DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Stake F1 Team: Idén sem lesz Sauber csapatnév a rajtrácson

Az év első napján bemutatták az Alfa Romeo új identitását: a Stake F1 Team hangzatos ígéretekkel érkezik. Autójukat, a C44-et február 5-én mutatják be.

A december közepén kiadott hivatalos 2024-es Formula-1-es nevezési listán Stake F1 Team Kick Sauber néven szerepelt a hinwili csapat, miután az eddigi névadó főszponzor, az Alfa Romeo 2023-mal beszüntette együttműködését az istállóval – helyette két kiemelt támogató, az online szerencsejátékban érdekelt Stake és az azonos tulajdonosi körhöz tartozó streamingszolgáltató Kick került az elnevezésbe.

A Sauber azonban rövidesen tisztázta, ez még nem a végleges csapatnév: január 1-re ígérték a végső identitás leleplezését.

A csapat mai bejelentése értelmében az elnevezés Stake F1 Team lesz: ugyanúgy egy szponzor sajátítja ki a csapatnevet, mint az Alfa Romeo esetében, sok rajongó sajnálatára a Sauber név 2024-ben sem tér vissza a rajtrácsra. A megállapodás 2025-re is vonatkozik, mielőtt a gárda az Audi gyári csapatává válik.



A bejelentés szövegezése olyanokat ígér, mint „egy vadonatúj, dinamikus és izgalmas éra kezdete”, valamint „elszakadás a sport- és szórakoztatóipari szponzoráció megszokott koncepcióitól” – ez várhatóan a rajongók aktiválásában nyilvánul meg, egy példa erre, hogy a Kicken keresztül osztanak majd meg exkluzív tartalmakat. Némi betekintést nyújtott ezekbe a részletekbe a csapatvezető Alessandro Alunni Bravi is:

„Az előző szezon jelentette a Stake Formula-1-es utazásának kezdetét, a következő logikus és izgalmas lépés pedig a márka új szerepe a Stake F1 Team névadásában. A Stake egy teljesen új közösséget vezetett be a sportba, amiből nem csupán csapatunk, de az F1-ben mindenki más is profitált” – mondta Alunni Bravi.

„Lehetőségünk volt hihetetlen aktiválásokban részt venni a Stake nagyköveteivel, mint az argentin futball-legenda, Sergio Aguero és az indiai-kanadai rapper, Karan Aujla. 2024-ben új oldalra lapozunk, egy esély lesz többre, jobbra és még messzebbre nyúlni. Az új szezontól egy még izgalmasabb eseménynaptárt várunk.”

A Stake F1 Team 2024-es autója, a C44 február 5-én érkezik, a svájciak az első három csapat között tűzték ki bemutatójukat.

A Sauber névváltásai

Harmincegy szezont felölelő története során a Sauber többször váltott nevet és identitást, mint a legtöbb Formula-1-es istálló. 1993-ban Team Sauberként érkeztek újoncként, egy évvel később viszont már Sauber Mercedesként futott a csapat – kevésbé ismert, hogy futólag ők voltak a német márka gyári támogatású csapata, mielőtt Stuttgart a McLarennel szövetkezett.

A hivatalos csapatnévbe ezután a Red Bull, majd a Petronas került be: a maláj olajcég támogatása értelmében még a Ferrari-motorokat is átnevezték Petronasra. 2006 a következő fő fejezet kezdete, az istálló BMW Sauberként a bajorok gyári formációjává vált. Az együttműködés négy évig tartott, a nevet viszont öt szezonon át használták Hinwilben: különleges átmenet volt a 2010-es szezon, amikor BMW Sauberként futottak gyári támogatás nélkül, már Ferrari-motorral.

A csapat csupán az 1993-es debütáló szezonban és 2011-2017 között volt ismert szimplán Sauberként, aztán 2018-ra sikerült végre kifogniuk egy újabb nagy támogatót: az Alfa Romeo előbb névadó szponzorként társult, majd a teljes csapatnevet elsajátította, a Sauber szó először maradt ki a hivatalos elnevezésből. Hozzátartozik még a krónikához, hogy a főszponzor által átnevezett csapat rövidesen kapott egy plusz névadó szponzort, előbb az Orlent, majd 2022-re a Stake-et.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: