kristalina Georgieva, az IMF igazgatója.

08:57
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna drónokkal támad civileket

Az ukrán hadsereg egyre gyakrabban használ FPV drónokat civilek ellen – mondta el Herszon régió kormányzója, Vlagyimir Saldo a Ria Novosztyinak.

"Nem a katonaságot célozzák meg, hanem polgári célpontokat" – mondta Saldo.

09:50
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Szu-34-esek megsemmisítettek egy ukrán célpontot

Szu-34-esekkel az ukrán erők fellegvárát támadta meg Oroszország Krasznolimanszk irányában.

„A hírszerzés megerősítette, hogy a célpontok megsemmisültek, a legénység pedig épségben visszatért a bázisra" – jelentette a minisztérium.

10:48
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisített katonai állások Kupjanszknál

Oroszország megsemmisítette az ukrán fegyveres erők (AFU) megerősített állásait Kupjanszk irányában – jelentette a védelmi minisztérium.

Az osztály megjegyezte, hogy a Zapad-csoport tarackhadosztályának katonái az Msta-S önjáró tüzérségi rendszerekkel nyolc kilométeres távolságban álcázott ellenséges állásokat találtak el.

11:23
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Meghiúsult ukrán támadások Donyecknél

A Vosztok csapatcsoport egységei visszaverték az ukrán támadásokat Donyeck déli irányában, Novomikajlovka közelében – számolt be Alekszandr Gordejev, a csoport sajtóközpontjának vezetője.

"A tüzérség és a hadsereg légiereje által támogatott motorizált lövészegységek visszaverték ukrajna támadásait Novomikajlovkánál" - mondta Gordejev.

Gordejev pontosította, hogy szintén tüzérségi csapással az AFU 79. légideszant-támadó, 72. gépesített és 58. motorizált gyalogsági dandárjainak állomáshelyeit megsemmisítették Novomikhailovka, Konsztantyinovka, Ugledar és Urozhaynoye térségében.

Gordejev azt is elmondta, hogy az AFU az elmúlt 24 órában akár 100 katonát is veszíthetett.

11:58
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország megakadályozott egy terrortámadást

Az FSZB megakadályozott egy katonai-ipari komplexum (DIC) vezetője ellen megkísérelt terrortámadást,  számolt be a TASS számolt az orosz FSZB Public Relations Központjára hivatkozva.

A különleges szolgálat munkatársai őrizetbe vettek egy 33 éves orosz férfit. Ukrajna utasítására terrortámadást készített elő. A férfi rögtönzött robbanószerkezet bevetését tervezte: elkobozták tőle az IED készítéséhez szükséges alkatrészeket.

A férfi ellen eljárást indítottak.

13:50
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Támadás Belgorodban

A Vlagyimir Putyinnal szemben álló ukrajnai székhelyű orosz félkatonai csoport azt állította, hogy Belgorodban megsemmisítette az orosz csapatok erődítményét.

A Szabadság Oroszországért Légió vállalta magára a Terebreno falu közelében elkövetett határon átnyúló támadást.

14:32
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz miniszterelnök a héten találkozik a kínai elnökkel

Oroszország miniszterelnöke a héten találkozik a kínai elnökkel - közölte az orosz kormány.

Mihail Miszustin és Hszi Csin-ping december 19-én és 20-án Kínában folytat megbeszélést - tette hozzá a hivatal.

A múlt héten a kínai és az orosz hadsereg közös "stratégiai" légi járőrözést hajtott végre a Japán-tenger és a Kelet-kínai-tenger feletti légtérben.

A Nyugat aggodalmakat fogalmazott meg Kína és Oroszország növekvő kapcsolatai miatt.

Moszkvai és nyugati tisztviselők többször is "új hidegháborúról" beszéltek, amelynek egyik oldalán Oroszország és Kína, a másik oldalán pedig a Nyugat áll.

15:11
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisült egy Leopard az északi övezetben

Az orosz csapatok megsemmisítettek egy német Leopard 2 harckocsit a különleges katonai művelet (SVO) övezetében – tájékoztatott az orosz védelmi minisztérium.

Az ukrán fegyveres erők (AFU) harcjárművét Kupjanszk irányában találták el. Emellett az ellenség három gyalogsági harcjárművet, két páncélozott szállítójárművet és egy Gvozgyika páncélozott járművet is veszített.

15:55
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország hét ukrajnai területet bombázott

Oroszország hét ukrajnai területet lőtt, legalább egy ember megsérült - közölte a kijevi nemzeti rendőrség.

A testület 10 találatot regisztrált, amely a polgári infrastruktúrát érte.

Avdijivka, Kurahove, Csasziv Jar városokat, valamint Bohdanivka, Novobakhmutivka és Orlivka falvakat "támadták" - közölték.

16:33
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna őrizetbe vett egy kémet

Az ukrán titkosszolgálat december 18-án közölte, hogy egy ukrán állampolgár állítólag segített irányítani egy orosz támadást Zaporizzzsja városa ellen, amelyben öt ember halt meg októberben.

A kémet őrizetbe vették.

17:39
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna csökkenti a katonai műveleteket a külföldi segítség hiánya miatt

Az ukrán csapatok nem hajtottak végre néhány katonai műveletet a külföldi segítség hiánya miatt - közölte a hadsereg egyik magas rangú tábornoka.

A katonák a tüzérségi lövedékek hiányával is szembesülnek a "teljes frontvonal mentén" - mondta Oleksandr Tarnavskyi dandártábornok a Reutersnek.

Tarnavskyi tábornok szerint a hiány "nagyon nagy" probléma, és a külföldi katonai segélyek csökkenése hatással van a harcokra.

