szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a támadási módszerek is egyre fejlettebbek, de ha nagyon figyelünk néhány dologra, elkerülhetjük, hogy veszélybe kerüljön a pénzünk.

Az idei évben összesen 985 banki alkalmazást céloztak meg a különböző kártevők – derül ki a Zimperium mobilbiztonsági vállalat éves összegzéséből, melyből az is kiolvasható, hogy idén ebben a kategóriában tíz új vírusféle is terjedni kezdett, természetesen a korábbiak mellett.

A banki appokat célzó trójai típusú kártevők olyan rosszindulatú programok, amelyek kimondottan az emberek bankszámláit célozzák meg, a pénzükre utazva. Ezt a különböző, az online bankoláshoz szükséges adatok megszerzésével érik el, például a sütik ellopásával, a kétfaktoros azonosítás megkerülésével, vagy az automatizált tranzakciók lévén.

Mint a Bleeping Computer írja, népszerűek azok a csalási módszerek is, amelyek során az embereket olyanok hívják fel, akik magukat egy pénzintézet ügyfélszolgálati munkatársának adják ki. A hívás során – valamilyen ürügy mentén, például gyanús pénzügyi tranzakciókra hivatkozva – arra kérik az embert, töltsön le valamilyen programot a készülékére. Ez azonban valójában egy trójai, mely adatokat hivatott lopni az eszközről.

Hitelt akartak felvenni, helyette még a családjuk is fenyegetést kapott az új androidos kémprogramot letöltőknek

Több mint 12 milliószor töltötték le az androidos felhasználók azokat a kamu fintech-alkalmazásokat, amelyek akkor is fizikai erőszakkal fenyegetik meg a felhasználókat, ha nem is kaptak kölcsönt.

Természetesen ezek a kártékony programok más úton is települhetnek mondjuk egy okostelefonra – a megelőzésben fontos, hogy ne telepítsünk az androidos mobilunkra a Play Áruházon kívülről származó .apk fájlból alkalmazást. Sőt, még az alkalmazásbolton belül is vessünk egy pillantást a felhasználói értékelésekre, és ha valami gyanús, ellenőrizzük, valóban megbízható-e a fejlesztő.

Érdemes óvatosnak lenni akkor is, amikor a telepített applikáció olyan dolgokhoz kér hozzáférést, melyek teljesen indokolatlannak tűnnek. Gyakori, hogy egy ilyen app a kisegítő lehetőségekhez is hozzá szeretne férni.

Az ilyen trójai programok naplózhatják a billentyűleütéseket, adathalász oldalakra irányíthatnak, és láthatják az SMS-eket – ez utóbbi azért súlyos gond, mert a kétlépcsős azonosításhoz szükséges kódok a legtöbb esetben így érkeznek.

Rendkívül veszélyes androidos kártevő terjed, 450 banki alkalmazásra van betanítva

Több száz banki alkalmazásra van „betanítva" a legújabb, Nexus nevű androidos kártevő, ami képes ellopni a banki adatainkat, még akár a kétfaktoros hitelesítő kódokat is meg tudja szerezni.

Végezetül, nagyon fontos, hogy az SMS-üzenetben érkező hivatkozásokat se nyissuk meg soha. Ha egy magát a bankunknak kiadó ember keres minket, vagy hív telefonon gyanús, sürgető hangnemben, inkább keressük ki a pénzintézet hivatalos telefonszámát, és érdeklődjünk náluk, hogy valóban gond van-e.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

* * * Már teljesen ingyenes bankszámlák is elérhetőek

Sokan fizetnek éves szinten több tízezer forintot csak azért, mert van saját bankszámlájuk. Azonban léteznek már teljesen ingyenes számlacsomagok is! A Bankmonitor bankszámla kalkulátora – a bankolási szokásai alapján - mindenkinek személyre szabottan megmutatja az elérhető legkedvezőbb ajánlatokat.