Szponzorált tartalom

Itt a síszezon: hogyan biztosítsuk be magunkat?

2023. nov 30. 10:27
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
GettyImages-1446438866

Fotó: GettyImages

Újra itt az idő felcsatolni a síléceket vagy snowboardot, hiszen itt a tél! A magasabban fekvő sípályákon már el is kezdődött a szezon, indulás előtt azonban érdemes átnézni, mire lesz szükség a kiránduláshoz, és a felszerelésünkre milyen fedezetet nyújtanak az utasbiztosítások. Ebben segítenek eligazodni a Bank360.hu szakértői.

A síelés, és általában a tél sportok eszközigényesek, még akkor is, ha csak hobbiként, évente egy alkalommal űzi valaki. Több tíz-, akár százezer forintot is rá lehet költeni a felszerelésre, de az sem olcsó, ha a bérlés mellett döntünk. Éppen ezért nem mindegy, hogy mire számíthatunk a biztosítótól abban az esetben, ha valami történne a drága eszközökkel. Ezen a téren jelentős különbségek vannak a biztosítók között, több szempontból is.

Nem mindegy, hogy síelünk vagy mást csinálunk

A téli sportokra speciálisan igénybe vehető utasbiztosítás minden esetben kiköti, hogy pontosan milyen tevékenységekre térít, ha valamilyen baleset történik. Síelésre, sífutásra, snowboardozásra, jégkorongra, illetve szánkózásra szinte minden esetben fizetnek a biztosítók, de a motoros szán, a bob, a korcsolyázás vagy a hórafting általában nem férnek bele egy alap síbiztosításba. Ha olyan biztosításunk van, ami nem fedezi a végzett sporttevékenységet, akkor nemcsak a sérült vagy tönkrement eszközre nem remélhetünk pénzt, de még egy esetleg sérülés, mentés és kórházi ellátás anyagi terheit is nekünk kell viselni. Ez a választott országtól függően akár millió forintos tétel is lehet. Az is nagyon fontos, hogy a sporttevékenységet mindig a kijelölt pályákon, utakon végezzük, ellenkező esetben nem térít a biztosító.

Nem mindegy, hogy saját vagy bérelt lécen siklunk

A síbiztosítások általában külön kitérnek a sportfelszerelés biztosítási díjára, ami a téli sportoknál különböző módon történhet. Van olyan biztosító, ahol nem tesznek különbséget és fedezik a saját és a bérelt felszerelést is, míg máshol a bérelt felszerelésre kevesebb biztosítási díjjal lehet számolni. Több biztosító nem kezeli külön a sportfelszerelést, hanem a poggyászkárra elérhető fedezetbe számolja bele a sífelszerelést és azon belül jelöl meg egy maximális összeget, ami biztosítótól függően 100 000–400 000 forint között van. A bérlőknek fontos információ, hogy van olyan szolgáltató is, ahol a bérelt sífelszerelésre semmilyen fedezetet nem vállal a biztosító.

Érdemes összehasonlítani az utasbiztosításokat ebből a szempontból is, hiszen nem mindegy, hogy egy baleset esetén a sérült felszerelésre mekkora összeggel számolhatunk. Két főre, egyhetes ausztriai síelésre, autós asszisztenciával kiegészítve 15-20 ezer forint között találhatunk ajánlatokat.

A ki nem használt síbérletre is téríthet a biztosító

Ha olyan baleset vagy betegség történik síelés közben, ami miatt nem tudjuk folytatni a sportolást, nemcsak a felszereléssel és az egészségünkkel kapcsolatban számíthatunk térítésre, hanem a síbérletre feleslegesen kiadott összeget vagy annak egy részét is megtérítheti a biztosító. Ehhez szabhat külön feltételt a biztosító, például hogy legalább három napra legyen megváltva a síbérlet. A térítés biztosítótól függően 50-100 ezer forint között alakul, sőt olyan biztosító is akad, amelyik nemcsak a bérletet, hanem az előre kifizetett sítanfolyamot is megtéríti, ha azon valamiért mégsem tudunk részt venni.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
utasbiztosítás téli sportok