DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Hírösszefoglaló

Pilóták nélküli bajnokság és beteg Verstappen: ez történt csütörtökön

Egy csokorba szedtük a nap legfontosabb híreit, eseményeit, érdekességeit: íme a Formula.hu esti hírösszefoglalója.

A dübörgő holtszezonban aligha meglepő, hogy érdemleges hírről, mai fejleményről nem nagyon tudunk beszámolni az esti hírösszefoglalónkban.

Az mai hír, hogy Charles Leclerc öccse, Arthur Leclerc távozik a Ferrari akadémiájától: 2020-ban csatlakozott, 2024-ben már nem lesz a tagja, de állítólag valamilyen formában így is marad a Ferrari kötelékében. Az akadémia vezetését egyúttal a pilóták edzőjeként hosszú évek óta dolgozó Jock Clear veszi át.

Max Verstappen arról beszélt, hogy napokig beteg volt az F1-es szezonzárót követően. „Abu Dhabi után pár napig nagyon beteg voltam, még mindig lábadozok belőle. Plusz ott volt a sok utazás, az sem segített. Most van két nagyon szép hetem, amikor kikapcsolhatok, nem nézek emaileket és F1-hez kötődő dolgokat” – mondta a világbajnok. „Őszintén szólva már most is bocsánatot kell kérnem a mérnökömtől, mert már küldött három emailt a következő évvel kapcsolatban, és nem reagáltam…”

SI202310070529_resize



Lewis Hamilton álma az F1-es Dél-afrikai Nagydíj, és dolgozik is érte, erről ő maga tett említést. „Azért dolgozom a háttérben, hogy Dél-Afrikát behozhassuk a versenynaptárba. Ez egy álom számomra, maradnom kell addig, amíg meg nem lesz az a futam” – idézi Hamilton szavait a Racingnews365.com.

Már korábban beszámolhattunk róla, hogy valami különleges van készülőben Abu Dhabiban: Abu Dhabi Autonomous Racing League (avagy A2RL) néven önvezető autóknak szerveznek megmérettetéseket, melynek első igazi próbájára jövőre, egészen pontosan április 28-án kerül majd sor a Yas Marina versenypályán tíz egyautós csapat részvételével – melyek speciálisan átalakított, 300 km/h feletti végsebességre képes Super Formula-autókkal indulnak majd. Azt persze az üzemeltető ASPIRE ügyvezető igazgatója, Tom McCarthy is tudja, hogy apró lépésekben lehet csak előre haladni egy ilyen forradalmi projekttel, mint elmondta, öt éven belül szeretnének oda eljutni, hogy a tíz autó egyszerre, teljes tempóval legyen képes versenyezni – s azt is el tudják képzelni, hogy ezt idővel képesek lehetnek megduplázni.

Fred Vasseur, a Ferrari csapatfőnöke Zak Brown minapi nyilatkozatával értett egyet, és azt mondta, hogy nagyon nem helyes az, hogy a Red Bull és az AlphaTauri ugyanabban a tulajdonban van, főleg most, a költségvetési szabályok kötöttsége mellett jelenthet ez kiskapukat. A francia ugyanakkor hozzátette, hogy bízik az FIA-ban és abban, hogy a szövetség képes ezt jól szabályozni.

Szükségtelen nyomást jelent Mick Schumachernek a neve, el kellene felejtenie, és önálló személyiségként fejlődnie – így véli az F1 egykori mindenható ura, Bernie Ecclestone. „A Red Bullnál például jobban megértették volna, segítettek volna neki és felnevelték volna. Rossz kezekbe került” – mondta Ecclestone a Ferrariról és Haasról, majd arra is kitért, hogy az Alpine WEC-programja kimondottan jó irány lehet a német számára: „Ez az egyetlen és a legjobb dolog, amit jelenleg tehet, hiszen ott megmutathatja a képességeit, ideális esetben jó teljesítményekkel. Akkor az F1-es döntéshozók talán újragondolják a dolgokat, és azt mondják: talán hibát követtünk el, megpróbáljuk újra.”

Fernando Alonso az Aston Martin honlapján beszélt arról, hogy milyen áldozatokat hozott meg az F1-es szerepléséért, és hogy a két év kihagyása feltöltötte, így sikerült újra motiválttá válnia. „Nagyon családcentrikus ember vagyok” – folytatta a spanyol. „Szeretek időt tölteni a családommal. Régebben azt hittem, hogy életemnek ebben a szakaszában már családom és gyerekeim lesznek, meg minden ilyesmi, erre 42 éves vagyok és még nincsenek gyerekeim” – mondta Alonso, aki ennek ellenére nem bánta meg, hogy így alakult az élete: „Azt csinálom, amit szeretek csinálni, amiben a legjobb vagyok, és a motorsporton kívül soha semmi mással nem próbálkoztam. Szóval, amikor reggel belenézek a tükörbe, elégedett vagyok azzal, aki vagyok, és azzal, amit csinálok. Sok áldozatot hoztam az F1-ért, de nem bántam meg semmit.”

 

FormulaPlusz

Rovatunkban két cikket is hoztunk ma. Egyrészt a szerkesztőségünk tagjai által megszavazott Év Meglepetése kategóriát: az Aston Martin és Fernando Alonso zárt az élen, megelőzve a McLaren és a Williams szereplését.

Ugyanakkor az Autósport évkönyvben megjelent listánkból megmutattuk a top20-at az Év Autóversenyzői közül is: ebben a húszban csak hat F1-es pilóta kapott helyet, és ha kíváncsi vagy rájuk, akkor itt tudod megnézni a listát!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: