Jó hír az ingatlanvásárlás előtt állóknak: kedvezően alakul az illetékmentesség a csok plusznál – Milliókat spórolhatnak meg a családok

2023. dec 23. 14:03
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Kedvezően módosul az illetékmentesség a CSOK Plusznál/Illusztráció: Pexels

Kedvezően módosul az illetékmentesség a csok plusznál / Illusztráció: Pexels

Egy frissen megjelent jogszabály értelmében a csok plusszal vásárolt városi ingatlanok teljes egészében illetékmentesek lesznek, míg eredetileg a vételár 80 millió forintot meghaladó része után fizetni kellett volna. A változás a Bankmonitor számításai szerint 2,8 millió forint megtakarítást jelent egy 150 millió forintért megvásárolt ingatlan esetében.

2023. december 22-én jelent meg a Magyar Közlönyben „a hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló 2023. évi CIX. törvény. A jogszabály többek között a lakástámogatásokhoz kapcsolódó illetékmentességet is módosítja.

A módosítás alapján vételártól függetlenül nem kell megfizetni a vagyonátruházási illetéket abban az esetben, ha csok plusz felhasználásával történik a lakásvásárlás. A Bankmonitor szakértői szerint ez a kifejezetten nagy értékű ingatlanok esetében jelent komoly pénzügyi előnyt, hiszen az eredeti szabály szerint az illetéket meg kellett volna fizetni a vételár 80 millió forintot meghaladó részére.

Mekkora pénzügyi előnyt jelent csok plusz esetén az illetékmentes vásárlás? Az illeték alapesetben a vételár 4 százaléka. Ez egy 20 millió forintért megvásárolt ingatlannál 800 ezer forint, egy 60 millió forintosnál 2,4 millió forint, míg egy 150 millió forintosnál 6 millió forint költséget jelenthet. (150 millió forintnál drágább ingatlan csok plusz felhasználásával nem vásárolható.)

Még egyet tekernek a falusi csokon, összefésülik a csok plusszal

Még egyet tekernek a falusi csokon, összefésülik a csok plusszal

Az eredeti szabályok értelmében 150 millió forint vételárnál 3,2 millió forint illetéket engedtek volna el, míg 2,8 millió forintot (a 80 millió forint feletti rész után) meg kellett volna fizetni. A változás tehát 2,8 millió forint extra kedvezményt jelent ebben az esetben.

A preferált kistelepüléseken nincs változás, itt továbbra is teljes egészében megmarad az illetékmentesség abban az esetben, ha falusi csok felhasználásával vásárol valaki ingatlant.

Ha megsértjük a csok plusz szabályait, akkor az illetéket is rendezni kell

A csok plusz egy nagyon kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású lakáshitel, melyhez a futamidő alatt megszületett második gyermektől minden baba után 10-10 millió forint tartozáselengedés kapcsolódik. A kedvezményekért cserébe azonban szigorú feltételeket kell teljesíteni. Ha ezeket megsértjük, akkor az addig kapott kedvezményeket – kamattámogatás, tartozáselengedés – rendezni kell az állam felé. Sőt az elengedett illetéket is meg kell fizetnünk utólag.

Jó hír ugyanakkor, hogy amennyiben csak részben kell visszafizetni a csok plusz miatt korábban kapott kamattámogatást, akkor az illetékmentesség megmarad. Ez a gyakorlatban akkor fordulhat elő, ha részben teljesült a gyermekvállalás. Amennyiben például kettő gyereket vállaltunk, de csak egy született meg, akkor a jogosulatlanul felvett hitelösszegre a kamattámogatást igen, míg az illetéket nem kell rendeznünk. Az elengedett illetéket akkor sem kell rendezni utólag, ha a csok pluszhoz kapcsolódó gyermekvállalás egészségi okok miatt nem teljesült.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

CSOK Plusz

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Bankmonitor CSOK Plusz illetékmentesség