A németek kimondták, amit senki nem akart hallani

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2024.01.01. 19:45
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk kedden is. Jó pihenést, boldog új évet kívánunk!

  • Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete újévi köszöntőjében kijelentette, hogy ő és a nagykövetség csapata éjjel-nappal Ukrajna támogatásáért fog dolgozni – írja az Ukrinform.

    Ezen a napon, 2024 első napján és Oroszország teljes körű inváziójának 667. napján az önök bátorsága és rugalmassága inspirál bennünket, ahogyan a szabadságukért és függetlenségükért harcolnak. A csapatom és én továbbra is éjjel-nappal dolgozni fogunk önökért és Ukrajna demokratikus, virágzó és biztonságos jövőjéért

    – mondta Brink az ukránokhoz fordulva.

  • Az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú, nagy pontosságú fegyverekkel csapást mértek a Storm Shadow cirkálórakétákat szállító repülőgépeket befogadó ukrán repülőterek infrastruktúrájára. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint minden célpontot eltaláltak – írja a TASZSZ.

    2023. december 31-én az Orosz Föderáció Fegyveres Erői nagy hatótávolságú precíziós légi fegyverekkel csapást mértek azon repülőterek infrastruktúrájára, ahol a Storm Shadow cirkálórakétákat szállító repülőgépek állomásoztak. A csapás célja megvalósult. Minden létesítményt eltaláltak

    – közölte a minisztérium.

  • Az orosz védelmi minisztérium légvédelmi erői lelőttek egy ukrán felderítő drónt a Brjanszki terület Klimovszkij járása felett – közölte a régió kormányzója, Alekszander Bogomaz Telegramon.

    „Áldozatok nincsenek, pusztítás nem történt” – tette hozzá.

    Az operatív szolgálatok jelenleg is a helyszínen vannak.

  • Orosz csapatok lőtték a Harkivi területen lévő Kupjanszki járást. A támadás következtében egy férfi meghalt – írja az Ukrinform.

    Ma oroszok lőtték a Kupjanszki járásban található Dvoricsna városát: egy civil meghalt. Ezen kívül ma reggel az orosz hadsereg légicsapást hajtott végre a Kupjanszki járásban található Kucserivka falu ellen. A lakó- és gazdasági épületek megrongálódtak. Az előzetes információk szerint egy FAB–250-es bombát dobtak le

    – áll a Harkivi Kerületi Ügyészség Telegramon közzétett bejegyzésében.

  • A harcok újév előtti súlyosbodása Avgyijivka irányában annak köszönhető, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szilveszter alkalmából ajándékba akarta megkapni az ukrán várost – fejtette ki az ukrán Szabadságlégió álláspontját a katonai csoport egyik harcosa, Makszim Morozov hétfőn.

    A Kreml kakasai valószínűleg úgy döntöttek, hogy mind együtt isznak, majd a főpatkány megkocogtatta a mancsát az asztalon, és azt mondta: »Szilveszterre Avgyijivkát akarok!«

    – idézi Morozovot az Unian.

    Morozov azt is elmondta, hogy az oroszok északról és délről akarják megkerülni Avgyijivkát. Hozzátette, hogy az ukrán honvédségnek saját terve van város védelmére.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kijelentette, hogy az orosz határ menti Belgorod városa elleni ukrán rakétacsapások sorozata terrorcselekmény, amely nem marad büntetlenül.

    A The Guardian emlékeztet, a támadásban 20 ember meghalt, és 111-en megsebesültek.

    A lap szerint Putyin arról is beszélt, hogy a háború menete Oroszországnak kedvez, és Moszkva reménykedik a mielőbbi befejezésében. Az orosz elnök ugyanakkor hangsúlyozta, a feltételekből nem engednek.

  • Január 1-jén egész Ukrajnában légiriadót rendeltek el egy potenciális Kinzsal ballisztikus rakétahordozó oroszországi felszállása miatt, amely körülbelül 2 óra 35 percig tartott – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Egy MiG–31K-t láttak felszállni a Mozdok repülőteréről. Ballisztikus rakéták bevetésének veszélye is fennáll a keleti régiókban – áll a figyelmeztetésben.

