új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Ezúton is köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • Az orosz erők csökkentik a repülési tevékenységet és a siklóbombák használatát Ukrajna felett, miután az ukrán hadsereg december végén lelőtt több orosz Szu–34-es vadászbombázó repülőgépet, jelentette a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW).

    Az ISW úgy tudja, hogy az orosz csapatok korlátozták a siklóbombák és a légicsapások alkalmazását Dél-Ukrajnában. A Krím közelében pedig arra van kilátás, hogy csökken az orosz dróntámadások száma az ukrán légvédelem legutóbbi sikereit látva.

    Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka december 22-én jelentette be, hogy csapatai három orosz Szu–34-es vadászbombázó repülőgépet lőttek le a déli fronton. Három nappal később a légierő egy újabb Szu–34-es és egy Szu–30-as repülőgép lelövéséről számolt be, írja a The Kyiv Independent.

  • Az oroszok néhány nap alatt már a harmadik humanitárius segélyt felhalmozó bázist semmisítették meg Herszonban, jelentette az Ukrán Vöröskereszt Társaság (URCS).

    Az ukránok szerint az oroszok a humanitárius központokat sem kímélik, azokat is támadják folyamatosan. Most három darab támadódrón vett célba egy raktárat, ami az akció következtében teljesen leégett.

  • Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök oroszországi látogatásakor azt mondta, hogy összeomlás következik, ha a háború nem ér véget 2024-ben – írja az Ukrajniszka Pravda.

    Lukasenka szerint van rá esély, hogy a konfliktus megoldódjon, és azon fog dolgozni, hogy Ukrajna megértse, ez az egyetlen esélye, és ha nem él vele, össze fog omlani.

    Lukasenka úgy véli, hogy az összeomlás előjeleit már Volodomir Zelenszkij is érzékeli. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter jelentése után, miszerint az orosz fegyveres erők teljes mértékben felszabadították Marjinka városát, utasítást adott arra, hogy válasszák ki a harcokban részt vevő katonák közül azokat, akik állami kitüntetésben részesülhetnek.

    Elrendelte továbbá, hogy őrnagyi ranggal tüntessék ki a Marjinka elfoglalásában részt vevő Trosev zászlóaljparancsnokot, írja az mk.ru.

    Korábban Szergej Sojgu megjegyezte, hogy a legendás 150. hadosztály harcosai kitüntették magukat Marjinka felszabadításakor. Azt is hangsúlyozta, hogy Marjinka elfoglalása meggyengíti az ukrán hadsereg védelmét, és további lehetőségeket ad az orosz fegyveres erőknek az előrenyomulás folytatásához.

    Vlagyimir Putyin viszont egyetértett azzal, hogy ez előremenekülésre ad lehetőséget az orosz csapatoknak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy „az ellenség harci egységeit kiszorítjuk Donyeckből”.

  • Anton Kraszovszkij, a Russia Today egykori műsorvezetője kórházba került, miután rosszul lett. A Hromadske ukrán hírportál később az ukrán katonai hírszerzés (HUR) névtelen forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy a férfit megmérgezték.

    Kraszovszkij arról számolt be, hogy egészségi állapota a múlt hét elején kezdett romlani. A HUR szóvivői nem válaszoltak a The Kyiv Independent megkeresésére.

    Az ukrán hatóságok korábban öt év börtönbüntetésre ítélték Kraszovszkijt az orosz invázió támogatása és az ukránok népirtására való felhívás miatt.

  • Az ukrán védelmi minisztérium megerősítette, hogy a következő napokban bemutatják a mozgósításról szóló új törvénytervezetet.

    Ez azt jelenti, hogy 400-500 ezer új katona lép be az ukrán hadseregbe.

  • Volodomir Zelenszkij ukrán elnök ünnepi üzenetében gratulált a hadseregnek – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Karácsony éjjel katonáink közel 30 drónt és több orosz rakétát is megsemmisítettek. Ez a karácsony megfelelő hangulatot teremt a következő időszakra, a partnereinkkel folytatott tárgyalásokra, és lehetőséget ad légierőnk megerősítésére, otthonaink orosz terroristák elleni védelmére. Minél erősebb a légvédelmünk, annál kevesebb orosz ördög lesz az egünkön és a földünkön 

    – fogalmazott Zelenszkij köszönetét fejezve ki minden katonának az erejükért és pontosságukért.

