Rémisztő dolog rejtőzik a Gellérthegy gyomrában - videó

gellért,hegy,citadella
Vágólapra másolva!
Sok érdekes hely található Budapesten, de létezik egy olyan, amely egyszerre földöntúli és futurisztikus, mégpedig a Gellérthegy gyomrában. Egy különleges víztározó rejtezik ott, amely akár egy sci-fi filmnek is a hátteréül szolgálhatna.
Vágólapra másolva!

A Gruber József víztároló a Gellérthegy gyomrában található, ahol két zongora alakú medencében 10 ezer négyzetméternyi területen, 212 oszlop között, 8 méter magasan áll a víz.

Ez Budapest legnagyobb víztároló medencéje, amely egészen pontosan a Hegyalja út, a Sánc utca és az Orom utca által határolt terület alatt fekszik.

Igazán szürreális látványt nyújt.

Története egészen 1902-ig nyúlik vissza, ekkor kezdődött a kialakítása, 1903-ban indult el az üzemeltetése. A víztárolót 1974 és 1980 között kibővítették, a terveket pedig Gruber József készítette, akinek a nevét viseli jelenleg is a tároló. Ő a gépészmérnökként a Műegyetem tanára, később pedig rektora volt, áramlástani kutatásai révén nemzetközi hírnévre tett szert - írja a BudaPestkörnyéke.hu.

A Promorions.hu cikke hozzáteszi, hogy a tárolóra azért is volt szükség, mert az 1950-es években vízhiány volt az országban. 1980-as évek nyarain is gyakran volt vízkorlátozás és locsolási tilalom, sőt a többemeletes házak felső emeletein egyáltalán nem volt víz.