szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jens Stoltenberg biztos abban, hogy Ukrajna csatlakozni fog a NATO-hoz.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
Friss cikkek a témában

Oroszország a háború miatt örökre elvesztette Ukrajnát, és a tavaly február óta tartó, hatalmas katonai erőfeszítések ellenére sem lesz képes elérni háborús céljait

– ezt mondta a német DPA hírügynökségnek adott friss interjújában Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára. Stoltenberg hozzátette, hogy az orosz inváziónak az volt a célja, hogy Ukrajnát a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való közeledésében gátolja. „Ukrajna azonban most közelebb van a NATO-hoz és az EU-hoz, mint valaha”. Ez szerinte „nagy stratégiai vereség Oroszországnak”. Stoltenberg kiemelte:

biztos abban, hogy Ukrajna végül csatlakozni fog a NATO-hoz.

Majd kitért az orosz veszteségekre: 300 ezer katonájuk halt, vagy nyomorodott meg a harcok miatt, több száz repülőjük zuhant le, harckocsijaik közül több ezret lőttek ki. Annak viszont szerinte sincs nyoma, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök változtatna ezen az irányvonalon, még a márciusban várható újraválasztása után sem.

Ukrajna viszont Stoltenberg szerint bemutatta, hogy képes magát megvédeni, képes visszavágni, különösen, ha fegyvereket kap Németországtól és más NATO-tagállamoktól.