Horn Andrea
Horn Andrea
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Simán továbbjutnak-e a csoportból Szoboszlaiék, vagy szükség lesz a számolgatásra? És ki jöhet szembe a tizenhat között, ha az első meccseit sikerrel veszi a csapat? Végignézünk az ellenfeleken és Marco Rossi együttesén.

Foci-Eb 2024
A magyar labdarúgó-válogatott zsinórban harmadszorra jutott ki az Európa-bajnokságra. Marco Rossi együttese az A jelű négyesben kapott helyet a házigazda Németország, Svájc és Skócia mellett. Kövesse velünk a kontinenstornát, a legfontosabb hírekről cikksorozatunkból értesülhet!
Friss cikkek a témában

Meglepetést okozni – a magyar válogatott legtöbb játékosa nagyjából így foglalta össze, mit szeretne elérni a jövő évi Európa-bajnokságon, ahová veretlenül, csoportelsőként jutott ki a selejtezősorozatból. „Egyet megígérhetek a csapat nevében: hogy ez csak a kezdet, és jövő nyáron csinálunk egy olyat, ami felejthetetlen lesz” – jelentette ki a selejtezősorozatot lezáró meccs után a szurkolók közé vegyülve a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik. Loic Nego pedig egyenesen a 2004-es „görög csodát” emlegette, amikor a kontinenstornára 24 év után kijutott, Otto Rehhagel irányította görög válogatott az egyenes kieséses szakaszban előbb az előző Eb-t megnyerő franciákat, majd a cseheket, a döntőben pedig a házigazda portugálokat is legyőzte.

Marco Rossi szövetségi kapitány erre úgy reagált: „Az eufória pillanataiban hajlamosak vagyunk szem elől téveszteni a dolgokat, két lábbal kell a földön állnunk. Viszont úgy gondolom, hogy ha az Európa-bajnokságon mindenki ott tud lenni és jó formában lesz, akkor mindenkivel fel tudjuk venni a versenyt”.

Két héttel később, amikor kiderült, hogy a németekkel, a svájciakkal és a skótokkal kell majd összemérnie az erejét az együttesének az Eb A jelű csoportjában, a szakvezető hasonlóan nyilatkozott: álmuk a továbbjutás, de reálisnak kell maradni és nem szabad túl nagy terhet rakni a játékosok vállára. A futballszövetség elnöke, Csányi Sándor ennél azért erőteljesebb nyilatkozatot tett, szerinte a válogatott számára a továbbjutás a minimumkövetelmény. „Aztán majd meglátjuk.”

Marco Rossi, a magyar, Murat Yakin, a svájci és Julian Nagelsmann, a német válogatott szövetségi kapitánya (b-j) a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportbeosztásának sorsolásán a hamburgi Elbai Filharmónia (Elbphilharmonie) koncertterem épületében 2023. december 2-án. Magyarország Németországgal, Svájccal és Skóciával került azonos csoportba.
MTI / EPA / Filip Singer

A németek

A finoman szólva sem a legjobb formáját futó Németország a házigazda jogán, anélkül lehet ott a június 14. és július 14. között zajló tornán, és került a sorsolásnál az első kalapba, hogy részt vett volna selejtezősorozatban. Ahol, ha végignézünk a barátságos meccseinek eredményein, úgy tűnik, egyáltalán nem lett volna könnyű dolga.

Míg a többi válogatott az Eb-részvételért harcolt, a Nationalelf legyőzte Perut, kikapott a belgáktól, ikszelt az ukránokkal, vesztett a lengyelek és a kolumbiaiak ellen, majd az őszi szezon nyitómeccsén megsemmisítő, 4-1-es vereséget szenvedett el Japántól. Az együttest Joachim Löwnek a 2021-es Eb utáni leváltása óta irányító Hansi Flickkel szemben akkor fogyott el a türelem. A menesztése után egyetlen alkalommal Rudi Völler ült le a kispadra, a csapat pedig rögtön le is győzte a franciákat, majd Julian Nagelsmann személyében kinevezték az új szakvezetőt. A Bayern Münchentől márciusban elbocsátott szakember győzelemmel mutatkozott be ugyan a válogatott élén az Egyesült Államok ellen, azóta azonban újra csak egy döntetlenre és két vereségre futotta a csapatnak Mexikó, valamint Törökország és Ausztria ellen.

A sorsolást követően persze a németeknél is sokan nyilatkoztak az esélyekről. Ilkay Gündogan, a válogatott kapitánya szerint van még min dolgozniuk, mert egyelőre nem sikerült csapattá fejlődniük, de karakteresnek tartja az együttest, amely szerinte sikeres lesz az Eb-n. Mario Basler, az 1996-ban győztes csapat tagja pedig úgy fogalmazott: „Ha a saját hazánkban Skócia, Magyarország és Svájc előtt is összecsináljuk magunkat, akkor én már tényleg nem tudom… Ezúttal nem azt mondom, hogy már a csoportmeccsek után kiesünk. Természetesen nem szabad lebecsülnünk az ellenfeleinket. De azért alapvetően nem lehet probléma, hogy továbbjussunk ebből a csoportból, sőt még annak sem szabadna gondot jelentenie, hogy elsők legyünk.”

A csoportból továbblépni talán tényleg sikerülhet a németeknek, ám hogy aztán mi lesz... A Nationalelfnek a 2014-es vb-győzelme óta nem termett túl sok babér az egyenes kieséses szakaszban. 2016-os Eb-n ugyan még eljutottak az elődöntőig, a 2021-re halasztotton rögtön kiestek azután, hogy a magyar válogatottat egy, az utolsó percekben szerzett góllal elütötték a továbbjutástól. A vb-ken még pocsékabbul teljesítettek: már a csoportkör után utazhattak haza.

Most valamelyest javíthat a helyzetükön, hogy sajtóértesülések szerint a világbajnok Toni Kroos visszatérhet a válogatottba, miután 2021-ben lemondta a szereplést. Nagelsmann korábban azt nyilatkozta, hogy folyamatos kapcsolatban áll a Real Madrid 33 éves, rendkívül tapasztalt középpályásával.

Toni Kroos, a Real Madrid játékosa egy madridi sajtóértekezleten 2023. május 8-án.
MTI / EPA / EFE / Kiko Huesca

Akármilyen rossz is a jelenlegi formájuk, nem lehet őket leírni, különösen nem hazai pályán. A magyar válogatott legutóbb 2022 szeptemberében, a Nemzetek Ligájában nyert ellenük, azt megelőzően két döntetlen és két német győzelem szerepel a statisztikában.

A skótok

A selejtezősorozatban Spanyolország mögött, de Norvégia, Grúzia és Ciprus előtt végzett Skóciát a harmadik kalapból sorsolták Magyarország mellé. A FIFA-nál 36. helyezett csapat remekül rajtolt tavasszal, mind a négy meccsét megnyerte, az ősz azonban már korántsem alakult ilyen jól: az egyetlen, Ciprus ellen elért győzelmüket három vereség és két döntetlen követte.

A 2019 májusában kinevezett Steve Clarke, bár csak a pótselejtezőről, de kivezette a válogatottat a 2021-es Eb-re – ezzel Skócia 18 év után újra világversenyen szerepelhetett. A továbbjutástól azonban messze volt: mindössze egy pontot szerzett az Anglia elleni döntetlennel, Horvátországtól és Csehországtól pedig kikapott. A 2022-es vb-re már nem sikerült kijutniuk: az ukránoktól elszenvedett 3-1-es hazai vereség megpecsételte a sorsukat.

A skótok játékosainak többsége az európai topligákban szerepel, a két leghíresebb közülük Andrew Robertson, aki Szoboszlai csapattársa a Liverpoolnál és Scott McTominay, a Manchester United középpályása.

Scott McTominay, a Manchester United játékosa (balra) a labdarúgó Bajnokok Ligájának csoportkörében, az A csoport utolsó, hatodik fordulójában játszott Manchester United-Bayern München mérkőzésen a manchesteri Old Trafford Stadionban 2023. december 12-én.
MTI / AP / Dave Thompson

Képzettségük és tapasztalataik, valamint a szervezett játékuk alapján kétségkívül kellemetlen ellenfele lehetnek a magyar válogatottnak. A skótokkal legutóbb 2018-ban mérkőzött meg a magyar csapat Budapesten, akkor 1-0-s vendég győzelem született.

A svájciak

Svájc, amely Fehéroroszországgal, Izraellel, Andorrával, Romániával és Koszovóval azonos selejtezőcsoportból jutott ki az Eb-re, a negyedik kalapból érkezett az A csoportba. A FIFA világranglistájának 18. helyén tanyázó együttes a tavaszi szezont három győzelemmel és egy döntetlennel zárta, az őszi azonban már nem sikerült ennyire jól: a hat meccse közül csak egyet, az Andorra ellenit tudta megnyerni, Romániától kikapott, a többin pedig csak döntetlenre futotta neki. Végül a második helyen csúszott be a résztvevők közé, öt ponttal lemaradva a románoktól és kettővel megelőzve Izraelt.

Az együttes 2014 óta minden nagy világversenyen ott volt, és a legutóbbi Eb-től eltekintve – amikor a franciákat legyőzve a negyeddöntőig jutottak, ahol pocsékul sikerült tizenegyespárbajban véreztek el a spanyolok ellen – mindig a 16 között búcsúztak. A 2022-es vb-n különösen csúnyán: 6-1-re verték el őket a portugálok.

A 2021-es Eb-n még Vladimir Petković irányította őket, azután Murat Yakin vette át a csapatot. Az őszi szezon eredményei miatt az ő széke is megingott, de november végén a svájci szövetség bizalmat szavazott neki; egyelőre úgy néz ki, hogy kitöltheti a 2024 közepéig szóló szerződését. A helyzetét a hírek szerint nehezíti, hogy kifejezetten rossz a viszonya a csapatkapitány Granit Xhakával.