  • Az ukránok nemrég lelőttek 4 darab orosz Szu–34-es vadászbombázót, ami figyelemre méltó siker az ukrán légvédelmi erők számára – hangsúlyozta az Ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ, írja az Unian ukrán hírügynökség.

    A Szu–34-es Oroszország egyik legfejlettebb vadászbombázója, de csak korlátozott számban tudja előállítani őket az orosz hadiipar, ezért ez a csapás különösen fájhat az ellenségnek, tették hozzá.

    A közlemény megjegyzi, hogy a Patriot légvédelmi rendszer bizonyította hatékonyságát a harctéren.

    „E rendszerek darabszámának növelése valóban közelebb viheti Ukrajnát a győzelemhez, és ami a legfontosabb, megmentheti az ukrán katonák és civilek életét” – írták.

  • Az Unian ukrán hírügynökség szerint Oroszország Afrikában toboroz zsoldosokat, hogy az ukrajnai háborúban vethesse be őket, de a képlet alapvetően nem ilyen egyszerű. 

    Az Unian szerint az oroszországi Kurszk régióban jelenleg is zajlik úgy 50-100 katona toborzása, akikből az úgynevezett „afrikai hadtest” jönne létre, őket az Afrikában tevékenykedő Wagner-zsoldosok helyettesítésére hozták létre.

    Az „afrikai hadtestet” Burkina Faso területén vetnék be, és a zsoldosok fő tevékenysége a helyi zsoldosok kiképzése,  és az Ukrajna elleni háborúban bevetendő újabb csapatokat is ők képeznék ki. 

  • Ukrajna 1,3 milliárd dollár pénzügyi támogatást kapott a Világbanktól támogatások és kölcsönök formájában – jelentette be az ukrán pénzügyminisztérium december 25-én, írja a The Kyiv Independent.

    A december 25-én átvett pénzeszközök nagy része (1,08 milliárd dollár) a Világbank hiteléből származik, amelyet a japán kormány támogat.

    Ukrajna ezenfelül Norvégiának (190 millió dollár), az Egyesült Államoknak (50 millió dollár) és Svájcnak (20 millió dollár) mondhatott köszönetet az általuk nyújtott pénzügyi támogatásért cserébe.

  • Mihajlo Zsirohov ukrán katonai szakértő szerint az orosz hadsereg 2024-ben tovább folytatja a támadó hadműveleteket Ukrajnában.

    Putyin márciusi újraválasztása után pedig egy új mozgósítási hullám veszi kezdetét az országban, tette hozzá a szakértő egy friss interjúban.

    „Nyilvánvaló, hogy az oroszok újabb támadó hadműveleteket készítenek elő a nyárra” – jegyezte meg Zsirohov.

    Vlagyimir Putyin decemberben erősítette meg, hogy elindul a 2024-es orosz elnökválasztáson, amire 2024. március 17-én kerül sor.

  • Antti Hakkanen finn védelmi miniszter ünnepi beszédében azt mondta, hogy nem várható az ukrajnai háború gyors befejezése. Hakkanen szerint a háborúban nemcsak Ukrajna sorsa dől el, hanem Oroszország összes szomszédjának sorsa is.

    A finn védelmi miniszter úgy véli, hogy a háború egész Európa jövőjéért folyik – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Oroszország hatalmi politikája a bizonytalanság érzését keltette Európában és értelemszerűen az egész világon. Fájdalmas bizonyítékot kaptunk arra, hogy egy nagyobb állam jogosnak tartja, hogy beavatkozik kisebb szomszédja döntéseibe, és hajlandó katonai erőt alkalmazni, hogy elérje saját céljait

    – fogalmazott a finn védelmi miniszter.

    A NAP VIDEÓJAAdvertisement: 0:21OLVASSA EL MÉG: Boldog karácsonyi üdvözletet: Berdyanszkban az oroszok elkapták a Shchedrovka UAV-kat Meleg „gratulálok” karácsonykor: Berdyanszkban az oroszok elkapták az „UAV-schedrovkit” Van-e reményük az oroszoknak Csasov Jar elfogására: az ukrán fegyveres erők egyik tisztje értékelte a helyzetet (térkép) Van-e reményük az oroszoknak Csasov Jar elfogására: az ukrán fegyveres erők egyik tisztje értékelte a helyzetet (térkép)

    Fontos hír – Ukrajna háborúja az Orosz Föderáció ellen folytatódik, és ezt érdemes tudni

    A NATO Szövetséges Fegyveres Erők európai főparancsnoka, James Stavridis nyugalmazott amerikai haditengerészeti admirális azt mondta, hogy az orosz hadsereg fele megsemmisült az ukránok elleni háború során. A tiszt hangsúlyozta, hogy az amerikai hatóságoknak katonai támogatást kell nyújtaniuk az ukrán állampolgároknak, mivel „ügyük igazságos”.

