Az izraeli hadsereg kiadta az evakuálási parancsot, már a sürgős, súlyos eseteket sem tudják ellátni a kórházakban

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal
Izraeli katonai járművek a gázai övezetben
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 81. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
08:25
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:28
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

India rakétarombolókat telepít az Arab-tengerre

Az indiai haditengerészet irányított rakétaromboló hajókat telepít az Arab-tengerre, miután a hétvégén megtámadtak egy izraeli kötődésű kereskedelmi hajót.

A Pentagon szerint a drónt Iránból indították, Teherán azonban később "alaptalannak" nevezte az állítást.

Aaz Egyesült Államok többnemzetiségű munkacsoportot hozott létre, hogy megpróbáljon szembeszállni a Vörös-tengeren tapasztalható hasonló kihívásokkal.

08:31
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai válaszcsapás Irakban

Az amerikai hadsereg megtorló csapásokat mért három iraki létesítményre, amelyeket Irán által támogatott fegyveresek használnak – közölte a Pentagon. A közlemény szerint a csapások válaszul szolgáltak az iráni milíciák által Irakban és Szíriában végrehajtott amerikai személyzet elleni támadássorozatra.

09:23
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Japán korlátozások Hamász-vezetőkkel szemben

A japán kormány bejelentette, hogy befagyasztja vagyonát, és szankciókat szab ki három magas rangú Hamász-tag ellen.

Yoshimasa Hayashi, a kabinet főtitkára azt mondta, hogy szankciókat vetnek ki a kifizetésekre és a tőketranzakciókra. Feltételezések szerint a három személy részt vett a Hamász október 7-i Izrael elleni támadásában.

A japán kormány szóvivője szerint feltehetően abban a helyzetben vannak, hogy pénzeszközöket fordítsanak a csoport finanszírozására.

10:02
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg nem kommentálta az iráni tábornok halálát

Az izraeli hadsereg szóvivője nem kívánta kommentálni azokat a híreket, amelyek szerint egy izraeli légicsapás megölt egy magas rangú iráni tábornokot Szíriában.

Sayyed Razi Muszavi, az iráni Forradalmi Gárda dandártábornoka meghalt a szíriai főváros Damaszkusz előtt – jelentette a Reuters három biztonsági forrásra hivatkozva és az iráni állami média korábban.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője egy riporter kérdésére válaszolva azt mondta: „Nem kommentálok külföldi jelentéseket, sem ilyeneket, sem másokat a Közel-Keleten. Az izraeli hadseregnek nyilvánvalóan meg kell védenie Izrael biztonsági érdekeit."

Ebrahim Raisi iráni elnök szerint Muszavi meggyilkolása Izrael gyengeségét mutatja.

10:46
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Abszolút vérengzésről beszélt egy ENSZ-tisztviselő

Gemma Connell, az ENSZ OCHA humanitárius ügynökségének munkatársa a BBC-nek azt mondta, amit hétfőn a gázai központi al-Aksza kórházban látott, az "abszolút vérengzés". Sok súlyos sérültet nem tudnak ellátni, mert a kórház teljesen túlterhelt - mondta. Szerinte a kitelepített palesztinok számára jelenleg egyetlen hely sem biztonságos Gázában.

11:29
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

150 ezren kaptak evakuálási parancsot

Tom White, az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége, az UNRWA igazgatója a BBC World Service Newshour című műsorának elmondta, hogy Gáza középső részén jelenleg körülbelül 150 ezer ember tartózkodik, akik evakuálási parancsot kaptak az izraeli hadseregtől.

11:55
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Japán szankciót alkalmaz

A japán kormány befagyasztja a Hamász három magas rangú tagjának vagyonát, és szankciókat vezet be a fizetésekre és a tőkeügyletekre vonatkozóan - közölte Yoshimasa Hayashi, az ország kabinetfőtitkára.

12:29
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

17 éves fiút ölt meg a hadsereg tüze Hebrontól délre

A ciszjordániai palesztin egészségügyi minisztérium közölte, hogy a 17 éves Ahmed Yagi belehalt az IDF tüzében szerzett sérüléseibe a Hebrontól délre fekvő al-Fawar menekülttáborban.

Egy másik személy súlyosan megsérült az incidensben.

13:11
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 200 ember tüntetett a kormány ellen

Több mint 200 ember tüntetett a felső-galileai Ami'ad kereszteződésnél, hogy tiltakozzon a kormány rossz bánásmódja ellen Izrael északi, Libanon határán élő lakosai ellen, és az Irán által támogatott Hezbollah terrorszervezet eltávolításáért a határról.

13:46
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli erők megölték a Hamász terroristáit

Az IDF erői a Gázai övezet északi részén lévő Dzsabalja menekülttáborban megöltek egy terroristacsoportot, amely megpróbált robbanószerkezetet elhelyezni egy tank mellett - írja a Haaretz.

A hadsereg közleménye szerint miután a 261. dandárhoz tartozó erők azonosították őket a terepen, harci gépeket irányítottak, amelyek eltalálták a terroristákat.

14:36
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 100 helyszínt támadtak meg Gáza déli részén

Több tucat izraeli harci repülőgép több mint 100 célpontot támadott a Gázai övezet déli részén az elmúlt 24 órában - közölte az izraeli hadsereg alapján az Al Jazeera.

Ezek között voltak alagútaknák és a Hamász által használt katonai létesítmények - tette hozzá a hadsereg a honlapján közzétett közleményében.

