szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lejárt a karakter első változatának szerzői jogvédelme.

2024 január 1-ével megszűnt a Disney médiakonglomerátum szerzői joga az ikonikus Mickey egér karakter első verziója fölött. Mickey egér először az 1928-as Willie gőzhajó című rövidfilmben tűnt fel – az amerikai szerzői jogi törvények értelmében a szerzői jog maximuma 95 év, ennek leteltével a mű és annak minden szereplője köztulajdonba került.

A Willie gőzhajóban szereplő Mickey egér mind megjelenésében, mind személyiségében különbözik a karakter későbbi – és mai – iterációitól. A Disney egyik szóvivője sietett is leszögezni a CNN-nek, hogy az 1928-as mű szerzői jogának lejárta nem érinti a karakter későbbi verzióit, Mickey egér pedig továbbra is „vezető szerepben” marad, mint a Disney „nagykövete” a vállalatcsoport meséiben, vidámparkjaiban, ajándéktárgyain.

Egyelőre kérdés, mi lesz Mickey egér sorsa. A szerzői jog megszűnése azt jelenti, hogy a korai verziót bárki szabadon felhasználhatja, sőt akár szabadon módosíthatja. Mindaddig, amíg a módosítás által nem néz ki úgy, mint a modern Mickey egér. A Disney köti az ebet a karóhoz, hogy a modern változatokat meg fogja védeni és élni fog az ezekhez kapcsolódó szerzői jogával. Ezzel együtt biztosra vehető, hogy gombamód fognak szaporodni a Disneytől független Mickey egér-variációk.