Újabb öt Sztárbox-epizód vizsgálata után indított eljárást a Médiatanács: „A műsor erőszakos, agresszív cselekedeteken keresztül méri a sikert”

2023. dec 21. 10:10
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Árpa Attila sok mindenről lemondott a Sztárbox kedvéért / fotó: Zsolnai Péter

Eljárás indult a Sztárbox ellen/ fotó: Zsolnai Péter

Káros hatással lehet a 12 és 16 év közötti gyermekek személyiségfejlődésére az RTL Sztárbox című műsorában bemutatott erőszak és vulgaritás, a Médiatanács ezért több epizód miatt is eljárást indít. A testület továbbá két, külföldi joghatóság alá tartozó műsorral kapcsolatban is intézkedett.

Az RTL-en október 29-én, november 12-én, november 26-án, december 3-án, december 10-én sugárzott Sztárbox egyes műsorszámait hatósági ellenőrzés keretében vizsgálta a Médiatanács. A vizsgálat eredménye szerint a Sztárbox szórakoztató-, és nem sportműsor, amely hatásvadász módon használta a sérülések veszélyét is magában rejtő ökölvívósport elemeit. A műsor erőszakos, agresszív cselekedeteken keresztül méri a sikert, olyan viselkedésminták közvetítése révén, amelyek negatívan befolyásolhatják a kiskorúak személyiségfejlődését.

A vizsgált epizódokban előforduló kiütések látványa, a durva nyelvezet használata és az erőszak hatásvadász ábrázolása félelmet és szorongást kelthetett, illetve az erőszakkal szembeni érzéketlenséget okozhatott a 12–16 éves korosztályban. A Médiatanács ebben az eljárásában azt vizsgálja, hogy megfelelő volt-e a műsorszámok korhatár-besorolása, hasonlóan a korábban indult két eljáráshoz.

A holland joghatóság alá tartozó Netflix streaming-szolgáltatáson elérhető Levél a királynak című sorozat 1. évadának 6., Amikor feljön a vérhold című epizódja vizsgálata során a Médiatanács megállapította, hogy a 10+ korhatári besorolással elérhető tartalom egyes részletei félelemkeltőek lehettek a tizenkét éven aluli gyermekek számára, ezért az a magyar szabályozás alapján a III. korhatári kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) tartozónak minősül, mindemellett a korhatár-megjelölés sem volt jól láthatóan feltüntetve a Netflix műsorkínálatot tartalmazó felületén. A hatóság értesítette a holland társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

A román joghatóság alá tartozó Super TV2 állandó elnevezésű médiaszolgáltatáson szeptember 30-án este nyolc órakor sugárzott Amerikai pite 2. című filmet bejelentés alapján vizsgálta a Médiatanács. A műsorszámot 12 megjelöléssel tette közzé a médiaszolgáltató, holott a filmben megjelenő szexualitás direkt ábrázolása káros hatással lehet a 12–16 év közötti korosztály számára. A filmet a magyar szabályozás alapján a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliak számára nem ajánlott) tartozóként kellett volna jelölni és ennek megfelelően 21 óra után lehetett volna közzétenni. A Médiatanács tájékoztatta a román társhatóságot a felmerült jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

sztárbox

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
eljárás sztárbox médiahatóság erőszak Gyerekek