Erdőtűz ellen harcolnak egy hegyoldalon Dél-Afrikában

2023.12.21. 06:54
Több mint 300 tűzoltó küzdött szerdán második napja a dél-afrikai Fokváros közelében lévő hegyoldalon keletkezett tűzzel, és lakosokat evakuáltak a környékről az éjszaka folyamán.

Öt tűzoltó megsérült, kettőt kórházba szállítottak – közölte Jermaine Carelse, a fokvárosi katasztrófavédelmi szolgálat szóvivője a The Washington Post beszámolója szerint a Fokvárostól mintegy 40 kilométerre délre fekvő Simon's Town tengerparti város melletti lejtőkön keletkezett erdőtűz miatt.

A tűz a hajnali órákban már házakat is fenyegetett. Carelse szerint ezt a veszélyt – bár nagy nehézségek árán – sikerült elhárítani. Elmondta, hogy csak egy elhagyatott épület sérült meg a közeli dél-afrikai haditengerészeti bázis területén.

A lakosokat elővigyázatosságból evakuálták a leginkább veszélyeztetett környékről. A hegyen dolgozó tűzoltók számát szerdára körülbelül 200-ra csökkentették, a tüzet nagyrészt ellenőrzés alatt tartják, ám folyik a lángok megfékezése.

Az éjszaka a tűz megvilágította a hegy nagy részét, amely Simon's Townra, Dél-Afrika haditengerészeti bázisának otthont adó kis üdülővárosra néz.

A novembertől áprilisig tartó forró, száraz hónapokban a Fokváros és a tőle délre fekvő Fok-félsziget környéki hegyoldalakon rendszeresen fenyegetnek erdőtüzek. Veszélyessé és kiszámíthatatlanná akkor válnak, ha erős parti szél fúj, ami a városi hatóságok szerint a Simon's Town-i tűz esetében történt.

2021-ben egy hatalmas erdőtűz napokig égett Fokváros világhírű Asztal-hegyének lejtőin tucatnyi épületet elpusztítva, köztük a Fokvárosi Egyetem néhány történelmi épületét.