18:21
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU elfogadta a gazdasági megszorító intézkedéseket is tartalmazó 12. szankciós csomagot

Az Európai Unió Tanácsa a Ukrajna elleni folytatódó orosz háborúra tekintettel elfogadta a gazdasági és egyedi korlátozó intézkedéseket is tartalmazó tizenkettedik szankciós csomagját - közölte az uniós tanács hétfőn.

A brüsszeli közlemény szerint az intézkedések "újabb csapást mérnek" Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús képességére azáltal, hogy az orosz gazdaság legfontosabb ágazatait célozzák, és megnehezítik az uniós szankciók megkerülését.

Az EU tilalmat vezet be egyebek mellett a gyémántok közvetlen vagy közvetett behozatalára Oroszországból, továbbá korlátozásokat vezet be olyan ipari termékek kivitelére és behozatalára, amelyek jelentős bevételt generálhatnak Oroszországnak - írták.

19:01
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ajándékcsomaggal segíti a kárpátaljai fiatalokat az Emberi Méltóság Tanácsa

Az Emberi Méltóság Tanácsa 1650 ünnepi ajándékcsomaggal segíti a nehéz helyzetben élő kárpátaljai fiatalokat. Az adományt hátfőn Budapesten adta át a szervezet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőjének.

"Célunk, hogy a háború, a gazdasági nehézségek és az ukrán állam részéről a magyarokat érő hátrányos megkülönböztetés közepette hozzájáruljunk ahhoz, hogy az ott élők érezzék a nemzeti szolidaritást" - mondta Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa alapító elnöke.

A több millió forint összértékű ajándékcsomagokat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Brenzovics László vette át. A csomagokban írószer, táska, használati tárgy, játék és tisztasági eszköz egyaránt szerepel.

20:05
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz miniszter: Az ukrán fél szándékosan támad egészségügyi intézményeket

Szándékosan vesz célba az ukrán hadsereg egészségügyi létesítményeket az Ukrajnától elcsatolt "új régiókban" - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter hétfőn annak a bizottságnak az ülésén, amelyet a moszkvai parlamenti felsőház a Kijev által fiatalkorúak ellen elkövetett bűncselekmények kivizsgálására állított fel.

Elmondta, hogy az ukrán fél ezeket a létesítményeket ismételt támadásnak veti alá. A tárcavezető egyebek között elmondta, hogy 2014-óta a donyecki régióban harci cselekmények következtében 663 gyerek szenvedett különböző fokozatú sebesülést, 214 pedig meghalt.

A luhanszki régióban a megsebesült gyerekek száma ugyanebben az időszakban 248, a halottaké 57 volt. A miniszter szerint Herszon megyében tavaly óta 35 gyerek sebesült és hat halt meg, Zaporizzsja megyében pedig 10 a sebesültek száma.

20:47
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nehezményezi, hogy az elnök menesztette a toborzóközpontok vezetőit

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfőn bírálta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon döntését, amellyel a nyáron menesztette a regionális toborzóközpontok vezetőit.

Zelenszkij augusztusban távolította el a regionális toborzóközpontok vezetőit egy korrupcióellenes kampány keretében.

Az elnök akkor arra hivatkozott, hogy a vonatkozó vizsgálatok a tisztségviselők visszaéléseit tárták fel a jogalap nélküli meggazdagodástól a hadköteles korú férfiak külföldre szállításáig, dacára annak, hogy hadihelyzetben számukra tilos elhagyni az ország területét.

21:35
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Cseh államfő: Jelentősen megváltozhat jövőre az ukrajnai helyzet

Jelentősen megváltozhat jövőre az ukrajnai helyzet, s a mostani jelek szerint Ukrajna és a Nyugat számára nem a legjobb irányban - jelentette ki Petr Pavel cseh államfő a Seznam Zprávy hírportálon hétfőn megjelent interjúban.

"Új helyzet jön létre, amelyet meg kell majd oldanunk" - jegyezte meg az elnök.

A közel-keleti konfliktussal kapcsolatban Petr Pavel úgy vélekedett: amennyiben tovább növekszik a világban az Izrael-ellenesség, és némely arab államban a szélsőségesség, a világban a terrorizmus megerősödésére lehet számítani.

Az ukrajnai helyzet alakulását Petr Pavel összekapcsolta a jövő évben esedékes oroszországi és egyesült államokbeli elnökválasztásokkal. Szerinte Oroszországban nem kell meglepetésre számítani, a jelenlegi elnök, Vlagyimir Putyin győzelme várható. Az amerikai elnökválasztás várható eredménye azonban közel sem ilyen egyértelmű.

22:20
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Dánia és Svédország gyalogsági harcjárműveket adományoz Ukrajnának

Dánia 1,8 milliárd dán koronát (92,8 milliárd forint) különített el, hogy pénzügyi segítséget nyújtson Svédországnak CV90 típusú svéd páncélozott harci járművek Ukrajnának adományozásához - áll a dán védelmi tárca hétfői közleményében.

Svédország korábban már átadott 50 darab CV90-est Kijevnek az Oroszország elleni háborújához. A dán adományból újabb járművek gyártását, alkatrészeket, lőszereket és egy többéves karbantartási szerződést finanszíroznak.

A dán kormány a múlt héten ismertetett egy egymilliárd euró értékű, Ukrajnának szánt katonai segélycsomagot, egy nappal azután, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozott a skandináv országok vezetőivel.

A legutóbbi csomagokon kívül Dánia már adományozott Ukrajnának 20,5 milliárd dán koronát (1057 milliárd forint) katonai segítség céljából, valamint mintegy 2,8 milliárd koronát polgári célú segítségre.