  • A német lakosok mindössze 15 százaléka hiszi, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja 2024-ben véget ér. Valamivel optimistábbak Izraellel és a Gázai övezettel kapcsolatban – írja a dw.com.

    A német lakosok 70 százaléka tartja valószínűtlennek, hogy az év végéig véget ér a orosz–ukrán konfliktus.

    Az ezzel ellentétes véleményt csak a megkérdezettek 15 százaléka osztja – derül ki a YouGov szociológiai intézet által a dpa hírügynökség megbízásából hétfőn, január 1-jén készített felmérés eredményeiből.

    A németek valamivel több reményt fűznek a Gázai övezetben zajló ellenségeskedések végéhez, de a többség, 52 százalék nem hisz azok 2024-es megszűnésében. A béke megteremtését 32 százalék tartja valószínűnek, 16 százalék pedig nem biztos benne.

    A közvélemény-kutatást december 15-19. között végezték online, 2092 válaszadó bevonásával. Ez a német felnőttek körében reprezentatívnak tekinthető.

  • Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere másodszor ünnepelte az újévet katonákkal a front legmozgalmasabb területein Kelet-Ukrajnában. Támogatásáról biztosította őket, valamint drónokkal ajándékozta meg az egységeket – írja az Interfax

    A kijevi polgármester öt katonai egységet látogatott meg Kelet-Ukrajna területén, kiosztott robbanóanyaggal felszerelhető minidrónokat és egyéb felszereléseket, továbbá élelmiszereket. 

    Támogatjuk katonáinkat, akik hősiesen harcolnak rendkívül nehéz körülmények között. Alvás nélkül, hidegben és sárban, állandó ellenséges tűz alatt. Ma mindannyian megemlékeztek a családjukról, viccelődtek és ugyanazt kívánták: a boldog új évet Ukrajna győzelme jelentse

    – hangsúlyozta Klicsko. 

    A Klicsko fivérek 2023 decemberében több száz FPV drónt vásároltak és adtak át Avgyijivka védőinek.

  • 2024. január 1-jén éjjel a Shahedek (kamikazedrónok) többségét a Déli Légierő Parancsnokság területén lelőtték – közölte Mikola Olescsuk altábornagy, az Ukrán Fegyveres Erők Légierejének parancsnoka.

    A videó a légvédelmi rakéaegységek és a mobil tűzcsoportok harci munkáját mutatja be – írja az Ukrajinszka Pravda.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Kreml számos tisztviselője mélyen beültette az orosz tudatba azt a gondolatot, hogy Ukrajnának nincs identitása és nincs alapja a független állami léthez – idézi a Háborús Tanulmányok Intézetének (Institute for the Study of War – ISW) elemzőit a Unian

    Az ISW kutatóinak év végi jelentése szerint „az Orosz Föderáció úgy véli, minden ukrán kormány, amely nem engedelmeskedik a Kremlnek, a Nyugat bábja, és fenyegetést jelent az Orosz Föderációra. Továbbá az oroszok ukrán ellenfelei nácik, akiknek célja az oroszok elleni népirtás Ukrajnában, az Orosz Föderációnak ezért jogi, erkölcsi és vallási kötelezettsége, hogy felszámolja ezeket a fenyegetéseket, és visszahelyezze Ukrajnát az őt megillető helyre, mint történelmileg orosz földet”. 

    Az Intézet kiemeli, hogy Putyin ezeket az érveket a 2024-es elnökválasztási kampányának részévé tette, ráadásul egész Oroszország területén, valamint Ukrajna megszállt területein is az oktatási programok részét képezik. 

    Putyin az oroszokat Ukrajna leigázására képezi ki, és nem áll meg a tűzszünet megkötése után sem. Sőt, ő alakítja majd utódai gondolatait és politikáját éveken vagy évtizedeken keresztül

    – mondják a szakértők.

    Így az Intézet szerint Ukrajna és a Nyugat feladata az, hogy a háború befejezése után készen álljanak szembeszállni az Orosz Föderációval, amely eltökélt céljainak elérésében. 

  • Olaf Scholz német kancellár újévi beszédében megemlítette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, felelőssé téve őt az Európa közepén kirobbant konfliktusért és az Európába irányuló gázszállítás leállításáért. Scholz korábban aggodalmát fejezte ki a gázproblémák miatt, és az orosz elnököt hibáztatta a helyzet súlyosbodásáért – írja a pravda.ru.

