Szilveszterkor a vonatok, buszok és HÉV-ek közlekedési rendje is változik

2023.12.29. 16:36
Szilveszterkor és újévkor a MÁV-START, a Volánbusz és a HÉV járatai nem a megszokott közlekedési rend szerint járnak. A MÁV-VOLÁN-csoport arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg, honnan, hová szeretnének eljutni, a menetjegyeket érdemes elővételben megváltani.

A BKK után a MÁV-VOLÁN-csoport is részletes tájékoztatást adott arról, hogy az év végén, illetve 2024 első napjaiban hogyan változik a közlekedés. 

Pluszkocsikat iktat be a MÁV

  • A közlemény szerint a vonatközlekedésben december 31-én az ünnepnapi,
  • január elsején a vasárnapi,
  • január 2-tól pedig a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

A január 2-ig terjedő ünnepi időszakban az utasforgalom szempontjából frekventált napokon a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity-vonatok szerelvényei a hétvégéken megszokottnál több kocsival közlekednek.

Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül, ha az utasforgalom alakulása ezt megkívánja. Az Elvirán már figyelhető az adott vonat ülőhelyfoglaltsága a helyjegyeladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő ülőhellyel közlekedő (InterCity-, railjet xpress-) vonatokat.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőttcsoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt január 1-jén éjfélig vehetik igénybe.

Nem árt figyelni, ha busszal mennénk

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik: december 29-ig a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek a Volánbusz járatai, ezen belül szerdán a hét első, pénteken a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára meghirdetett menetrend lesz érvényben.

December 30-án szabadnapi, december 31-én munkaszüneti napi, január 1-jén, újévkor a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint indulnak a járatok.

Január 2. és 5. között szintén a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok. Január 6-án a szabadnapos, 7-én a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje érvényes. Január 8-én, hétfőn a hét első munka- és tanítási napjára meghirdetett autóbuszok indulnak.

Az áruházak és bevásárlóközpontok január 1-jén zárva tartanak, ezért az áruházakat érintő járatok is az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek ebben az időszakban.

HÉV-vel is közlekedhetünk szilveszterkor

December 29-éig az év végi munkanapokon érvényes menetrend szerint járnak a vonatok. A december 31-éről január 1-jére virradó éjszakán valamennyi HÉV-vonalon biztosított az éjszakai közlekedés.

  • A H5-ös HÉV szerelvényei a Batthyány tér és Békásmegyer között félóránként, a főváros és Szentendre között óránként közlekednek.
  • H6-os HÉV indul a Közvágóhídról 0:45-kor és 2:45-kor Ráckevére, valamint a fővárosba Dunaharaszti külsőtől 23:59-kor, illetve Ráckevéről 1:05-kor.
  • A H7-es HÉV szerelvényei egész éjjel félóránként követik egymást.
  • A H8-as és H9-es HÉV sem áll le, az Örs vezér tere és Gödöllő között óránként indulnak a szerelvények, melyhez Cinkotán csatlakoznak a Csömör felé közlekedő H9-es járatok.

Január 1-jén (hétfőn) a HÉV a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint, január 2-ától 5-éig (keddtől péntekig) a tanítási szünet munkanapjain érvényes menetrend szerint jár.