szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az MTVA jó szokása, hogy kijelenti, az az év szava, ami a kormány kommunikációjának alapját képezi. Tavaly például a béke volt.

A gyermek kifejezést választotta az Év szavának a közmédia Montágh Testülete – közölte a szervezet.

„A 2023-as Év szava kifejezi mindazt, amire most a leginkább szükség van: az ígéretet, a reménységet, az életet, a legfőbb értéket, és az ehhez kapcsolódó áldozatos, családszerető és közösségépítő szemléletet. A jövő legnagyobb kincse a gyermek, üzenete hozhatja el a reményt” – írta az állítólag „az anyanyelvi kultúra ápolására” létrehozott Montágh Testület az indoklásban. Azt ugyanakkor nem tették hozzá, az önnön állítólagos családbarátságát teljes gázzal, már a repülőtéren is több nyelvű plakátokkal hirdető kormány kommunikációja mennyire összecseng az ő választásukkal.

A Montágh Testület saját bevallása szerint arra törekszik a 2020 óta tartó kezdeményezéssel, hogy minden évben kijelölje azt az egy szót, amely leginkább visszatükrözi az adott év meghatározó eseményeit és a változó körülmények, valamint világszintű kihívások között a legfontosabb értékekre hívja fel a figyelmet.

Az Év szavát 2020-tól minden év decemberében hirdeti ki a közszolgálati média a testület tagjai szavazata alapján. 2020-ban az egymás, 2021-ben a család, 2022-ben a béke kifejezést választották, alighanem teljesen véletlenül csodálatos összhangban az adott év kormánykommunikációjának fő irányával.

Nemrég a hvg.hu olvasói is megválasztották az év szavát. Olvasóink szavazatai alapján a korábbi évek nyunyóka, Andi!, majd a tavalyi rezsicsökkentés-csökkentés után idén az akkugyár lett az évet leginkább meghatározó szó.

Az akkugyár lett az Év szava a HVG olvasóinál

Szijjártó Péter elérte az első nagy sikert a Magyarországra hozott kínai gigaberuházásokkal: olvasóink szerint az akkumulátorgyárak még az (egy számjegyű) inflációnál is nagyobb hatással voltak a közbeszédre. A bronzot a mesterséges intelligencia viheti haza.