Csúszhatnak a karácsonyi rendelések Európában

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, 2023.11.25.
Israeli soldiers patrol in Gaza City's Zeitoun district on November 25, 2023, on the second day of a truce between Israel and Hamas. Hamas is expected to release another 14 Israeli hostages in exchange for 42 Palestinian prisoners on Saturday, the second day of a four-day truce in their seven-week war. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)
Vágólapra másolva!
Folyamatosan támadják a jemeni lázadók a kereskedelmi hajókat, ami logisztikai problémákat idézhet elő, mivel a fuvarcégeket arra sarkalhatja, hogy kerüljék el a korábbi kereskedelmi útvonalakat.
Vágólapra másolva!

A közel-keleti eszkaláció miatt csúszhatnak a karácsonyi rendelések Európában. Az elmúlt napokban a jemeni húti lázadók már kereskedelmi hajókat is megtámadtak a Báb el-Mandeb-szorosnál. Az incidensek hatására több vállalat – a British Petrol, az Evergreen Group, a Maersh, stb. – is bejelentette, hogy átmenetileg felfüggeszti szállítási tevékenységét a Vörös-tengeren - írja Hortay Olivér, a Századvég Tudásközpont Alapítvány energia- és klímapolitikai üzletágvezetője Facebook-on.

Hortay Olivér felhívja a figyelmet a vörös-tengeri kereskedelmi útvonal jelentőségére, kiemeli:

a globális kereskedelem 10 százaléka, évente mintegy 17 ezer hajó halad át rajta.

Az áruszállítás mellett ráadásul nagymennyiségű olaj és cseppfolyósított gáz is a szoroson keresztül érkezik Európába, így a vállalatok bejelentésére az energiaárak is emelkedésnek indultak.

Hortay Olivér szerint az eset újabb bizonyítéka annak, hogy a geopolitikai feszültségek növekedése kiszámíthatatlan következményekkel járhat, ami – a karácsonyi rendeléseket érintő kellemetlenségeken túl – súlyos gazdasági károkat okozhat.