MTI / EPA / Nusad Szekkajil

A svájci válogatott sem most éli a legszebb napjait, de tele van topligákban edződött játékosokkal. Ellenük legutóbb 1998 novemberében, egy budapesti barátságos meccsen tudott nyerni a magyar válogatott. Az azóta lejátszott mindhárom mérkőzésen Svájc győzött.

A magyar válogatott

A válogatott 2016 és 2021 után sorozatban harmadszor jutott ki az Eb-re, és összességében ötödször vehet majd részt rajta. Először 1964-ben szerepelt az akkor még teljesen más lebonyolítási rendszerben, és mindössze a második alkalommal megrendezett kontinenstornán a csapat, ahol, miután az elődöntőben kikapott a később győztes spanyoloktól, a bronzmeccsen 3-1-re győzte le Dániát. Legközelebb 1972-ben fordultak meg az európai porondon, amikor az elődöntőben a szovjetektől, a harmadik helyért vívott meccsen pedig a belgáktól kaptak ki, így a negyedik helyen zártak. A mostani kijutás azért is különleges, mert egyenes ágon sikerült elérni. Az előző két alkalommal pótselejtezőre kényszerült az együttes: 2015-ben a norvégok ellen vívta ki a részvételt, 2020-ban pedig – Szoboszlai Dominik emlékezetes góljával – Izland ellen fordítva.

Arról, hogy az utóbbi években miért fut ilyen jól a válogatott szekere, itt írtunk hosszabban. A siker nagyrészt annak köszönhető, hogy Rossi sikerrel vezényelte le a generációváltást és olyan csapatot állított össze, amelynek tagjai együtt jobb teljesítményre képesek, mint amire a klubjukban mutatott játékból következtetni lehetne. Az olasz szakvezető remek érzékkel találja meg azokat a futballistákat, akik beleillenek az általa felvázolt rendszerbe és ahhoz is jó érzéke van, hogy megoldja a kieső kulcsemberek helyettesítését. A csapata egyre összeszokottabb és magabiztosabb, Szoboszlai Dominik pedig nagyszerű vezéregyéniségévé érett. Dibusz Dénes a kapuban biztonságot nyújt a társainak, akik egyre inkább magukévá teszik azt a mentalitást, amely akkor is segít nekik felállni, ha épp vesztes helyzetbe kerülnek – ahogy történt ez Bulgária és Litvánia ellen.

Szoboszlai Dominik és a szurkolók
Veres Viktor

A válogatott 12 meccs óta tartó veretlenségi sorozata és a csont nélküli kijutás mind jó előjel az Eb előtt, de vannak még olyan területek, ahol fejlődésre van szükség. Rossi a selejtezősorozat tanulságaként azt fogalmazta meg: „jobban kell olvasniuk a játékot” a mérkőzések közben. „A körülményektől függően, anélkül, hogy kockázatoknak tennénk ki magunkat, meg kell tanulnunk gyorsítani vagy lassítani a játékot. A miénknek olyan csapatnak kell lennie, amely képes a ritmusa fölött játszani, ehhez viszont komoly erőnlét és erős személyiség szükséges. Ez néhány játékosunkban megvan, másoknak azonban még előre kell lépniük ilyen szempontból.”

Ha ez sikerül, ha Szoboszlai – aki az előző tornát sérülés miatt kénytelen volt kihagyni – rendelkezésre áll és a kulcsemberek jó formában tudnak visszatérni, akkor a magyar csapatnak jó esélye van a bejutásra az egyenes kieséses szakaszba. Ez 2016-ban sikerült, akkor Ausztria megverésével, valamint az Izland és Portugália ellen elért döntetlennel megszerzett öt ponttal simán összejött, de 2021-ben több csapatnak már három ponttal is megvolt a helye a legjobb 16 között.

A lebonyolítás nem különbözik az előző két kiírásétól: a csoportgyőztesek és -másodikok biztosan ott lesznek a nyolcaddöntőben, és hozzájuk csatlakozik majd a négy legjobb harmadik helyezett.

  • Amennyiben a magyar válogatott megnyeri az A csoportot, a C (Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia) másodikjával kerül szembe.
  • Ha második lesz, akkor a B csoport (Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia) másodikjával mérkőzik.
  • Harmadikként pedig játszhat a B, az E (Belgium, Szlovákia, Románia, a pótselejtező B ágának győztese) és az F (Törökország, a pótselejtező C ágának győztese, Portugália és Csehország) csoport győztesével.

E csapatok közül nem tűnik mindegyik verhetetlennek, s ha jól alakulnak a dolgok, összejöhet az a meglepetés. De hogy akkora lesz-e, mint a 2016-os továbbjutás, vagy akkora, mint a Nego által emlegetett „görög csoda”, azt majd a jövő dönti el.