szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különleges, első ránézésre kicsit gyerekjátékra hajazó robotot mutatott be az LG, melyet a mesterséges intelligencia hajt, és okosotthon-funkciókkal is rendelkezik.

Az új eszközt kimondottan otthonra szánja az LG: két lábon (keréken) jár, és az MI révén önállóan tud navigálni a lakásban. Képes verbális kommunikációra, valamint érzelmek kimutatására is – ez utóbbit a csuklósan mozgatható lábaival tudja megvalósítani.

Az igazi érdekesség azonban az, hogy egy multimodális MI-technológia dolgozik benne, mely hang- és képfelismerést is magában foglal a természetes nyelvi feldolgozás mellett. Ezek segítségével a robot képes megérteni a kontextust és a szándékokat, valamint kommunikálni is tud a felhasználóval.

LG

Az LG eszköze egyfajta „mozgó” okosotthon-központként is funkcionál, ugyanis képes kapcsolódni az okosotthon- és IoT-eszközökhöz, melyeket vezérelni is tud.

A robot a Qualcomm Robotics RB5 platformjára épül, ez tesz lehetővé számos MI-funkciót, egyebek mellett az arcfelismerést is. Emellett egy sor szenzor is van benne, melyek adatait az MI-vel dolgozza fel.

Drámai sebességgel okosodnak az otthonok világszerte, erre az ukrajnai háború is rátesz egy lapáttal

Évente ötödével nő világszerte az okosotthoneszközök forgalma. A keresletet nem csupán a Covid és az energiaválság serkentette, de a home office terjedése és a nyugdíjasok számának növekedése is.

Felmerül persze a kérdés, hogy a gyakorlatban milyen célokra használható egy ilyen robot: az LG közleménye kiemeli például a háziállat-felügyeletet, valamint az otthon védelmét. Lehetőség van ugyanis a házikedvencünk távoli felügyeletére a segítségével, de valamiféle riasztást is küldhetünk távolról, ha gyanús dolgot észlelünk. A lakásban ugyanis úgy tud járőrözni, mint egy hús-vér házikedvenc, csak éppen értesít is minket, ha valami rendelleneset (például égve hagyott lámpát, klímát) tapasztal, és adott esetben akár közbe is tud avatkozni, ha az adott eszköz csatlakozik az okosotthonhoz.

LG

Emellett képes üdvözölni a hazaérkező „gazdit”, értelmezni az érzelmeit, sőt: ezeket értelmezve zenét is le tud játszani, megfelelve a tulajdonos hangulatának. Végül, olyan hasznos funkciókkal is felvértezték, mint például, hogy emlékeztessen bennünket, ha már ideje bevenni valamelyik gyógyszerünket.

A robotot a jövő héten induló CES 2024 szakkiállításon mutatják majd be a közönségnek. Az egyelőre nem ismert, hogy mikortól és milyen áron lesz hozzáférhető az eszköz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.