szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Az idén 20 éves Dumaszínház alapító humoristája, Litkai Gergely, illetve kollégája, Hadházi László a HVG hetilap év végi duplaszámában beszéltek arról, hogy egyelőre nem érzik kockázatosnak, ha beleállnak a hatalom képviselőibe, parodizálják a kormány intézkedéseit, sőt a humorista szakmának kötelessége a regnáló hatalommal foglalkozni.

"Vállaltuk, hogy ilyen dolgokról is beszélünk. Lehet, hogy később még rosszabb lesz a helyzet, mert az ilyen rendszerek általában megdőlnek vagy rosszabbak lesznek, de egyelőre nem Oroszország vagyunk (...). Velünk legfeljebb annyi történik, hogy nem hívnak el fellépni valamelyik cég karácsonyi bulijára, de még ez sem jellemző" - válaszolta Litkai Gergely a HVG kérdésére, hogy vajon nem kockázatos-e stand up komikusként kigúnyolni a hatalom képviselőit és az olyan kormányzati intézkedéseket, mint a például gyermek- vagy szuverenitásvédelmi törvény.

Litkai szerint az újságírók ebből a szempontból rosszabb helyzetben vannak, az idén 20 éves Dumaszínház társulati tagjainak viszont "nem kell mártírkodni" azzal, hogy csökkentek a bevételeik azért, mert elmondták a véleményüket. "Ez a minimum, amit vállalni kell, ha valaki ezt a szakmát választja".

A Dumaszínházban a kezdetektől fogva fellépő Hadházi László pedig úgy fogalmaz, hogy komikusként neki éppen az a munkája, hogy a mindenkori regnáló hatalom ügyeivel foglalkozzon.

A HVG ünnepi duplaszámában megjelent interjúban a két humorista beszél arról is, hogy mióta élnek meg kizárólag a stand upból, milyen volt megünnepelni a társulat két évtizedes fennállását, és hogyan élték meg Bödőcs Tibor kiválását a Dumaszínházból.

Az újságárusoknál és a hvg360-on is elérhető lapszám Szellem rovatában szó van még

  • arról, hogy kik "Putyin hasznos idiótái", akik közé korábban első helyre sorolta Orbán Viktort a The Economist;
  • hogy miként látja a hazai popszakmát Hajós András;
  • az Építészeti Múzeumként újranyitó Walter Rózsi-villa történetéről;
  • hogy Katyerina Gorgyejeva orosz író szerint tévedés, hogy az oroszok többsége támogatja Putyin háborúját;
  • és A tanári szoba című filmről, mellyel beneveznek a német a jövő évi Oscar-díjra
HVG