Miért olyan fontos a szeretet, és nemcsak szenteste?

karácsony, ünnepek, gyerekek, család
Happy Little Family Exchanging Gifts on Christmas Eve: Brother and Sister Receiving their Gifts. Happy Children Getting New Toys from Mom and Dad, with Family Dog Sharing the Moment
Vágólapra másolva!
Aranyvasárnap gyújtjuk meg a negyedik gyertyát az adventi koszorún, amely a szeretetet szimbolizálja. Most vasárnap megszületik az a csoda is, amely mindannyiunk szívét megtöltheti még több szeretettel. De miért olyan fontos a szeretet, és nemcsak szenteste?
Vágólapra másolva!

Az adventi időszak véget ért, és szenteste meggyújtjuk a negyedik gyertyát az adventi koszorún, amely a szeretetet szimbolizálja. A Magyar Katolikus Lexikon azt írja, hogy

Miközben ezeket a sorokat írom, több élmény, emlék és tapasztalás is eszembe jut, de mégis egy meghatározó érzés az, amelyet szeretnék most kiemelni. Az időutazó felesége című film kiválóan megmutatja, hogy a jelenben érdemes élni, örülnünk kellene az adott pillanatban annak, amink van, nem pedig rohanni, sietni valahová máshová. Kevés időnk van földi életünk során, és fontos, hogy miközben sok a feladatunk, sok a gondunk, mindig jusson idő arra – ha kell, akkor tudatos szakítsunk rá –,hogy törődünk a szeretteinkkel, és kimutatjuk nekik azt, mit érzünk.

Az ünnep varázsa és az adventi várakozás beteljesedése az év legkülönlegesebb napjává teszi a szentestét. Forrás: Shutterstock

Mivel nem látunk a jövőbe, és nem tudhatjuk, mit hoz a holnap, ezért Isten kegyelméből higgyük, és tegyük, hogy minden nap hálát adunk azért, amink van.

Szeressük azokat, akik szeretnek minket, és tegyünk jót, mert az valóban igaz mondás, mely szerint

A mai világ nehézségei közepette sokszor elveszik a lényeg, sokan csak hajszolnak valamit, és sietnek az emberek, az adott pillanat helyett mindig máshová vágyakoznak. Ezáltal nem tudják megélni a jelen pillanatát, amely a legértékesebb. Az idő azt mondják, relatív, és kevés van belőle. Ha valamit nagyon szeretnénk megkapni, elérni, akkor néha azt érezzük: miért nem kapjuk meg azonnal, miért kell annyit várnunk?

Mégis, Isten a legjobb dolgokra időt hagy, tudja, mi a pontos terve velünk. Nekünk "csak" bíznunk kell benne.

Eközben az egyik legfontosabb érték manapság, ha tiszta szívvel tudunk szeretni, és viszonozni is tudjuk azt, ha minket szeretnek. A szeretet láthatatlan dolog, mégis ott van mindenhol, főleg, ha érezzük. A kis herceg című regényben így ír Exupéry:

És a kulcs ebben rejlik: hogy ha megismerjük egymást, ha két fél „megszelídíti egymást", akkor olyan dolgokat tesznek meg egymásért, amelyek értékessé, megismételhetetlenné teszik az adott kapcsolatot, és így már az lesz a legértékesebb kapcsolat az egész világon.

Érdemes időt és energiát fektetni a szeretet ápolásába, és kimutatni azt. Nem érdemes várni, mert az adott pillanat mindig a legértékesebb. Ráadásul egyszeri és megismételhetetlen.

Szenteste talán az év legkülönlegesebb napja, amely sokak szívét tölti meg szeretettel. Ilyenkor az otthon melege, a szeretteinkkel eltöltött idő megadja azt az örömet, amelyet megoszthatunk egymással. És ekkor a legjobb érzés az ünnep melege, hangulata.

Emlékezzünk rá, hogy ilyenkor a családi körben, a fenyőfa illata, a bejgli íze és a fények játéka mellett a valódi örömöt nem a tárgyak adják meg számunkra, hanem az, hogy van kivel, kikkel ünnepelnünk, és azok viszont szeretnek minket!

Ennél nagyobb ajándék nem létezik. Isten pedig tudja ezt, éppen ezért sokszor próbára tesz minket, embereket. Szenteste érdemes arra gondolni, mit is akar üzenni nekünk, mivel késztet minket változásra?

A valódi szeretet igaz szeretet, és megolvasztja a szíveket, őszinte és jó tettekre sarkall. Forrás: Hír TV

Jézus születése az emberek életében az igazán fontos értékekre emlékeztetett, a karácsony pedig a mértéktartás és az öröm ünnepe, nem pedig a lázas ajándékvásárlásé

– mondta Ferenc pápa az ünnepek előtti beszédében a Vatikánban a szerdai audiencián. Ha Ferenc pápa gondolatait megfogadjuk, akkor megértjük az ünnep valódi értelmét. És a karácsonyi csoda pedig a szívünkben születik meg, csendben, Isten kegyelméből!

A cikket támogatta a Pepco. Érezhető minőség, szerethető áron.