Vidnyánszky Attila visszavonta a lemondását a Nemzeti Színház éléről

D  HR20231004008
2023.12.20. 16:28
Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter elfogadta Vidnyánszky Attila lemondásának visszavonását – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a Nemzeti Színházban 2023. november 10-én történt balesettel kapcsolatban a színház belső vizsgálata lezárult. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója visszavonta lemondását.

A Nemzeti Színház vizsgálóbizottságának megállapítása szerint a balesetért senkit sem terhelhet egyszemélyi felelősség. Az Index megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a nyomozás továbbra is folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatás ezidáig nem történt.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter elfogadta Vidnyánszky Attila korábbi lemondásának visszavonását. A nyomozó hatóság által a tárgyi ügyben hivatalból indított vizsgálat a jogszabályok által megszabott eljárásrendben zajlik.

Baleset előadás közben

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, november elején a magyar színházi élet egyik legsúlyosabb balesetében megsérült a Nemzeti Színház két színésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó.

A baleset a két színészt a Rómeó és Júlia előadása alatt érte a színpad és kulisszák határán: a vastraverzekkel felépített díszlet felső emeletéről zuhantak több – egyesek szerint négy – métert hátrafelé. Olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy mindkettejüket meg kellett műteni, fizikai és mentális rehabilitációjuk akár hónapokig is eltarthat.

Bár Szász Júliát a baleset után pár nap elteltével hazaengedték a Semmelweis Egyetem klinikájáról, néhány hét múlva, november 27-én mégis visszakerült a kórházba, de azóta már újra otthon folytatja a felépülést. Állapotáról nemrég nyilatkozott, amelyről itt írtunk.

Az estet követően az intézmény vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila, elismerve felelősségét, lemondott posztjáról, amit a Kulturális és Innovációs Minisztérium is megerősített. 

A színházi baleset ügyében rendőrségi nyomozás és szakértői vizsgálat is zajlott. A helyszínen később meg is vizsgálták a díszletet, amelyet ehhez vissza kellett építeni, ám az Index információi szerint el sem lett volna szabad bontani.

Árnyék a Nemzeti Színházon

Vidnyánszky Attila a közelmúltban a Nemzeti Színház közösségi oldalán megjelent videóban értékelte a teátrum 2023-as évét. A vezérigazgató a felvételen úgy fogalmazott: a november eleji súlyos baleset meglátása szerint az „egész éves teljesítményüket beárnyékolja”.

Csák János kulturális és innovációs miniszter az Indexnek adott decemberi interjújában a Nemzeti Színházban történt balesetről is beszélt. Ebben így fogalmazott: 

Nagyon jó a Nemzeti Színház példája, ugyanis a stratégiai intézményeknek igazi vezetőkre van szükségük. Amikor művész a vezető, akkor ő egy konfliktust, problémát, balesetet első pillanatban lehet, hogy nem vezetőként, hanem érzékeny művészként él meg. De vezetőként épp a konfliktusnál kell ott állnod hidegvérrel, és intézkedni! Ez olyan, mint amikor léket kap a hajó. Ha a kapitány akkor elkezd jajveszékelni a résztvevőkkel, és nem azt mondja, hogy tízen lementek, betömitek a lyukat, és kiadja a parancsokat, hogy helyreálljon a normál működés, akkor sokkal nagyobb tragédia történhet, széteshet az adott szervezet, közösség. Teljesen megértettem Attilát, hogy lemondott. Megpróbáltam lebeszélni róla, elmondtam neki, hogy mi a vezető kötelessége az én olvasatomban. Tiszteletben tartom a lépését. De zajlik a rendőrségi és a belső vizsgálat. Óriási hiba lenne, ha anélkül mondanék ítéletet, hogy ismerném a vizsgálatok eredményét.

(Borítókép: Vidnyánszky Attila 2023. október 4-én. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)