szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ónodi Eszter zenekara, az Open Pub formáció új lemezre készül, aminek egyik előfutára a Karafiáth Orsolya szövegére készült „Szirt” című dal.

A zenekar a mára megszokottnak tekinthető Ónodi Eszter–Kirschner Péter–Szeifert Bálint–Bakos Zita–Tóth Márton felállásban vette fel a zongorás-seprűsdobos-akusztikusgitáros-nagybőgős hangszerelésű, sodró lendületű dalt, melynek zenéjét Kirschner Péter írta.

„Egy csomó új dal van a tarsolyban félkészen, már neki is álltunk a felvételeknek, hamarosan kijövünk a teljes anyaggal, de most előlegbe nagy örömmel engedjük útjára a Szirtet, ami egy nagyon játékos laza cucc lett, nagyon szeretjük. Végre igazi rendezővel dolgozhattunk, ami külön öröm volt, mert a filmmel kapcsolatos felelősség lekerült a vállamról, és a néző is jól járt, hiszen Andor valami egészen csodás képi világot teremtett körénk. Úgy érezzük, kezdünk rátalálni a saját külön kis világunkra ezzel a filmmel” – meséli Kirschner Péter.

Az emlegetett fiatal rendezőt, Berényi Andort Ónodi Eszter ismerte meg egy munkája során, ő vetette fel, hogy a zenekar történetében először ezúttal bízzák egy profi rendezőre a videó elkészítését.

„Felhívtam Andort, aki örömmel mondott igent. A koncepció kitalálásában teljesen szabad kezet kapott, és bár lehetett volna rengeteg nehézség, rögtön megtaláltuk a gyermekszereplőt, nem kellett elhalasztani a forgatást például az időjárás miatt, és a budapesti helyszínek is tökéletesen működtek. A különös-mesés világ is menet közben alakult ki, az animációknál én kértem Andort, hogy minél több szürreális horrorszörnyecskét tegyen bele a klip táncos bolondosságát ellensúlyozandó. Az utolsó harmad rajzfilmes montázsa a kedvencem.”

Berényi örömmel vállalta a felkérést. Mint mondja, miután megkeresték, rongyosra hallgatta a dalt és minél többször hallotta, annál izgalmasabb lett számára, ezért egy "többször nézős" klipet szeretett volna csinálni. „Gyorsan rátaláltunk a koncepcióra, de a sokféle értelmezést rejtő ötletünk még az utolsó pillanatokban is formálódott bennünk. Egy őrült, rohanós forgatás volt, de ennek a klipnek pont ez tett jót.”

Szöveg: Karafiáth Orsolya
Zene: Kirschner Péter

Ónodi Eszter – ének
Kirschner Péter – Gitár, vokál, szintetizátor, taps
Szeifert Bálint – nagybőgő
Bakos Zita – zongora
Tóth Márton – dob
rec & mix &maszter: Kirschner Péter, Stúdió Lily Csömör

rendező: Berényi Andor
operatőr: Bikali Sándor
vágó: Mirtse Korinna
grafikus design: Pataki Zóra külön köszönet:
Berényi Nóra

Főszereplő: Ónodi Eszter, Schrek Szofi