Sokan nem örülnek majd az újévi időjárásnak

2024.01.01. 08:03
Változékony lesz az év első hetének időjárása: enyhe idő várható, de több hullámban kell esőre számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn, újév napján reggeltől északnyugat, nyugat felől gyorsan és jelentősen csökken a felhőzet, de közben az ország déli fele fölé magas szintű felhőzet érkezik. A Dunántúlon délelőtt, a keleti határvidéken délután, késő délután áll el az eső. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, napközben erős széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 11 fok között alakul, Baranyában reggel állhat be a maximum.

Kedden változóan felhős időre lehet számítani, majd sokfelé vastagszik a felhőzet, és estétől helyenként előfordulhat eső, záporeső, nagyobb eséllyel északon. A délnyugati, déli szél nagy területen megerősödik. Hajnalban többnyire mínusz 1 és plusz 3, a szélvédett, gyengébben felhős körzetekben mínusz 4 és mínusz 2, kora délután általában 7 és 12, északkeleten 3 és 6 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán nagyrészt erősen felhős lesz az ég és szórványosan várható eső, zápor. A délnyugati szél sokfelé megerősödik. Hajnalra általában 5 és 9, a szélvédettebb északkeleti tájakon 1 és 4 fok közé csökken a hőmérséklet, kora délután többnyire 7–13 fokra lehet számítani.

Csütörtökön jobbára erősen felhős idő várható, majd csökken a felhőzet. Szórványosan előfordulhat eső, zápor, zivatar. A nyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 14 fok között valószínű.

Elmossa az eső az új év első hétvégéjét

Pénteken változóan felhős lesz az ég, majd megvastagszik a felhőzet, és főleg a nap második felében szórványosan előfordulhat eső, zápor. Jobbára gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A hajnali mínusz 3, plusz 5 fokról általában 7–12, az északkeleti országrészben 5–6 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton nagyrészt erősen felhős, illetve borult lesz az ég, több helyen számítani lehet esőre, záporesőre. Sokfelé megélénkül, időnként megerősödik a délkeleti, keleti szél. A minimum-hőmérséklet 2 és 8, a maximum általában 8 és 14, északkeleten 5 és 7 fok között alakul.

Vasárnap jobbára erősen felhős, illetve borult időre van kilátás, több helyen valószínű eső, zápor. A keleti, majd az északi szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban mínusz 1 és plusz 6 fok közötti hőmérséklet várható, napközben 4 és 10 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras