A kínai elnök Oroszországról beszélt, és mindenki attól félt, amit utána mondott

HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. március 20. Az orosz elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) a háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnököt fogadja a moszkvai Kremlben 2023. március 20-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat pool/Szergej Karpuhin
Vágólapra másolva!
Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök boldog új évet kívánt egymásnak. A kínai politikus elmondta: 2023-ban megerősödött a kínai-orosz kapcsolatok alapja. Később, újévi beszédében Tajvan került szóba.
Vágólapra másolva!

Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök boldog új évet kívánt egymásnak, írja a Mandiner. A kínai politikus elmondta: 2023-ban megerősödött a kínai-orosz kapcsolatok alapja. Hszi Csin-ping szerint idén Kína és Oroszország gazdasági alapja is erősödött, de láthatóan a személyes kapcsolatok is csúcsra járnak.

Az orosz elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök a háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnököt fogadja a moszkvai Kremlben 2023. március 20-án Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat pool/Szergej Karpuhin

„Évszázadok óta nem látott változásokkal, a viharos regionális és nemzetközi helyzettel szemben a kínai-orosz kapcsolatok egészséges és stabil fejlődést tartottak fenn, és folyamatosan a helyes irányba haladtak. Közös vezetésünk alatt tovább mélyült a két fél közötti politikai kölcsönös bizalom, szorosabbá vált a stratégiai irányítás, és a kölcsönösen előnyös együttműködés továbbra is új eredményeket hozott" – mondta a kínai vezető.

Jön az újabb háború?

Elkerülhetetlen Tajvan újraegyesítése Kínával – jelentette ki Hszi Csin-ping később, az állami televízióban közvetített újévi beszédében.

– mondta. „Kína biztosan újra fog egyesülni, a Tajvani-szoros mindkét oldalán élő kínaiakat a közös cél tudata kell, hogy összekösse, osztozva a kínai nemzet megújulásának dicsőségében" – jelentette ki Hszi.

Kína továbbra is saját területe részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező, 23 millió lakosú szigetet, és a pekingi vezetés rendszeresen hangot ad ellenkezésének a Tajvan függetlenségét támogató bármely lépést illetően, valamint nem egyszer fenyegetett azzal:

ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

A január 13-ra kitűzött tajvani elnök- és parlamenti választásokat Peking a háború és béke közötti választásként állította be. A kínai vezetés a tajvani választások favoritját, a jelenleg alelnöki tisztséget betöltő William Lai-t szeparatistának bélyegezte és azzal vádolta őt és a hivatalban lévő függetlenségpárti Caj Jing-ven elnököt, hogy kínai támadást akarnak kiprovokálni a sziget ellen.