Harmincháromszor sikerült, most ismét nekifutnak

2023.12.23. 07:33
Meghirdették a 2024-as Thealter nemzetközi színházi fesztivált, amelyet a tervek szerint 2024. július 28. és augusztus 5. között rendeznek meg Szegeden.

A THEALTER Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye. A találkozót minden esztendőben nyáron rendezik meg, központi helyszíne a szegedi Régi Zsinagóga, de láthat a közönség előadásokat a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, a Grand Caféban és az újszegedi ligetben is – szúrta ki a Fidelio.

A rendezvényt a műfaji sokszínűség jellemzi: a prózai előadások mellett kortárs tánc és bábprodukciók, részvételi színház, monodrámák, szabadtéri előadások is szerepelnek a programban.

A fellépők között hangsúlyos helyet kapnak a fiatalok, a női alkotók, a produkciók közt az aktualitásokra reflektáló kortárs témák.

Szakmai programok, premierek

Az előadásokat számos szakmai program kíséri, a THEALTER kritikusműhelyének fiatal résztvevői minden előadásról beszámolót írnak, a kritikusok szekciójában pedig délutánonként beszélgetések hallhatók az előző nap fellépőivel.

A szervezők hazai és határon túli magyar, elsősorban, de nem kizárólag független színházi társulatok, alkotócsoportok, alkotók jelentkezését várják 2024. január 26-ig. Az alkotók olyan előadással pályázhatnak, amelyet május 1-jét követően mutattak be, vagy jövő május végéig tartják a premierjét.

A pályázathoz a társulatnak a jelentkezéshez mellékelnie kell a színlap és a darab ismertetője mellett többek közt a produkcióról készült fényképeket és egy vágatlan videót is.