Kiegészült a videokódolással a Vulkan Video 1.0-s API

A tervezett kiterjesztések a Vulkan 1.3.274-es verziójában jelentek meg.

Még a 2019-es esztendő nyarán írtunk arról, hogy a Khronos Group videokódoló és -dekódoló kiterjesztéseken dolgozik a Vulkan API-ba, egy éve pedig el is készült a Vulkan Video 1.0-s API, ami végleges formában tartalmazta a H.264 és HEVC dekódolásra szánt kiterjesztéseket.

Hirdetés

A Khronos Group most az alapot biztosító VK_KHR_video_encode_queue, illetve az előbb említett formátumok, kódolásra vonatkozó kiterjesztéseit véglegesítette. A fejlesztésnek hála, ha egy grafikus vezérlő rendelkezik megfelelő Vulkan implementációval, ideértve az új kiterjesztések támogatását, arra lényegében megoldható a megadott formátumok kódolásának gyorsítása, a gyártók specifikus fejlesztőkörnyezete nélkül.


[+]

Az új kiterjesztések a Vulkan 1.3.274-es verziójában jelentek meg, és ezek mellett elérhetővé vált a  VK_KHR_video_maintenance1 is, ami a közösség visszajelzéseit figyelembe véve javítja a kódolás és dekódolás flexibilitását.

A Khronos Group tervei szerint hamarosan érkezik az AV1 dekódolásának lehetősége is, később pedig a kódolás is elérhetővé válik majd a VP9 dekódolása mellett.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés