szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az adatvédelemre fókuszáló svájci Proton cég végpontok között titkosított felhőalapú tárhelyét a windowsos gépek használói mellett a macesek is elérhetik, illetve minden okostelefonos platformhoz is van hozzá alkalmazás.

A Proton Drive egy végponttól végpontig titkosított felhőtároló szolgáltatás („svájci trezor”), amelyet a svájci székhelyű Proton cég hozott létre. Nem véletlen a székhelyének kiemelése, a Proton Drive ugyanis svájci szervereken tárolja az adatokat, amelyeket a világ egyik legszigorúbb adatvédelmi törvényei védenek.

A Proton Drive – állítja a fejlesztő cég – egy semleges és stabil digitális tároló a fájlok számára. A végpontok közötti titkosítás gondoskodik arról, hogy senki, még a Proton sem férhessen hozzá a felhasználók fájljaihoz. A fájlok, a fájl- és mappanevek és egyebek teljesen titkosítva vannak nyugalmi állapotban és a biztonságos felhőbe való átvitel során. Maga a titkosítás automatikusan és a háttérben történik. Nincsen szükség semmilyen technikai tudásra a Proton Drive használatához, nem kell nyilvános és privát kulcsokat kezelni vagy megosztani. Egyszerűen csak fel kell tölteni a fájlokat, a többi pedig már a rendszer dolga.

A Proton Drive tavaly szeptemberben mutatkozott be, és folyamatosan terjeszkedik a különféle platformokra. A legutóbbi bejelentés szerint a Windows, web, iOS és Android után legutóbb MacOS-re vált elérhetővé, ami fontos mérföldkövet jelent. Akár Macet, akár Windowst, akár iPhone-t vagy Androidot használ valaki, a Proton nem köti semmilyen konkrét hardverhez vagy operációs rendszerhez, és zökkenőmentesen válthat egyik platformról a másikra anélkül, hogy elveszítené a funkcionalitását.

Proton

A nemrég bevezetett macOS alkalmazás megkönnyíti a fájlok egyszerű szinkronizálását a Mac-eszközök és a felhő között, offline hozzáférést biztosít, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy helyi tárhelyet szabadítsanak fel, miközben alapbeállításként megőrzi a végpontok közötti titkosítást és az adatvédelmet.

A többi Proton Drive-alkalmazáshoz hasonlóan a Mac alkalmazás is kriptográfiai aláírásokat alkalmaz, hogy garantálja a fájlok hitelességét és megakadályozza az adatok manipulálását. És mint minden Proton alkalmazás, a Proton Drive for macOS is nyílt forráskódú lesz, és független biztonsági auditon megy keresztül, így bárki ellenőrizheti a titkosítás működését.

A Proton azt is megjegyzi, hogy ellentétben a „Big Tech” cégekkel, amelyek „ingyenes” szolgáltatásokat kínálnak, miközben profitálnak a felhasználó adataiból, a Proton valóban ingyenes. Támogatni lehet a Proton küldetését, ha valaki prémium csomagokra frissít, hogy több (1 GB-nál több) tárhelyet és speciális funkciókat kapjon (200 GB havi 5 dollártól indul). A következő lépés a Mac gép bármely mappájának szinkronizálása a Proton Drive-val, ami a Windows alkalmazás egyik népszerű funkciója.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.