szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Színház igazgatója azt mondta, sok támogató üzenetet kapott Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó balesete után, és emiatt „egy kicsikét igazolva érzem az elmúlt évtizedek munkáját és harcait”.

„Egyszemélyi felelősség nem állapítható meg. A körülmények alakulásának szerencsétlen volta eredményezte a sajnálatos eseményeket” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója azután, hogy lezárult az intézmény belső vizsgálata, amely Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó súlyos, előadás közben bekövetkezett balesete után indult. Az ügyben a rendőrség is nyomozást rendelt el.

A történtek nyomán Vidnyánszky felajánlotta a lemondását a színház éléről, amit az illetékes miniszter, Csák János nem fogadott el. A belső vizsgálat megállapításáról maga Csák tájékoztatott szerdán kora este, s azt is közölte, hogy az igazgató visszavonta a lemondását.

Vidnyánszky a mostani interjúban azt mondta, örül, hogy ez lett a vizsgálat eredménye, mert nagyon fájt volna neki, ha valamelyik munkatársára „rá lett volna égetve” a közvetlen felelősség.

Hozzátette: a vizsgálat azt állapította meg, hogy „több tényező szerencsétlen alakulása okozta a balesetet.

A színház veszélyes üzem. Nyilván az igazgató és a rendező felelőssége, hogy minimalizálja a kockázatok lehetőségét, számát, de ezeket teljesen kiiktatni nem lehet, a színészeknek pedig meg kell tanulnia egy-egy díszletet használni”.

A belső vizsgálatot Vidnyánszky elmondása szerint egy, a színház nyolc alkalmazottját tömörítő bizottság végezte el nagy alapossággal. Két olyan színész is tagja volt a testületnek Schnell Ádám és Berettyán Nándor személyében, akik a részesei voltak a Rómeó és Júlia előadásának, és a baleset idején is jelen voltak. „Úgy gondolom, hogy ennél objektívebb, a tényfeltárásra alkalmasabb bizottságot nehéz lett volna összeállítani. Ezzel párhuzamosan a rendőrségi nyomozás is tovább zajlik. Ennek eredményeiről is tudni fog a közvélemény” – fogalmazott az igazgató. Őt is meghallgatták, de állítása szerint ezen kívül nem folyt bele a bizottság dolgába.

Lemondásának visszavonását egyrészt a vizsgálat eredményével, másrészt az elmúlt „kifejezetten nehéz hónap” tapasztalataival indokolta: „akkor járok el felelősséggel, ha visszavonom a felmondásomat. Mert a színháznak működnie kell. Az előadások többségét én rendeztem, tehát nélkülem nehezen felújíthatóak. Kell, hogy segítsek”.

Arról is beszélt Vidnyánszky, hogy sok támogató üzenetet, biztató segítséget kapott, és „egy kicsikét igazolva érzem az elmúlt évtizedek munkáját és harcait”. Mindez jólesett neki, ami – mondta – „messze-messze felülírta a fogást kereső, áskálódó próbálkozások hatását”.

 

"Hatalmas óceánjáró", "viharos vizek", "gigantikus teher" - versenyt aggódik a baráti szakma Vidnyánszkyért

A Nemzeti Színházban történt súlyos baleset után azonnal megindult a verseny a NER kulturális vezetői között, hogy mentegessék, illetve hitet tegyenek Vidnyánszky Attila mellett.

Azt is mondta az igazgató, hogy újra kell gondolni a színházat, a repertoárt, a működési módjukat és a színészek szerződtetését is.

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó november 10-én sérült meg súlyosan, amikor leesett a Vidnyánszky által rendezett Rómeó és Júlia díszletéről. Mindketten kórházi ápolásra szorultak és még tart a felépülésük.