szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Annak az ügye, hogy kormánypárti politikusok osztották ki a számítógépeket, már megjárta az Alkotmánybíróságot is.

A KRÉTA-rendszeren keresztül küldött levelet a miniszterelnök azoknak a szülőknek, akiknek a gyereke kapott az ingyen kiosztott laptopokból – írja a Telex, amelyhez eljutott a dokumentum.

Orbán Viktor ebben azt írta, hogy a mai világban való érvényesüléshez elengedhetetlenek a digitális eszközök, a kormánynak pedig az a célja, hogy az iskolai oktatás lehetőségei bővüljenek. Végül boldog karácsonyt kívánt.

A lap emlékeztetett: a Belügyminisztérium novemberben jelentette be, hogy az év utolsó két hónapjában 140 ezer laptopot osztanak szét, amelyeket hetedikes és tizedikes diákok kaphatnak. A „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” című programot az Európai Unió támogatja több mint 200 millió forintos keretösszeggel. Ennek keretében 2025 végéig 579 ezer oktatási célú laptopot osztanak ki országszerte.

November végén Hadházy Ákos, a zuglói választókerület független országgyűlési képviselője írt arról: „vagy az van, hogy a tavaly vesztes zuglói fideszes képviselőjelölt titokban a Mikulás egyik manójaként dolgozik, vagy az egész iskolai laptop akciót arra találták ki, hogy az állampárt helyi emberei ezzel flexeljenek a választások előtt”. A politikus azt szúrta ugyanis ki, hogy Borbély Ádám zuglói önkormányzati képviselő az állami laptopjuttatási programban számítógépeket adott át egy helyi iskolának.

Ahogy akkor megírtuk, amit Hadházy felvet a kampányüzemmódról, az nem példa nélküli: a program első üzemében leszállított 120 ezer eszközt tavaly a választási kampányidőszakban, februártól április végéig osztották ki – kormánypárti politikusok, Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltek asszisztálásával.

Mivel iskolákban kampányolni tilos, az ügy az Alkotmánybíróságot is megjárta. A testület arra jutott, hogy ha egy képviselő a választókerületében szerepel, az akkor se kampány, ha az illető egyúttal jelölt is.

A programról tavaly itt írt a hvg360:

Ingyenlaptop aranyáron: ki jár jól az állami pályázattal?

Kampánycélokra használtak fideszes politikusok egy diákokat és tanárokat informatikai eszközökkel kisegítő pályázatot. A beszerzés részleteit takargatják, de a boltban bárki vehet olcsóbban gépeket, mint amennyit az állam átlagosan költ a laptopokra.

(Nyitóképünk illusztráció.)