Csehország történetének legtöbb áldozattal járó lövöldözése volt a mostani

GettyImages-1865489104
2023.12.21. 18:50
Nem ez az első eset, hogy Csehországban valaki illegálisan tartott fegyverével ártatlan emberekre nyit tüzet – az elmúlt nyolc évben ez volt a harmadik mészárlás az országban. Azonban a csütörtöki az eddig legsúlyosabb ilyen incidens.

Mint arról az Indexen beszámoltunk, december 21-én egy lövöldöző legalább tizenöt emberrel végzett, mielőtt a rendőrség a helyszínen semlegesítette volna őt, aki szintén életét vesztette.

Miközben zajlott a lövöldözés, többen elbarikádozták magukat a Károly Egyetem különböző pontjain – voltak, akik egy teraszra másztak ki. Az eset során – eddigi számítások szerint – legalább 30-an sebesültek meg, köztük olyanok, akikre a támadó nyitott tüzet, illetve akik menekülés közben szereztek könnyebb vagy súlyosabb sérüléseket. A központi cseh katonai kórház tudósítása szerint jelenleg két embert kezelnek nagyon súlyos sérülésekkel.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen lövöldözés, ami az elmúlt tíz évben történt Csehországban,

2015-ben egy férfi nyolc emberrel végzett egy étteremben, míg 2019-ben szintén nyolcan vesztették életüket, amikor egy férfi egy kórházban nyitott tüzet.

Mindkét esetben a támadó végzett saját magával a tömeggyilkosság után.

2015, Uhersky Brod

2015. február 24-én egy férfi a 16 ezer lélekszámú Uhersky Brod (vagy más néven: Magyarbród) nevű város keleti részén bement egy étterembe, ahol válogatás nélkül azonnal tüzet nyitott az épp ebédjüket fogyasztó, vagy arra váró vendégekre, ami során hét emberrel végzett, mielőtt még a helyszínen fejbe lőtte volna magát.

A tettes nevét a hatóságok sosem adták ki, az akkori belügyminiszter, Milan Chovanec azt nyilatkozta, hogy egy hatvanas éveiben járó helyi lakos volt az elkövető. Mielőtt a férfi bement volna az étterembe, percekkel korábban felhívta a cseh állami televíziót. A telefonhívást az állami televízió 12 óra 56 perckor fogadta. Ekkor a férfi csendes és lassú hangon azt mondta, küldjenek a városba egy tévéstábot, „mert valami történni fog”.

A hívást fogadó megkérdezte, hogy miért, mire a férfi azt reagálta, hogy sok ember zaklatja (bullying), amivel szemben a hatóságok nem tesznek semmit. „Majd én teszek ellene” – mondta, mielőtt bontotta a vonalat és bement az étterembe. A cseh tévé alkalmazottja próbálta szóval tartani az elkövetőt, miközben a rendőrséget is értesítette, azonban az a telefonhívás után pár perccel már elkezdte mészárlását.

A cseh rendőrség akkori vezetője, Tomas Tuhy az esetet úgy kommentálta,

Sosem láttunk még ilyet korábban. Ez egy tragédia.

Mind a város akkori polgármestere, mind a cseh belügyminiszter arra utalt, hogy a férfi mentálisan zavart volt.

Az eset következtében nyolcan vesztették életüket – hét férfi és egy nő, míg egy felszolgáló súlyosan megsérült, azonban a kórházban végül megmentették az életét. Az végül sosem derült ki, mi volt a hatvanas éveiben járó férfi indítéka.

2019, ostravai kórház

2019. december 10-én egy 42 éves férfi az Ostravai Egyetemi Kórházba ment be reggel 7 óra 15 perckor, azonban mivel a kardiológia, illetve a gasztroenterológia várója is üres volt, végül a harmadik emeleten található traumatológiára ment fel, ahol legalább 30 ember várakozott.

Először az orvosi szobába próbált bejutni, azonban az zárva volt. Ekkor rántotta elő illegálisan tartott fegyverét, amit először fejéhez fogott, azonban a ravaszt nem húzta meg, hanem helyette a váróban másokra nyitott tüzet.

Szemtanúk beszámolói alapján a férfi remegett és hangosan csikorgatta a fogát – a pisztolyát három lövés után először el is ejtette, azonban ismét felkapta, és további lövéseket adott le.

A rendőrséget 7 óra 19 perckor értesítették, az első járőrök öt perccel később léptek be az épületbe – a cseh járőröknél mindig van az autóban egy szabadon választott puska, illetve kevlármellény –, azonban a lövöldöző addigra már eltűnt a tett helyszínéről, maga után hét halottat és több sebesültet is hagyva.

Miközben a rendőrség a szemtanúk leírása alapján nyolc férfit is őrizetbe vett, az elkövető a szüleinél barikádozta el magát, ahol végül édesanyjának bevallotta a tettét, és kijelentette, hogy öngyilkosságot fog elkövetni. A nő ezután betelefonált a rendőrségre, akik bekerítették a házat, azonban mielőtt őrizetbe vehették volna a férfit, az öngyilkosságot követett el.

Sajtóhírek szerint a férfi amiatt követhette el a tömeggyilkosságot, mert azt hitte, halálos beteg – miközben ezt semmilyen orvosi vizsgálat nem bizonyította.

Egy orvosi vizsgálat után az elkövető párja arra kérte az orvosokat, utalják be a férfit pszichiátriai kivizsgálásra, mert lehetetlen együtt élni vele – az eset utáni szakértői vélemények szerint hipochondriás téveszmében szenvedhetett.

(Borítókép: Cseh rendőr áll Prága főterén 2023. december 21-én a feltételezett terrortámadás után. Fotó Stringer / Anadolu / Getty Images)