szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alkotók küzdelmet, szerelmet és humort ígérnek – mindezt mintegy hatmilliárd forintért.

A Márciusi Ifjak megragadják az alkalmat, hogy változtassanak Magyarország sorsán, ám ezt nem mindenki nézi jó szemmel... – innen indul a Petőfi-filmként elhíresült Most vagy soha!, amelynek újabb előzetesét tette közzé a forgalmazó. Ahogy a korábbi, a mostani előzetesből is az látszik, hogy az alkotók hollywoodi típusú akciófilmet szerettek volna forgatni Petőfi Sándor és a 12 pont történetéből.

A Petőfi-film forgatásán lapunk is kint járt, így megnézhettük a reformkori Pest és Buda kulisszáit Fóton, a készítők pedig elmondták, hogy szerintük mi dobja meg brutálisan a produkció költségeit:

És azt ismerik, amikor Petőfinek hatmilliárdból esőt is csinálnak a Talpra magyarhoz?

Készül minden idők legdrágább magyar filmje, az 1848. március 15-ei eseményeket feldolgozó, csak „Petőfi-filmként" emlegetett Most vagy soha!. A korabeli Pest-Budát imitáló díszletváros bejárása során a készítők, Rákay Philip, Szente Vajk és Lóth Balázs elárulták, mi kerül hatmilliárdba a produkción; hogy fog ez a pénz szerintük megtérülni, és körvonalazódott az is, mire számítsunk a bombasztikusnak ígért történelmi kalandfilmben.

Az NFI először 4,5 milliárd forintot szavazott meg a gyártásra, majd további kétszáz milliót. És mivel a gyártó Pilvax Film Kft. 1,4 milliárd forintért igénybe vehet további adókedvezményes támogatást is, így összesen 6,1 milliárd konyhapénzből gazdálkodhattak az alkotók.

A Most vagy soha! forgatókönyvét Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk írta, a film képi világáért Dobos Tamás operatőr felelt, míg a rendezői székben Lóth Balázs ült. A produceri feladatokat Csincsi Zoltán, Fülöp Péter, Kriskó László és Rákay Philip látta el.

A filmet 2024. március 14-től vetítik a mozikban.