    A kancellár a Német Szociáldemokrata Párt december eleji kongresszusán tartott beszédében megjegyezte, hogy a gáz világpiaci ára megtízszereződött, és kiemelte, hogy Oroszország volt az, ami Putyin döntése alapján leállította az Európába irányuló gázszállításokat.

  • Az új évtől kezdődően 30 évre emelték Oroszországban a sorkötelezettségi korhatár felső értékét – írja az mk.ru.

    Hétfőn, január 1-jével léptették életbe a sorkötelezettségi rendszer változásait, e szerint az eddigi, kötelező katonai szolgálatra való behívás felső korhatárát 27-ről 30 évre változtatták. Az alsó korhatár változatlanul 18 év maradt.

    Korábban Nyikolaj Pankov orosz védelmiminiszter-helyettes azt mondta, hogy azok az állampolgárok, akik 2023-ban betöltötték a 27. életévüket, 2024-ben nem lesznek sorkötelesek, csak tartalékosok. Vlagyimir Putyin november 29-i rendeletének megfelelően az orosz fegyveres erők maximális létszámát 170 ezer fővel emelték meg, így az elérte az 1 millió 320 ezer főt.

  • Az orosz invázió kezdete óta összesen 514 gyermek halt meg és több mint 1172-en sérültek meg Ukrajnában – írja az Ukrinform.

    Az erre vonatkozó közleményt az ukrán főügyészség tette közzé a Telegramon.

    2024. január 1-jéig a fiatalkorúak ügyészségének adatai szerint összesen 514 gyermeket öltek meg, és több mint 1172-en szenvedtek különböző súlyosságú sérüléseket

    – áll a jelentésben.

    Ezek az adatok nem véglegesek, és nem sikerült őket semleges forrásból ellenőrizni.

    Jelenleg a legtöbb áldozatot a Donyecki területen (498), a Harkovi területen (306), Herszon régióban (143) és a Kijevi területen (129) regisztrálták.

    2023. december 31-én egy 11 éves fiú meghalt, egy 9 éves fiú pedig megsebesült Herszon városának Oroszország általi ágyúzásában. Egy 13 éves lány megsérült a Pokrovszk városát ért orosz rakétacsapásban.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az ukrán–magyar határszakaszon 2997-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 2228-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

    A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

  • Holtan találták Belgorodban Mihail Konopicint, az orosz Nyomozó Bizottság tisztjét, akivel a december 30-i ukrán bombázások végeztek – írja az RBC-Ukrajna.

    December 30-án az ukrán hadsereg az oroszok katonai célpontjaira mért csapást Belgorodban, a 27 éves főhadnagy ebben a légitámadásban veszítette életét. A férfit 2023 novemberében küldték Belgorodba, hogy az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottságának katonai nyomozóosztályán dolgozzon. Ezt megelőzően Ukrajna ellen harcolt, egy tüzérezredhez tartozó páncéltörő szakasz parancsnokaként.

    December 30-án, szombaton reggel számolt be az orosz média Belgorod városának ágyúzásáról. A jelentések szerint több mint 40 épület és 60 jármű sérült meg.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, Ukrajna 2024-ben jelentős mértékben növeli a hazai gyártású fegyverek mennyiségét – írta meg a BBC.

    Zelenszkij újévi beszédében megismételte korábban tett ígéretét, miszerint legalább egymillió drónt gyártanak majd idén.

  • Január 1-jére virradó éjszaka az oroszok rekordszámú Shahed kamikazedrónt indítottak Ukrajna ellen: 90 darabot, amelyek közül 87-et lelőttek az ukránok – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Köszönet mindenkinek a harci munkáért! Egy évvel ezelőtt, szilveszterkor az ég védelmezői 45 Shahedet semmisítettek meg. Ma ez 87 volt

    – mondta az ukrán légierő parancsnoka.

    Az oroszok négy S–300-as légvédelmi irányított rakétával is csapást mértek a Harkivi területen három X–31P radarelhárító rakétával.

    Ukrajna legtöbb régiójában légiriadót rendeltek el a drónok útvonalán.

    Gyakorlatilag minden régióban légvédelmi készültség volt érvényben. A légitámadást a védelmi erők mobil lövészcsoportjai, a légierő vadászrepülőgépei és légvédelmi rakétaegységei visszaverték

    – közölte az ukrán légierő.   

    A déli védelmi erők szerint a masszív dróntámadás 11 órán át tartott.

  • „Isten, haza, család” – ez a három szó különös fontossággal bír a kormány kommunikációjában. Ezt hangoztatta például Orbán Viktor a Tucker Carlsonnak adott interjúban, Csák János az Indexnek adott interjúban, de Novák Katalin köztársasági elnök szájából is többször hallhattuk már ezt a hármast.

    A családi témakör Vlagyimir Putyin év végi beszédében is fontos szerepet kapott, az orosz elnök ugyanis arról beszélt, hogy 2024 a családok éve lesz Oroszországban.

  • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma újévi támogató üzenetet küldött Ukrajnának, amit a Lean on Me című dal előadása kísért – írja a The Guardian.

    Az X-en közzétett bejegyzésben a minisztérium a következő üzenetet küldte:

    Támogatásunk a szabadságharcotok iránt 2024-ben is töretlen marad.

    #StandWithUkraine

  • Szilveszter éjjelén Ukrajnát tömeges dróntámadás érte, több régióban is találatokat regisztráltak: Odesszában egy kikötői terminál és lakóépületek, Mikolajivban egy infrastrukturális létesítmény, Vinnicjában egy garázs és házak ablakai, Lvivben pedig kulturális létesítmények rongálódtak meg a drónok törmelékei miatt – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A hatalmas erejű, masszív dróntámadás 11 órán keresztül tartott

    – közölték a dél-ukrajnai védelmi erők.

    Az egyik kikötői terminálban a találat következtében tűz ütött ki, amelyet gyorsan eloltottak. Emberek nem sérültek meg.

    Az ellenség szándékosan irányított néhány drónt lakóövezetek ellen éjfél körül, ahol az emberek összegyűltek otthonukban, hogy családjukkal együtt ünnepeljék az új évet. (...) Egy ember meghalt, hárman pedig kórházba kerültek

    – számoltak be a védelmi erők.

    Oleh Kiper, az Odesszai Regionális Katonai Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a támadásban egy 15 éves tinédzser vesztette életét. Három embert sérülésekkel és égési sérülésekkel kórházba szállítottak, négy másik személyt pedig a helyszínen orvosi ellátásban részesítettek.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajnának „elegendő potenciállal” kell rendelkeznie céljai eléréséhez, függetlenül a más országokban bekövetkező politikai változásoktól – írja a The Guardian.

    Harcolni fogunk a befolyásunkért és az igazságért Ukrajna számára, és hálás vagyok minden vezetőnek, aki segít bennünket, aki február 24. óta velünk van, és 2024-ben is mellettünk áll

    – tette hozzá az ukrán elnök.

  • Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők Légierejének szóvivője egyértelmű tanácsot adott az ukránoknak. Szilveszterkor arra buzdította őket, hogy ne hanyagolják el a veszélyjelzéseket – írja az Unian.

    A saját biztonság az első. Meg kell érteni, hogy az ellenség nem fog szívességet tenni sem a katonáknak, sem a civileknek. Látjátok, hogy légvédelmi rakétákat lőnek egy hárommilliós város közepén...

    – mondta Ignat.

    Szerinte reagálni kell a légiriadókra, és nem szabad tűzijátékozni.

    Jelen pillanatban tűzijátékkal foglalkozni egyszerűen helytelen minden szempontból

    – zárta Ignat.

  • Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője szerint az Ukrán Fegyveres Erők Donyeck központját támadták 2023 utolsó óráiban, melynek során legalább három ember életét veszítette, valamint hét ember megsérült – számolt be a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Donyeck központja mellett – különös tekintettel a Donbasz Palace ötcsillagos szállodára – az ukránok Kalinyinszkij és a Budennovszkij körzeteket is rakéta sorozatvetőkkel vették tűz alá.

    A helyszínen egy orosz újságíró is életét vesztette, egy másik pedig megsérült.

  • Köszöntjük olvasóinkat, boldog új évet kívánunk!

    Indul az Index hétfői hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!