    Érdemes megjegyezni, hogy az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara szerint 2023. december 25-én az összes ellenséges veszteség hozzávetőlegesen 353 950 betolakodó.

    Önt is érdekelhetik a hírek:

    háború Ukrajnában Finnország SEGÍTSE A PROJEKTETTÁMOGASS MINKET Olvassa el az UNIAN-t a Telegramon Olvassa el az UNIAN-t a Viberen PARTNER HÍREK

  • Az orosz nyomozók 104 terrorcselekményben való részvétellel vádolják az ukrán katonai hírszerzés (GUR) vezetőjét, Kirilo Budanovot. Erről a moszkvai bíróság sajtószolgálata tájékoztatta a TASZSZ orosz állami hírügynökséget.

    A bűnüldöző szervek tájékoztatása szerint a Budanov ellen indított ügyeket az Orosz Nyomozó Bizottság vizsgálja.

    „A gyanú szerint a GUR vezetője részt vesz az Oroszország területén végrehajtott terrorakciók megszervezésében” – közölték.

  • Öt ember halt meg vasárnap a tavaly felszabadított dél-ukrajnai Herszon megyében, amely azóta is heves orosz tüzérségi támadások célpontja. Az orosz kézen lévő Horlivkában pedig az ukrán tüzérségi támadásnak lett egy halálos áldozata és több sérültje vasárnap.

    A herszoni rendőrség közölte, hogy hárman egy magánházat ért orosz tüzérségi találat következtében haltak meg az azonos nevű megyeszékhelyen. Egy nő Herszontól délre egy kisvárosban halt meg dróntámadásban, míg egy másik nő egy északabbra fekvő város ellen intézett heves tüzérségi tűzben vesztette életét.

    Olekszandr Tolokonnikov, a Herszon megyei katonai közigazgatás vezetője az ukrán közszolgálati televízióban közölte, hogy a támadások következtében részlegesen szünetel a gáz- és a vízszolgáltatás.

    Az orosz kézen lévő Donyeck megyei Horlivka város polgármestere, Ivan Prihogyko a Telegram-csatornáján közölte, hogy egy ember meghalt és hat másik megsebesült az ukrán hadsereg tüzérségi támadásában. A jelentés szerint az ukrán tüzérség lerombolt egy bevásárlóközpontot és több más épületet.

    Az ukrán hadsereg déli parancsnoksága szerint egy üzemen kívüli adminisztratív épület és egy raktár megrongálódott az odesszai kikötőben. A helyiségekben tűz ütött ki, amelyet eloltottak.

    Hétfőre virradóra kétszer szólaltak meg a légvédelmi szirénák Odessza megyében, helyi médiumok néhány odesszai detonációsorozatról számoltak be.

    Oroszország harmincegy támadó drónt és két rakétát lőtt ki hétfőre virradóra ukrajnai célpontok ellen, elsősorban az ország déli részében, ezek közül az ukrán légvédelem huszonnyolc drónt és mind a két rakétát lelőtte – közölte hétfőn az ukrán hadsereg.

    A közlemény szerint a drónokat az orosz megszállás alatt lévő Krím félszigetről indították.

    A katonai és polgári hatóságok nem számoltak be károkról vagy sebesülésekről.

    Az ukrán hadsereg közlése szerint két orosz harci gépet is lelőttek az Azov-tenger partján fekvő, orosz megszállás alatt lévő Mariupol, illetve a kelet-ukrajnai Donyeck közelében.

  • Oroszország mindenképpen csapást mér külföldi katonai bázisokra Ukrajnában, ha ilyenek létesülnek. Ezt Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese jelentette ki Telegram-csatornáján, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Az Ukrajna biztonsági garanciáiról szóló uniós nyilatkozatot „hamis dokumentumnak” nevezte a politikus, ami szerinte nem tartalmaz hozzáadott értéket.

    „Viszont lehetőséget ad Kijevnek arra, hogy egyes országokkal olyan megállapodásokat kössön, amelyekben kikötik a fegyverek szállítását, a katonai személyzet kiképzését, a katonai programok finanszírozását és még sok minden mást egészen az ukrajnai katonai bázisok létesítéséig” – tette hozzá.

    Medvegyev kijelentette, hogy bármely katonai bázis elleni támadás felborzolhatja a kedélyeket a NATO-ban.

    Az észak-atlanti szerződést 1949-ben írták alá, és ez fektette le a NATO alapjait. Ez 14 cikkelyt tartalmaz. A szerződés központi eleme a kollektív védelem elve, amelyet az 5. cikkely rögzít. Ez kötelezi a NATO-államokat, hogy megvédjék egymást.

  • „Ezer szó helyett. Ilyen a karácsony a fronton” – írta Anton Gerascsenko az X-en.

    Az ukrán belügyminiszter tanácsadója egy fotót is közzétett, amelyen azok az ukrán katonák láthatók, akik a fronton töltik a karácsonyi ünnepeket.

  • Az Atomflot Szövetségi Állami Egységes Vállalat kikötőhelyén tűz ütött ki vasárnap este – közölte a Murmanszki terület vészhelyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

    A közlemény szerint az Atomflot kikötőhelyén tartózkodó Szevmorputy atomhajtású konténerszállító hajón csaptak fel a lángok. Végül a 30 négyzetméteres területen keletkezett tüzet körülhatárolták és eloltották.

    Az Atomflot honlapja szerint az említett hajó egy atommeghajtású jégtörő szállítóhajó, amely a kercsi Zaliv hajógyárban épült 1982 és 1988 között.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 4494-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 2803-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn.

    A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

  • Vasárnap este robbanások sorozata hallatszott az ukrán kikötővárosban, Odesszában. Az Ukrajinszka Pravda tudósítója szerint legalább öt robbanást lehetett hallani. Az elsőt még a légiriadó megkezdése előtt.

    A légierő helyi idő szerint 21:27-kor figyelmeztette a lakosságot a lehetséges veszélyre. Nem sokkal tíz előtt pedig ismét robbanásokat hallottak a városban.

  • Az orosz fegyveres erők kiváló védelmi vonalat készítettek elő, amelyet az ellentámadás során lehetetlennek bizonyult áttörni – mondta a Kraken önkéntes egység egyik ukrán katonatisztje egy interjúban.

    Megjegyezte, hogy a tökéletesen előkészített védelem nem tette lehetővé az ukrán fegyveres erők további átjutását.

    A mi offenzívánkhoz képest a védelmük egyszerűen félelmetes. Kizárt, hogy áttörjünk

    – mondta az ukrán katonatiszt az mk.ru szerint.

    Azt is megjegyezte, hogy az ukrán fegyveres erők ellentámadása már a kezdetektől fogva nem a terveknek megfelelően zajlott. A Kraken katonája szerint „a stratégiát kidolgozó emberek teljesen inkompetensnek bizonyultak”. Az egységek közötti együttműködés is hiányzott.

  • Az elmúlt nap folyamán az ukrán fegyveres erők légiereje 12 olyan területre mért csapást, ahol orosz megszállók katonái, fegyverei és katonai felszerelései voltak – írja az ukrán vezérkar jelentése alapján a helyi sajtó.

    A vezérkar reggeli jelentésében azt is megerősítette, hogy a légvédelmi erők egyszerre két vadászbombázót – Szu–34-es és Szu–30-as – semmisítettek meg.

    Rakétákkal megsemmisítettek két tüzérségi löveget és egy ellenséges irányítóközpontot.

    Ugyanakkor az orosz fegyveresek két rakéta- és 61 légicsapást mértek, több rakétavetőről 45 alkalommal lőtték az ukrán csapatok állásait. Ennek következtében több civil meghalt és megsebesült, a házak és a polgári infrastruktúra  is megrongálódott.

    Ugyanakkor az ukrán légvédelmi erők megsemmisítettek 29-et a 31 Shahed–136/131 drónból, amelyet az oroszok vasárnap Ukrajna megtámadására használtak. A légicsapások 17 települést értek Harkiv, Luhanszk és Donyeck régiókban. Csernyihiv, Szumi, Harkiv, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja, Herszon és Mikolajiv régiókban mintegy 100 település került tüzérségi tűz alá.

  • Tisztelt olvasóink!

    Indul az Index hétfői hírfolyama az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről.