szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budapest Noir szerzője elmondta, hogy érzelmi kötődése ellenére miért nem él Budapesten.

Körbenéztem és azt láttam, hogy ilyen történeteket senki nem ír ma Magyarországon. Megpróbáltam és a Budapest Noir lett belőle - ezt mondta írói karrierje indulásáról Kondor Vilmos, a 2008-ban megjelent nagysikerű krimi szerzője az RTL-nek adott videós interjúban, amelyet pénteken este a XXI. Század című műsorban adtak le.

A Kondor Vilmos írói álnév, szerzője nem fedte még fel magát, arca a riportban sem látható, bár ismerősei számára valószínűleg felismerhető. Azt mondja, azért rejti el kilétét, mert amit a világról gondol, az benne van a könyveiben. Emellett nagyon nem szereti a szerzői kultuszt, valamint nagyon félénken őrzi a magánéletét, és nem akar átjárhatóságot a kettő között, mert a kettőnek nincs köze egymáshoz. Azt csak reméli, hogy a sikeréhez nem járult hozzá az, hogy a titokzatos személye körül mítosz alakult ki.

Regényhőséről, Gordon Zsigmondról azt mondta, szívesen a bőrébe bújna, hogy visszamenjen a két háború közötti időszakra, de leszögezte, hogy a bűnügyi riporter alakját nem saját magáról mintázta, sőt az első regényében nem is szerette főhősét. Azt mondja, reméli, hogy a regényei nem is a saját személyiségének lenyomatai.

Az interjúból, amelyet többek között a budapesti Duna-parton vettek fel, kiderül, hogy az író - mély érzelmi kötődése ellenére - nem Budapesten él. Erről azt mondja, személyes körülményei hozták így, de azért is választotta ezt, mert a város számára legvonzóbb időszaka nagyjából 15 éve lezárult. A mostani Budapest már sokkal inkább vonz másokat, mint őt. Könnyebb neki távolról írni a városról és elképzelni olyannak, amilyennek szeretné - mondja.