szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A noÁr mozgalmat is vezető Molnár Áron színész egy interjúban reagál Krúbinak arra a megjegyzésére, miszerint vannak a rappernek olyan zenésztársai, akik Molnár személye miatt nem mentek el fellépni valamilyen tüntetésre. Egy, az Eszenyi-ügyet felemlegető kérdés kapcsán pedig Molnár arról is beszél, hogy "a mai napig próbafolyamaton egy budapesti vezető színházban egy rendező kicsinál egy fiatal, pályakezdő színészt."

Hosszú interjút adott a Telexnek Molnár Áron színész, aktivista, a noÁr mozgalom alapítója azt követően, hogy nem sokkal korábban a rapper Krúbi, ugyancsak a Telexen, ugyancsak Sajó Dávid műsorában, megjegyzéseket tett Molnárra. Krúbi azt állította, hogy vannak olyan zenésztársai, akik sok tüntetésre éppen Molnár Áron miatt nem mennek el fellépni, és a színészt "kellemetlen palinak" gondolja.

Molnár elfogadja Krúbi véleményét, de azt azért megkérdezte tőle korábban is Facebookon, hogy akkor mégis mitől lesz az ellenállás menő, hogyan nem lesz az "cringe". Választ egyelőre nem kapott. A Telex-interjúban a színész azt is hozzáteszi, hogy 2022 áprilisában volt olyan noÁr és a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetés, ahova ugyan nem tudott Krúbi eljönni, de küldött magáról egy támogató videót.

"Ugyanabban a videóban Sajó Dávid megkérdezi, hogy ha én nem lennék, elmenne-e, és azt mondja, hogy nem" - utal vissza Krúbi szavaira. "És szerintem ez a legszomorúbb.

Hogy van az, hogy felhasználod az ellenzékiséget arra, hogy meggazdagodj? Ha te egy Orbán Viktor figurát emelsz, és megcsókolod, az egy brand, amit én elfogadok, de akkor szerintem ér elmenni egy tüntetésre, és beleállni ebbe a rendszerbe. Vagy elmenni Iványi Gáborék fűtött utcájához, és azt mondani, hogy figyelj, itt leszek egy órát, és slammelek, rappelek, mert ha nem teszed, akkor megélhetési ellenzékivé válsz.

"Nekem nem az esik rosszul, hogy azt mondja, én kellemetlen pali vagyok, hanem az utána való nihil" - fogalmaz.

Az interjúban Molnár Áront kérdezik a három évvel ezelőtt kirobbant Eszenyi-ügyről is. Szerinte a konkrét eseten túl arról is kéne beszélni, hogy "mit örökölt az oktatásból" Eszenyi generációja, mert szerinte az egy olyan nemzedék, ahol eleve abuzív viselkedést tanultak az emberek az oktatóiktól. "Ők a mesterség óra előtt hánytak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, annyira izgultak, hogy mit fognak szólni a mestereik." Azt mondja, hogy "van egy tévhit, egy transzgenerációs őrület, hogy a színészek akkor érik el a kívánt hatást, ha szenvednek, ha sanyargatják őket, vagy ők magukat. Ez egy baromság". Úgy tudja, egy budapesti vezető színházban a mai napig a próbafolyamaton "egy rendező kicsinál egy fiatal, pályakezdő színészt. Tönkre teszi, és a társulat kussol, nem mer megszólalni, mert ebben szocializálódik".

A Hadik című film kapcsán megkérdezik, hogy miért vállalt szerepet egy történelmi kurzusfilmben, mire a színész azt feleli, hogy számára fontos a huszártörténet, mert patriótának vallja magát, és mert a nagyapja huszárkatona volt Szerbiában, és különben is "nem a Fidesz kegye, hanem a Fidesz kötelessége, hogy támogat történelmi filmeket", ugyanakkor mielőtt elment a castingra, megnézte azért a forgatókönyvet, hogy van-e benne propaganda.

A noÁr mozgalommal kapcsolatban elmondja, hogy sokszor találkoztak a kudarccal, és hiába szerveztek akár egy 40 ezres tüntetést is, az sem vezetett el oda, hogy "például a pedagógus társadalom részéről megtörténjen a közös kollektív ellenállás." Most - mint fogalmaz - a mozgalom számára egy elcsendesülő időszak következik, háttérbe vonulnak egy időre.

Szerinte egy színésznek "kutyakötelessége az aktivizmus, mert egy színésznek nagyobb elérése és lehetősége van szólni az emberekhez", de nincs tíz ember a szakmában itthon, aki "nyilvánosan kritikus ezzel a rendszerrel szemben".