Az MTA szerint szinte analfabéta a magyar tanulók egy része

2024.01.01. 09:38
A friss PISA-felmérésből kiderült, hogy a magyar diákok rosszabbak lettek matematikából és szövegértésből, miközben javult a természettudományokban elért eredményük. A magyar diákok több tudásterületen is alulteljesítettek a legutóbbi felmérés eredményeihez képest. Olyan mutató is akad, amely még soha nem volt ennyire alacsony. Nem minden szempontból tragikusak a magyar eredmények, de az MTA nem festette le túl fényesen a jövőt.

A PISA-tesztben 6198 magyar diák vett részt összesen 270 oktatási intézményből. Az Index által megkérdezett szakember szerint 2000-től egészen 2009-ig folyamatosan javultak az eredményeink, majd 2012-ben hideg zuhanyként érte az országot az első sokkal rosszabb eredmény. 

A Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottságának decemberi, PISA-eredményeket elemző konferenciáján a felszólaló szakértők mindannyian kiemelték: magas a tanulók között az alulteljesítők aránya – írja a Magyar Hang.

A szakértők figyelmeztető jelként értékelték a friss adatokat. Szerintük, bár nem sokkal térnek el a számok az OECD-országok átlagától, fontos látni, hogy az alulteljesítők aránya egyre magasabb.

Az ebbe a kategóriába tartozó tanulók pedig gyakorlatilag „analfabétának” számítanak a természettudományok, a matematika vagy a szövegértés területén.

Steklács János nyelvész, olvasáskutató, a Pécsi Tudományegyetem munkatársa elmondta, hogy a legmagasabb eredményeket a szövegértési feladatokban csupán a tanulók öt százaléka éri el, míg a legalacsonyabb kategóriába a tanulók 26 százaléka tartozik.

Csíkos Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének munkatársa szerint a matematikai eredmények alapján is beszélhetünk funkcionális analfabetizmusról. Ezek aránya a legutóbbi teszten 29,6 százalék volt.