Imádod a lovakat és a lovaglás világát? Válj lovasoktatóvá!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.12.20. 16:28
Címkék
Kevés állat létezik Magyarországon, aki közelebb állna az emberhez, mint a ló. Sőt, talán nulla. Ismerjük a hagyományokat, a kultúránk és a történelmünk szerves részei. A jó hír pedig az, hogy ez a kultúra a 21. században sem veszett ki a divatból. Sőt, az ország egyes részein kifejezetten ápolják a hagyományokat e téren. Mint például Kaposvár környékén! (x)

 

(Fotó: Freepik)
(Fotó: Freepik)

Munkalehetőségek lovasoktatóknak

Nem csak programozóként vagy közgazdászként lehet elhelyezkedni a 21. században. A lovasoktatás világa is él és virul – legalábbis ami Magyarországot illeti, egész biztosan. A kaposváriak a saját szemükkel is meggyőződhetnek erről, például a Kaposmérőn található lovasíjász birtokon. De az ország egyéb területein is található lovaglási lehetőség. Így pedig oktatókra, a hagyományt őrző és ápoló személyekre is szükség van. Az aktuális munkalehetőségek pedig akár ugyanúgy megtalálhatóak egy álláskereső portálon, mint bármelyik másik pozíciónál. Ilyen lehet a KaposvarAllas.hu oldala is.

Képzési lehetőségek

Nézzünk egyből egy diplomás lehetőséget: a Testnevelési Egyetem Lovaskultúra oktató képzésének célja az, hogy olyan széles látókörű, magas szintű elméleti és gyakorlati tudással rendelkező lovas szakembereket neveljen ki, akik képesek megbízható, szakszerű és jól szervezett lovasoktatást nyújtani főként gyermekeknek és kezdő lovasoknak. A képzésen részt vevők számára lehetőség nyílik iskolai keretek között is lovasoktatásban való részvételre. Az itt megszerzett ismeretek kiváló alapot nyújtanak ahhoz, hogy az Új Nemzeti Lovas Stratégiához kapcsolódva a lovas kultúra iskolai oktatását megteremtsék és lebonyolítsák, kiemelve ezzel a lovasoktatók kulcsfontosságú szerepét ezen a területen. A végzettek továbbá képesek lesznek vezető szerepet vállalni a lovaglás rekreációs tevékenységként való szervezésében és irányításában, lovastúrák vezetésében, valamint lovas létesítmények vezetőjeként és szaktanácsadóként is. Amennyiben a végzett hallgató élsportban kíván részt venni, a Magyar Lovas Szövetség elismeri a Lovaskultúra oktató szakot, mint az edzői regisztrációhoz szükséges szakmai végzettséget.

Természetesen egyéb képzések, tanfolyamok is találhatóak szerte az országban. Így szakképzett lovasoktatóvá lehet válni diploma nélkül is – illetve a Kassai lovasíjász iskolában is meg lehet tanulni a szakma csínját-bínját.

Milyen készségekre lesz szükség?

A lovasoktatóvá válás során elengedhetetlen a sokoldalú készségek és tulajdonságok kombinációja. Elsődleges fontosságú a mélyreható lóismeret és lovastudomány, amely magában foglalja a lovak viselkedésének és anatómiájának alapos ismeretét. De a pedagógiai készségek is elengedhetetlenek, hiszen a lovasoktatóknak alkalmazkodniuk kell a tanulók egyedi igényeihez, és hatékony tanítási módszereket kell alkalmazni. A biztonság és vészhelyzeti képességek létfontosságúak a lovasoktatás során, melyek magukban foglalják a biztonsági protokollok betartását és az elsősegélynyújtás ismeretét.

A lovasoktatók szervezőkészségeinek is kiemelt szerep jut, hiszen hatékonyan kell tervezni és szervezni az órákat és programokat. Az empátia és türelem elengedhetetlen az optimális tanulói és lóval való kapcsolat kialakításához. A fizikai állóképesség és erőnlét is fontos, mivel a lovasoktatók gyakran részt vesznek a lovaglásban és a lovak gondozásában. Az erkölcsi normák tiszteletben tartása, a folyamatos szakmai fejlődésre való nyitottság, az adminisztratív készségek és a lovasok széles körű támogatása mind hozzájárulnak a sikeres lovasoktatói pályafutáshoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik