A Duna felső szakaszán elkezdődött az árhullám tetőzése

árvíz, áradás, Budapest, pesti rakpart, Széchenyi tér, 2-es villamos
Vágólapra másolva!
A Duna felső szakaszán elkezdődött az árhullám tetőzése, a győri vízügyesek munkáját szolnoki kollégáik is segítik - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn
Vágólapra másolva!

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Nagybajcsnál az árhullám a tetőzés közelébe jutott, a vízszint már a Dunakanyarban és a fővárosban is látványosan emelkedik.

Emlékeztettek: az elmúlt napokban Európa jelentős részén ciklonok és frontjaik okoznak változékony időjárást.

A Kárpát-medencében sokfelé 10-30 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadék esett.

A hétvégén is folytatódott a változékony, csapadékos és szeles időjárás, több hullámban hullott további 15-60, néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött.

A hét elején már szárazabb, kora tavasziasan enyhe az időjárás, 15 °C körüli maximumok is lehetnek.

A vízszint már a Dunakanyarban és a fővárosban is látványosan emelkedik. A kép illusztráció! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A csapadék okozza a Dunán és mellékfolyóin az árhullámot - hangsúlyozta az OVF.

A Dunán az ár jelenleg Pozsony és Nagybajcs között tetőzik, az Országos Vízjelző Szolgálat hétfő reggeli előrejelzése szerint Nagybajcsnál még néhány centiméteres vízszintemelkedésre lehet számítani, a tetőzés nem éri el harmadfokú árvédelmi szintet - írták.

Hozzátették: ezen a szakaszon 24 órában védekeznek a helyi vízügyes szakemberek, akiket szolnoki kollégáik is segítenek már.

Komárom és Esztergom térségében az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szinteket - azaz 500 centimétert - meghaladó tetőzésekre számítanak a hétfő reggeli prognózisok alapján. Komáromnál az 570-590 centiméteres, Esztergomnál pedig az 550-570 centiméteres tartományban várható a Duna tetőzése kedden.

Budapesten a Duna tetőzése szerdán napközben várható, 660 centiméter körüli vízállással, elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett. Az alsó rakpartot 645 centiméteres vízállásnál kell lezárni - hívták fel a figyelmet.

A Duna bajai tetőzése péntek reggel várható 799 centiméteres, másodfok körüli vagy az alatti vízállással - jelezték.

Közölték: árhullám van levonulóban a Lajtán, ami Mosonmagyaróvárnál kevéssel elsőfok felett tetőzik kedd reggel, 178 centiméteres vízállással.

A Rábán Körmendnél vasárnap a késő esti órákban tetőzött 365 centiméterrel, Sárvárnál pedig előreláthatólag kedden napközben tetőzik a folyó, árvízvédelmi fokozat alatti vízállással.

Győrben hétfő hajnaltól már elsőfok feletti vízállásokat észleltek a Rábán, itt további néhány centiméteres vízszintemelkedés valószínű, a tetőzés kedden a hajnali órákban várható.

Az Ipolyon újabb árhullám indult meg, a tetőzés Nógrádszakálnál kevéssel elsőfok alatt kedd délután, Ipolytölgyesnél szerdán a délelőtti órákban másodfok környékén valószínű.

A tájékoztatás szerint a Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó magyarországi szakaszát.

A továbbiakban a lassú apadást a lehulló csapadék függvényében kisebb vízszintemelkedések törik meg.

A Tisza mellékfolyóin szintén árhullám vonult le, az érkező csapadék és enyhébb idő miatt az elkövetkező napokban újabb vízszintemelkedésre lehet számítani. Fokozatot meghaladó tetőzésre csak a Sajón és a Zagyva-Tarna vízrendszerén kell számítani - jelezte az OVF.