Vidnyánszky Attila elárulta: ezért vonta vissza a lemondását a Nemzeti Színházban

2023. dec 21. 8:34
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Vidnyánszky Attila ezért mondta vissza a felmondását / Fotó: MTI/Soós Lajos

Vidnyánszky Attila ezért mondta vissza a felmondását / Fotó: MTI/Soós Lajos

Vidnyánszky Attila részletesen számolt be arról, miért érezte helyes döntésnek, hogy visszavonja a lemondását a Nemzeti Színházban.

A Nemzeti Színházban novemberben történt sokkoló baleset után nem sokkal az intézmény vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila rendkívüli társulati ülést tartott, ahol lemondott a pozíciójáról, ezzel pedig elismerte felelősségét a történtek kapcsán. Bár az igazgató tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs minisztert is a lemondásáról, a minisztérium akkor azt közölte, hogy a miniszter a színházban történt balesettel kapcsolatos vizsgálat lezárultát követően foglalkozik majd a kezdeményezéssel.

Ez tegnap meg is történt, így a miniszter kijelentette: A Nemzeti Színház vizsgáló bizottságának megállapítása szerint a balesetért senkit sem terhelhet egyszemélyi felelősség, Vidnyánszky pedig visszavonta a lemondását. Most arra is kitért, miért tett így:

Egy mondatban összefoglalható ennek eredménye: egyszemélyi felelősség nem állapítható meg - hangsúlyozta ki, és hozzátette, örül a vizsgálat eredményének, mert nem érintette volna jól, ha valamelyik munkatársára lett volna ráégetve a közvetlen felelősség.

Egy videóban beszélt Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházban történtekről: „Az ember ül és gondolkodik, próbálja megérteni az esemény üzenetét”

Egy videóban beszélt Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházban történtekről: „Az ember ül és gondolkodik, próbálja megérteni az esemény üzenetét”

- A vizsgálat azt állapította meg, hogy több tényező szerencsétlen alakulása okozta a balesetet. A színház veszélyes üzem. Nyilván az igazgató és a rendező felelőssége, hogy minimalizálja a kockázatok lehetőségét, számát, de ezeket teljesen kiiktatni nem lehet, a színészeknek pedig meg kell tanulnia egy-egy díszletet használni - nyilatkozta az igazgató. Mint mondta, nyolc alkalmazottjából álló bizottság végezte a vizsgálatot, a rendőrségi nyomozás pedig továbbra is folyamatban van. Úgy gondolja, akkor felelősségteljes a viselkedése, ha visszavonja a lemondását, mert "a színháznak működnie kell".

- Az előadások többségét én rendeztem, tehát nélkülem nehezen felújíthatóak. Kell, hogy segítsek. Egy rendkívül felelősségteljes időszak következik: zárjuk az évet, a Színházi Olimpia lezárásával is rengeteg dolgunk van még, évadot tervezünk, költségvetést készítünk, hamarosan kezdődnek a szerződéskötési tárgyalások. Tehát ebből a történetből kilépni nagyon-nagyon nehéz. Azt korábban mondtam is, hogy amíg szükségeltetik, addig itt vagyok - jelentette ki. A vezetőnek nagyon jól esett a sok biztató és támogató üzenet, főként a szakmai oldalról és a kulturális élet képviselőitől, "de talán, ami a legmeghatóbb, a nézőinktől, a hétköznapi emberektől is".

Az is meglepetés volt, hogy hány biztató levelet és telefont kaptam például külföldi partnereinktől felszólító módban. Hogy muszáj folytatni - utalt arra, hogy sokan nem szerették volna, hogy lemondjon. Az igazgató azt azért elmondta, hogy ha más eredménye lesz a rendőrségi vizsgálatnak, akkor újra kell gondolnia a döntését. A jövőre nézve így vélekedett:

- Újra kell gondolni a színházat: a repertoárunkat, a működési módunkat és a színészek szerződését is. Tehát egészen az alapokig vissza kell menni, és az elkövetkező két-három hónapban dolgoznunk kell azon, hogy egy új rendszer álljon fel - szögezte le a Magyar Nemzetnek.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

vidnyánszky attila

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget

A Blikk videói között megtalálható minden ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

vidnyánszky attila felmondás visszamondás indok Nemzeti Színház