Rakétazápor zúdult Izraelre éjfélkor

2024.01.01. 10:24
Rakétaesővel indult 2024 Izraelben. Az iszlamista szervezetek a Gázai övezetből éjfélkor rakétákat indítottak az országra. A lakosság nagy része óvóhelyeken töltötte szilveszter első perceit. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap a kormány szokásos ülésének kezdetén visszautasította a népirtásra vonatkozó dél-afrikai vádakat, és elmondta, hogy az izraeli hadsereg a lehető legmorálisabban cselekszik.

Éjfélkor huszonhét rakétát lőttek Tel-Avivra és a körülötte lévő városokra, valamint az ország középső vidékére, melyek nagy részét megsemmisítette a Vaskupola légvédelmi rendszer. Az izraeli hadsereg becslése szerint a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezetnek még mindig sok rakétája van, és képes azok útnak indítására – írja az MTI.

Palesztin beszámolók szerint Izrael légicsapásokat hajtott végre éjszaka a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz városában, amiben többen meghaltak és tucatnyian megsebesültek.

Tüzérségi tüzet vetettek be az Abu Davud-mecset környékén a Nuszeirat menekülttáborban a Gázai övezet közepén, Dzsabalijában északon, valamint Gáza városának keleti részén. Emellett heves robbanásokról érkeztek jelentések az övezet középső vidékéről.

Az izraeli hadsereg a lehető legmorálisabban cselekszik

Mint arról korábban beszámoltunk, Izrael felszólította a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságot (ICJ), hogy utasítsa el a Dél-afrikai Köztársaságnak azt a keresetét, amely szerint Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszautasította a népirtásra vonatkozó dél-afrikai vádakat, és az izraeli hadsereg (IDF) morális igazát hangsúlyozta a kormány szokásos ülésének kezdetén vasárnap – írja az MTI.

Nem mi követtünk el népirtást, hanem a Hamász, amely mindannyiunkat megölne, ha tehetné. Ezzel szemben az IDF a lehető legmorálisabban cselekszik; mindent megtesz azért, hogy ne ártson a civileknek, miközben a Hamász mindent elkövet, hogy kárt okozzon nekik, és emberi pajzsként használja őket

– mondta a miniszterelnök.

Azt kérdezem, hol volt Dél-Afrika és a többiek, akik nekünk prédikálnak, amikor milliókat gyilkoltak meg és űztek el otthonukból Szíriában, Jemenben és más területeken?

– tette fel a kérdést Netanjahu.

Az egyik izraeli kommandós alakulat harcosai vasárnap a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz térségében folytatták a harcot – közölte az IDF szóvivője, s hozzátette, hogy a páncélosokkal, a hadászati erőkkel és a légierővel együttműködésben azon dolgoznak, hogy felkutassák és felszámolják a terroristákat és a terrorista infrastruktúrákat.

Vasárnap reggel óta a légierő vadászgépei megtámadták Libanon déli részén a síita Hezbollah milícia katonai épületét Ramija faluban, az izraeli határ közelében. A síita szervezet Izrael területét lövi, kihasználja és emberi védőpajzsként használja a falu civil lakosságát – emelte ki az izraeli katonai közlemény.