14:57
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

A tüzérségi támadásban megsebesült több ember

A Palesztinai Vörös Félhold Társaság közölte, hogy a szervezet Khan Younisban lévő székházának felső szintjeit célzó tüzérségi lövésekben megsebesült több ember - jelentette a brit média.

Hozzátették, hogy több ezer lakóhelyüket elhagyni kényszerült embernek nyújtanak menedéket az épületben.

15:30
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok csapásokat hajt végre a Hezbollah iraki célpontjai ellen

Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága (CENTCOM) bejelentette, hogy az Irán által támogatott síita csoport, a Kataib Hezbollah iraki célpontjait támadta, válaszul az amerikai koalíció erői ellen Irakban és Szíriában végrehajtott számos támadásra - írja a héber média.

A CENTCOM közölte, hogy az első értékelések szerint az amerikai légicsapások megsemmisítették a célba vett létesítményeket, és valószínűleg számos Kataib Hezbollah harcost megöltek, de civileket nem.

16:07
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Közel 21 ezer ember halt meg

Október 7. óta 20 915 ember halt meg és 54 918 megsebesült a Gázai övezetet ért izraeli csapásokban - közölte kedden a gázai egészségügyi minisztérium, írja a The Guardian.

A minisztérium közölte, hogy az elmúlt 24 órában 241 palesztin halt meg, 382 pedig megsebesült.

16:38
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Két izraeli katona halt meg

Az Izraeli Védelmi Erők kedd reggel bejelentette két katona halálát, akik a Gázai övezetben vívott harcban estek el - írja a Jerusalem Post.

17:14
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Letartóztattak egy palesztin politikust

Az izraeli hadsereg közölte, hogy letartóztatta Khalida Jarrar vezető palesztin politikust a megszállt Ciszjordániában, pártjának más aktivistáival együtt - jelentette az AFP.

17:50
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Veszélyes gombával fertőződtek meg a katonák

Meghalt egy izraeli katona miután a Gázai övezetben folytatott harcok során veszélyes gombatörzs fertőzte meg - jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató alapján a Times of Israel.

A katonát két héttel ezelőtt szállították az Assuta Ashdod egészségügyi központba, végtagjait ért súlyos sérülésekkel - áll a jelentésben. Az éjjel-nappali ellátás ellenére a gomba ellenállónak bizonyult a kezeléssel szemben, és a katona belehalt a sebeibe.

A feltételezések szerint mintegy tíz katona fertőződött meg ugyanezzel a gombával, és jelenleg is kezelés alatt áll Izraelben - mondta a Kan rádiónak kedd reggel a Sheba Orvosi Központ fertőző betegségek osztályának korábbi igazgatója.

A gomba forrása feltehetően a szennyvíz lehet.

18:36
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás történt Izrael újdelhi nagykövetsége közelében

Robbanás történt kedden Izrael újdelhi nagykövetségének közelében, a detonációban a diplomáciai képviselet személyzete nem sérült meg - közölték a helyi hatóságok.

Izrael indiai nagykövetségének szóvivője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az indiai rendőrség és biztonsági szolgálatok vizsgálják az incidenst.

Az izraeli külügyminisztérium tájékoztatása szerint a nagykövetségen dolgozók közül senki sem sérült meg, az izraeli hatóságok pedig együttműködnek az indiai partnerszervezetekkel, hogy kiderítsék a robbanás okát.

2021 januárjában kisebb pokolgép robbant Izrael újdelhi nagykövetsége közelében, akkor sem voltak áldozatok. Egy izraeli tisztségviselő akkor arról beszélt, hogy a zsidó állam terrorcselekményként kezeli az ügyet.

19:25
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Blinken találkozik az izraeli miniszterrel

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó ma délután találkozik Ron Dermer izraeli stratégiai ügyekért felelős miniszterrel, hogy megvitassák a gázai válságot és a túszválságot - közölte a Fehér Ház.

A találkozóra azt követően kerül sor, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el, amely a gázai civileknek szánt segélyszállítmányok azonnali felgyorsítására szólít fel, de nem tartalmazza az Izrael és a Hamász közötti "ellenségeskedések sürgős felfüggesztésére" vonatkozó eredeti felhívást.

20:08
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Üzent az izraeli hadsereg vezetője

Herzi Halevi, izraeli vezérkari főnök a gázai határnál újságíróknak azt mondta:

Egy terrorszervezet felszámolásában nincsenek rövidítések. El fogjuk érni a Hamász vezetését

- mondta.

20:44
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Intenzív harcok az izraeli-libanoni határnál

Ma több izraeli légitámadás és több Hezbollah-támadás is történt az izraeli-libanoni határ közelében. A Hezbollah nyolc izraeli célpont ellen intézett támadást vállalt magára.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy kilenc katona megsebesült, egyikük súlyosan.

21:12
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael több tucat holttestet adott át Gázában

Izrael átadta a Gázai övezet északi részén megölt 80 palesztin holttestét a mai nap során. A holttesteket a Karem Abu Salem (Kerem Shalom) átkelőn keresztül szállították Gáza déli részére.

A kék anyagba burkolt holttesteket egy Rafahtól nyugatra lévő tömegsírba temették el, ahol családtagok nem voltak jelen.

21:48
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael többé nem ad automatikus vízumot az ENSZ alkalmazottaknak

Izrael azzal vádolta az ENSZ-t, hogy fedezi a Hamászt.

Az izraeli kormány szóvivője, Eylon Levy elmondta, hogy Izrael a jövőben egyenként fogja megvizsgálni az ENSZ-alkalmazottak vízumkérelmeit.

07:58
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az izraeli háború legfrissebb eseményeit itt követheti.