Expedíció az Uránusz vad, jeges világába: jövőre jóváhagyhatják a legtitokzatosabb űrutazást

2023. dec 27. 6:03
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Az Uránusz fantáziarajza. Annak ellenére, hogy a tudósok az óriásbolygó tanulmányozásában a Voyager 2 elrepülése óta előrehaladást értek el, semmi sem helyettesítheti a keringő űrszonda közvetlen, közeli és ismételt megfigyeléseit. Ez a világ pillanatnyilag pusztán tizennégy földtömegű jeges rejtély. / Kép: Getty Images

Az Uránusz fantáziarajza. Annak ellenére, hogy a tudósok az óriásbolygó tanulmányozásában a Voyager 2 elrepülése óta előrehaladást értek el, semmi sem helyettesítheti a keringő űrszonda közvetlen, közeli és ismételt megfigyeléseit / Kép: Getty Images

Az Uránusz, a Naptól számított hetedik bolygó a külső Naprendszerben kering, mintegy 3,2 milliárd kilométerre a Földtől. Hatalmas világ: az átmérője négyszerese a Földének, a tömege a 15-szöröse, a térfogata pedig 63-szorosa. Mégis alig tudunk valamit erről az óriásbolygóról és a holdjairól. Pedig titka van bőven.

A minap a NASA közzétette egy csodás felvételt, amelyet a James Webb-űrteleszkóp az Uránuszról és holdjairól készített. Ez azonban nem feledteti, hogy már több mint 35 éve nem járt ember alkotta eszköz az Uránusz közelében. Naprendszerünknek ez a régiója szinte teljesen feltáratlan. Bár a Voyager 2 elrepült a bolygó mellett 1986-ban, azóta a tudósok csak a távcsöves megfigyelések és az elméleti munkák révén tudtak meg róla néhány dolgot. A bolygó továbbra is rejtély maradt – írja Mike Sori, a Purdue Egyetem bolygókutatója a The Conversation magazinban.

A két nagy bolygócsoport

A Naprendszert könnyű két nagy csoportra osztani: van egy belső zóna a négy kőzetbolygóval (Merkúr, Vénusz, Föld, Mars) és egy külső zónára a négy óriásbolygóval (Jupiter, Szaturnusz, Neptunusz, Uránusz). De a külső négyesből az Uránusz és a Neptunusz jelentősen különbözik a többitől. Mindkét jégóriás nagyrészt olyan vegyületekből áll, mint a víz, a jég, az ammónia és a metán, és rendkívül hidegek: az átlaghőmérséklet arrafelé mínusz 212 Celsius-fok körül van.

Az exobolygók felfedezései révén a csillagászok megtudták, hogy a jégóriások gyakoriak az egész galaxisban. Ezek megkérdőjelezik a bolygók kialakulásáról és fejlődéséről alkotott elképzeléseinket. A hozzánk viszonylag közeli Uránusz lehet a kulcs a megismerésükhöz.

Egy új küldetés

Az űrkutatási közösségben sokan szorgalmazzák, hogy a NASA indítson robotűrszondát az Uránusz felfedezésére. A bolygókutatók körében végzett 2023-as felméréséből kiderült, hogy egy ilyen utazásnak adják a legmagasabb prioritást a NASA új zászlóshajó-missziójának kijelölésekor. Ezúttal az űrszonda nem egyszerűen elrepülne az Uránusz mellett, ahogy a Voyager 2 tette. Ehelyett a szonda éveket töltene a bolygó, 27 holdja és 13 gyűrűje körül keringve, közben tanulmányozva a rendszert.

Küldhetnénk űrszondát a 8. bolygóhoz, a Neptunuszhoz is, de ez a pálya felépítésének kérdése. A két bolygó következő két évtizedben várható helyzete miatt egy, a Földről induló űrszonda könnyebben eléri az Uránuszt, mint a Neptunuszt. A megfelelő időben indított űrszonda körülbelül 12 év alatt érne az Uránuszra.

Miért gömbölyűek a nagy dolgok az űrben, és miért nem azok a kicsik?

Miért gömbölyűek a nagy dolgok az űrben, és miért nem azok a kicsik?

Az alapvető kérdések a következők, amelyekre az Uránusz-űrhajó segítene választ adni. Pontosan miből áll az Uránusz? Miért van az Uránusz az oldalára dőlve, miközben a pólusai nyáron szinte közvetlenül a Nap felé mutatnak, eltérően a Naprendszer többi bolygójától? Mi okozza az Uránusz furcsa mágneses mezejét, amely a földitől eltérő alakú, illetve a bolygó forgásirányával nem egyező irányban helyezkedik el? Hogyan működik a légköri keringés egy jégóriáson? Mit árulnak el a fenti kérdésekre adott válaszok arról, hogyan alakulnak ki a jégóriások?

A James Webb-űrteleszkóp képén (amelyet 2023. december 18-án tettek közzé) az Uránusz mellett a bolygó 27 holdjából 14 látható: Oberon, Titania, Umbriel, Júlia, Perdita, Rosalind, Puck, Belinda, Desdemona, Cressida, Ariel, Miranda, Bianca és Portia. / Fotó: NASA, ESA, CSA, STScI

A James Webb-űrteleszkóp képén (amelyet 2023. december 18-án tettek közzé) az Uránusz mellett a bolygó 27 holdjából 14 látható: Oberon, Titania, Umbriel, Júlia, Perdita, Rosalind, Puck, Belinda, Desdemona, Cressida, Ariel, Miranda, Bianca és Portia. / Fotó: NASA, ESA, CSA, STScI

Annak ellenére, hogy a tudósok ezekben és más kérdésekben a Voyager 2 elrepülése óta előrehaladást értek el, semmi sem helyettesítheti a keringő űrszonda közvetlen, közeli és ismételt megfigyeléseit.

A gyűrűk és a holdak

Az Uránusz körüli gyűrűk, amelyek valószínűleg piszkos jégből állnak, vékonyabbak és sötétebbek, mint a Szaturnusz körüliek. Egy Uránusz-űrhajó „hullámokat” keresne bennük, olyanokat, mint a tó hullámai. Ha megtalálnánk őket, a tudósok a gyűrűket óriási szeizmométerként használhatnák, hogy megismerjük az Uránusz belsejét, az egyik nagy titkát.

A holdak, amelyeket többnyire Shakespeare és Pope írásaiból származó irodalmi szereplőkről neveztek el, elsősorban jég és kőzet fagyott keverékéből állnak. A holdak közül öt különösen lenyűgöző. A Miranda, az Ariel, az Umbriel, a Titania és az Oberon mind elég nagyok ahhoz, hogy gömb alakúak legyenek, és sajátos minivilágként kezeljük őket.

Az Uránusz jeges és rendkívül barázdált felszínű holdja, a Miranda. A felvételt a Voyager 2 készítette 1986. január 24-én. / Fotó: NASA Jet Propulsion Laboratory

Az Uránusz jeges és rendkívül barázdált felszínű holdja, a Miranda. A felvételt a Voyager 2 készítette 1986. január 24-én. / Fotó: NASA Jet Propulsion Laboratory

A Voyager 2 az elrepülése során alacsony felbontású képeket készített a holdak déli féltekéjéről. (Az északi féltekéjüket még nem látták, és ez továbbra is Naprendszerünk egyik legfontosabb feltáratlan területe). Ezek a képek jégvulkánokról készült fotókat tartalmaznak az Arielről, ami a múltbeli geológiai és tektonikus tevékenységre, és valószínűleg felszín alatti vízre utal.

Az óceánok és az élet lehetősége

Ez elvezet a küldetés egyik legizgalmasabb részéhez. Sok bolygókutató elmélete szerint az Ariel – és talán a legtöbb vagy mind az öt másik hold – egy óceáni világ lehet, amely mérföldekkel a szilárd, jeges felszín alatt nagy, folyékony víztömegeket rejt. A küldetés egyik fő célja, hogy kiderüljön, van-e a holdak bármelyikén óceán.

Ez az egyik oka annak, hogy a szonda valószínűleg magnetométert is vinne magával, hogy érzékelje a felszín alatti óceánok elektromágneses kölcsönhatásait, miközben az egyik hold az Uránusz mágneses terében halad. A holdak gravitációs mezejének mérésére szolgáló műszerek és a felszíni geológiát tanulmányozó kamerák is segítenének.

A folyékony víz elengedhetetlen feltétele az általunk ismert életnek. Ha óceánokat észlelnek, a tudósok ezután az élet egyéb összetevőit – például az energiát, a tápanyagokat és a szerves anyagokat – akarják majd megkeresni a holdakon.

A küldetés indítási dátuma még nem határozták meg, és a NASA még nem hagyta jóvá a finanszírozást. A költség valószínűleg több mint egymilliárd dollár lenne. A kozmosz a saját menetrendje szerint működik, és az űrhajók Uránuszhoz vezető pályái az évek során változni fognak, ahogy a bolygók mozognak. Ideális esetben a NASA 2031-ben vagy 2032-ben indíthatna küldetést, hogy maximalizálja a röppálya kényelmét és minimalizálja az utazási időt. Ez az időtartam szűkebb, mint amilyennek látszik. Évekig tart a tervezés, és még tovább a startra kész űrhajó megépítése. Éppen ezért itt az ideje a folyamat elindításának.

Az eredeti cikk ide kattintva olvasható.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

univerzum

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Uránusz bolygók Naprendszer űrutazás űrkutatás