szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újévi beszédében a főpolgármester elárulta, melyik két találkozás jelentette neki a legtöbbet tavaly.

Facebookon osztotta meg újévi köszöntőjét Karácsony Gergely, aki szerint 2023 egyszerre volt ünnep és megpróbáltatás Budapest számára. A főpolgármester utóbbi ismertetésével kezdte, említette az energiakrízist, az inflációt, a szomszédos Ukrajnában zajló háború hatását és az év végén Budapesten átvonuló árvizet is. Hozzátette, ezek mellett a fővárosnak a Budapest-ellenes kormányzati politikával is meg kellett küzdenie, a város vezetése azonban eldöntötte, hogy “ha beledöglenek is, túlélik”.

Karácsony szerint nem csak túlélték a tavalyi évet, de ünnepelni is volt oka a fővárosiaknak, Budapest 150 születésnapja alkalmából ugyanis felújították a Lánchidat és a hármas metrót is. “2023 megmutatta, hogy Budapest legyőzhetetlen, az volt a múltban és annak kell lennie a jövőben is” - mondta a főpolgármester, aki úgy látja, a világ más pontjaival együtt egy bizonytalan, kiszámíthatatlan, sok kétséggel, talán félelmekkel teli jövő áll a főváros előtt.

 

Emiatt 2024-nek a felkészülés évének kell lennie, a kihívások között többek között a változó klímáról és a változó világról beszélt. Karácsony szerint a sok kisebb, korábban említett válság nem független egymástól, azok mind egy nagyobb válság megnyilvánulásai. Úgy látja, jelenleg a világ a kizsákmányolásra épül, és bár a természet már fellázadt ezellen, az emberek még nem: ők nem a kizsákmányolókat gyűlölik, hanem sokszor inkább egymást.

Budapest a szolidaritás, a méltányosság és az elfogadás fővárosa is, még akkor is, "ha vannak, akik éppen ezért akarják meggyűlöltetni az ország többi településének lakóival" - mondta Karácsony, aki szerint a főváros erejét az adja, hogy igazi közösségként működik.

A tavalyi év két legmeghatározóbb emlékeként beszélt a főpolgármester Ferenc pápa áprilisi látogatásáról és arról, az esetről, amikor egy nő a 149-es buszon szülte meg gyerekét. Ez a csecsemő látni fogja majd, milyen hely lesz a 200 éves Budapest, sikerül-e megőrizni a város számára jelenleg fontos értékeket. Ahhoz azonban, hogy a főváros megmaradjon egy olyan jó helynek, mint amilyen most, Karácsony szerint az a legfontosabb, hogy ne felejtsük el emberszámba venni egymást.

"Tudjuk, mi jön, gyűlöletcunamit zúdítanak ránk" - térti ki Karácsony arra, hogy 2024 választási év is egyben és hozzátette, nekik nem lesz idejük gyűlölködni, mert a város jövőjével lesznek elfoglalva.