Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

Koós Pál oktatási rektorhelyettest választotta a MOME-t fenntartó kuratórium az intézmény rektorának, pedig a szenátus Vargha Balázst, a Média Intézet igazgatóját javasolta.

2024. augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár, a MOME általános rektorhelyettese, oktatás-fejlesztési műhelyének vezetője tölti be az egyetem rektori pozícióját – erősítette meg a MOME sajtóosztálya a HVG értesülését. Koós Pál Fülöp Józsefet váltja. Nem cáfolták azt az információinkat sem, amely szerint a szenátus Vargha Balázst, a Média Intézet igazgatóját javasolta a pozíció betöltésére, de mint kiderült, megváltoztatták a szenátus döntését.

Pedig minden nagyon demokratikusan indult. A MOME 2023 januárjában nyílt nemzetközi rektori pályázatot írt ki. A pályázatok beadására csaknem öt hónap állt rendelkezésre. Olyan nemzetközi hírű szakemberek jelentkeztek, mint Gisela Loehlein, a UC San Diego építészeti és design karának elnöke, Gianfranco Bombaci, a római Istituto Europeo di Design (IED) vezetője; Calum Nicholson angol szociálantropológus, a Cambridge-i Egyetem oktatója, valamint Johan Bettum norvég építészprofesszor, a frankfurti művészeti egyetem programigazgatója. A magyarok közül Can Togay filmrendező, valamint a MOME két, jelenleg is aktív professzora, a végül nyertes Koós Pál oktatási rektorhelyettes és Vargha Balázs, a Média Intézet igazgatója pályázott.

A pályázók egy demokratikusnak látszó folyamat keretében prezentációt tartottak az egyetem teljes nyilvánossága előtt, ahol kérdéseket lehetett feltenni nekik. Majd külön bemutatkoztak minden egyes egyetemi egység előtt: így a tanszékek, intézetek, a hallgatói önkormányzat, a szenátus, a kuratórium tagjai is megismerhették elképzeléseiket. Ezután a szenátus döntött a második fordulóba jutó három jelölt személyéről, ők Johan Bettum norvég építész, Koós Pál oktatási rektorhelyettes és Vargha Balázs, a Média Intézet igazgatója voltak.

A jelölteket ismét meghallgatták az egyetem polgárai, látványos, nyilvános vitát is rendeztek, és az egyes egyetemi egységek megvitatták, hogy kit tartanak megfelelő jelöltnek. A szenátus úgy döntött, hogy nem sorrendet, hanem egyetlen jelöltet terjeszt a kuratórium elé, úgy tudjuk, hogy ez ellen nem volt kifogása a kuratóriumnak. Az első szavazáson a két belső jelölt maradt állva, a következő szavazáson Vargha Balázs kapta a többséget, így az ő nevét továbbították a kuratóriumnak november végén.

A kuratórium azonban nem döntött az előzetes terveknek megfelelően december 13-én, hanem behívta a két jelöltet, és újabb kérdéseket tett fel számukra. Ám ez nem volt nyilvános. Forrásaink úgy érzik, lenullázta a saját maga alkotott szabályokat a kuratórium, ezzel megalázva a jelölteket, és azokat az egyetemi polgárokat, akik komolyan vették, hogy számít a szavuk.

A kuratórium lapunknak így indokolta a lépést: „Döntésünk során együttesen mérlegeltük a szenátusi jelöltállítás eredményét, és a legjelentősebb közösségi támogatottsággal rendelkező pályázók szakmai programját, vállalásait, beleértve az egyes kiemelt jelentőségű intézményfejlesztési kérdésekről, így az Egyetem felvételi mutatóival és a jelenlegi hallgatók képzéseinkkel való elégedettségével, az oktatói és kutatói életpálya fejlesztésével, kiemelten a fiatal oktatók helyzetbe hozásával, az Egyetem pénzügyi fenntarthatóságának előmozdításával és az abban viselt rektori felelősséggel, valamint a MOME szakmai (tudományos, kutatás-fejlesztési, üzleti és kulturális) partnerségeivel, azok bővítési lehetőségeivel kapcsolatban megosztott elképzeléseiket.”

Mint ismeretes, a MOME volt az egyik első egyetem, amely alapítványi formában működik, ám itt valóban belülről, hosszú egyeztetés után született meg a döntés.

Koós Pál a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakán diplomázott. Pályafutása során számos általa tervezett termék került sorozatgyártásba, akusztikai formaterveivel, hangfalcsaládjaival elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat, és több európai elismerést. Huszonhárom éve tanít a MOME-n – vezetésével az egyetem hallgatói több hazai és külföldi díjat nyertek el, köztük a tervezőszakmák Oscar-díjának számító Red Dot Design Awardot. A kiemelkedő tervezőművészeti tevékenységért adható állami kitüntetés, a Ferenczy Noémi-díj birtokosa. Hosszú évek óta rektorhelyettesként, a képzések fejlesztésével foglalkozó szakmai műhely vezetőjeként szolgálja a MOME közösségét.