A csodaló hagyatéka – S. Tóth János jegyzete

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.12.26. 23:36

KI HITTE VOLNA, hogy egy pompás versenyló új irányba terelheti egy legendás futballklub történetét? Márpedig ez történt a világ (egyik) legnépszerűbb csapatával, a Manchester Uniteddel, miután a kétezres évek elején a „vörös ördögök” menedzsere, Sir Alex Ferguson összerúgta a port a klubot működtető részvénytársaságban akkoriban meghatározó tulajdonrésszel rendelkező John Magnier-vel és J. P. McManusszal. A vita nem futballügyben robbant ki, hanem egy páratlanul sikeres versenyló, a 19 éves karrierje során 77 versenyt nyerő s ezzel 554 millió font pénzdíjat begyűjtő Rock of Gibraltar tulajdonjoga miatt. Az ellentétek olyannyira elfajultak, hogy a két ír milliárdos vette a kalapját, s ez megnyitotta az utat az ugrásra kész amerikai Glazer família előtt. A családfő, Malcolm 2003. március 2-án, azon a napon tette be a lábát az ajtónyílásba, amikor a United elvesztette a Liverpool elleni Ligakupa-döntőt. Két évvel később kivásárolta Magnier-t és McManust, s ezzel az angol klub főrészvényese lett.

Egyúttal elkezdődött a Manchester United majd' két évtizede tartó kálváriája.

Malcolm Glazer – miként 2014-es halálát követően hat gyermeke – tipikus tengerentúli befektetőként viselkedett: nem futballklubként, hanem sok vállalkozása egyikeként, mint „feltörekvő márkára” tekintett a Manchester Unitedre, mit sem törődve az angol szurkolói lélektannal. Nem véletlen, hogy az első pillanattól gyűlölettel vegyes ellenszenv fogadta az Old Traffordon. Sir Alex azonban kezdetben még szállította a sikereket (Glazerék hatalomátvétele után a United további öt Premier League-címet, Bajnokok Ligáját, három Ligakupát és klubvilágbajnokságot nyert), a skót menedzser 2013 visszavonulása óta azonban mindössze négy trófeát sikerült begyűjteni. Mindeközben a 2005-ben még csak 44 millió fontos kereskedelmi bevétel erre az évre 300 millió fontra nőtt, a klub szerte a világból gyűjti a szponzorokat, ami pontosan jelzi, miként változtak a prioritások a Glazerek uralma alatt. Ők pedig évről évre fontmilliókat vettek ki osztalékként a részvénytársaságból, ami általános gyakorlat az üzleti életben, de nem az a Premier League-ben; cserébe a United jelenlegi bruttó adóssága 612 millió font.

A csapat mélyrepülésével párhuzamosan valósággá lett a United-szurkolók rémálma: nem elég, hogy az ősi rivális Liverpool lendületbe jött, a Sir Alex által csak „zajos szomszédként” emlegetett City az európai porondon is meghatározó elitcsapattá erősödött.

Most új fejezet nyílhat a Manchester United életében azzal, hogy a Glazer família ajtót nyitott Nagy-Britannia egyik leggazdagabb embere előtt. A 71 éves Sir Jim Ratcliffe elkötelezettségéhez nem férhet kétség; tíz mérföldre az Old Traffordtól született, egész életében a csapat szurkolója volt. A megállapodás értelmében átveszi a sportszakmai irányítást, ami kényelmes a Glazer testvéreknek, mert egyet hátraléphetnek, s ha továbbra is rosszul mennek a dolgok, a harag immár Sir Jimre zúdul majd. Ugyanakkor a részvényeikhez járó szavazati jog garantálja, hogy ellenükre érdemi döntés nem születhet.

Húsz ellentmondásos év után még mindig több a kérdés, mint a válasz, s egyelőre csak annyi bizonyos, amit az egykori liverpooli legenda, a Sky Sports szakértője, Jamie Car­ra­gher állít: „Aki jól játszó Manchester Unitedet szeretne látni, keresse a tévékben a korábbi meccsek felvételeit.”

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik