Családpolitika

Hornung Ágnes: januártól emelkedik a Babaváró összege

Az elmúlt 13 év családpolitikai intézkedései között a Babaváró az egyik legnépszerűbb támogatás, a kölcsönt már több mint 233 ezer család vette igénybe.

2023.12.27 09:07MTI

2024. január 1-jétől emelkedik a Babaváró összege, a házaspárok 10 millió forint helyett 11 millió forinthoz juthatnak hozzá a konstrukció keretében - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkár szerdán MTI-vel.

Hornung Ágnes közleménye szerint a kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, és ehhez a lehető legtöbb támogatást nyújtsa, a fiatal párokat pedig arra bátorítsa, hogy ha késznek érzik magukat, ne halogassák a családalapítást.

Kiemelte: a kormány családpolitikájának célja, hogy az élet minden fontos szakaszában segítse a gyermeket tervező és nevelő családokat, és a nehéz gazdasági helyzetben is erősítse a családok támogatását. Ennek érdekében 2024. január 1-jétől 11 millió forintra emelkedik a Babaváró kölcsön összege, melyet azok a házaspárok igényelhetnek, ahol a feleség elmúlt 18 éves és még nem töltötte be a 30. életévét - tette hozzá.

Az államtitkár kifejtette, a változtatás célja, hogy a korábbinál nagyobb támogatást kapjanak azok, akik 30 éves koruk előtt vállalnak gyermeket, ugyanis akkor van a legnagyobb esély testvér vagy testvérek megszületésére, ha az első gyermek minél korábban érkezik. A Babaváró kölcsön ezért még jobban kedvez majd azoknak, akik 30 éves koruk előtt vállalnak gyermeket.

Ugyanakkor a 30. évüket már betöltött várandós kismamák esetében is fennmarad egy 1 éves átmeneti időszak, így azok a házaspárok, ahol a feleség már elérte a 30., de még nem töltötte be a 41. életévét, és igazolják a legalább 12 hetes várandósságot, 2024. december 31-ig szintén igénybe vehetik a konstrukciót - magyarázta az államtitkár.

Hangsúlyozta: a kormány minden életszakaszban támogatja a gyermeket nevelőket, a Babaváró támogatás pedig ehhez teljes mértékben igazodik. Amennyiben a kölcsönkérelem benyújtása után 5 éven belül megérkezik az első gyermek, a törlesztőrészleteket három évig nem kell fizetni, és a kölcsön a teljes futamidőre végleg kamatmentessé válik. A második gyermek érkezésével a törlesztés újabb 3 évre szünetel, és a tartozás 30 százalékát elengedi az állam. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó hitel visszafizetése alól mentesül a család. A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 51 ezer forint lehet, futamideje pedig 5 és 20 év között változhat - tette hozzá Hornung Ágnes.

A 2019 júliusában indult támogatást eddig több mint 233 ezer család vette igénybe, összesen csaknem 2270 milliárd forint a folyósított támogatások összege, és ez mintegy 144 ezer vágyott gyermek megszületéséhez járult hozzá - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.