Meghalt Olaszország legidősebb embere: „Azt hitte, halhatatlan” – írta róla a fia

2024. jan 1. 19:07
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
111. születésnapja alkalmából tavaly augusztusban köszöntötték  családtagjai az idős férfit /Fotó: Facebook

111. születésnapja alkalmából tavaly augusztusban köszöntötték családtagjai az idős férfit /Fotó: Facebook

111 éves korában meghalt Olaszország legidősebb embere, aki a könnyű étkezést és a stresszmentességet tulajdonította hosszú élete titkának.

Tripoli Giannini, becenevén Tripolino a toszkánai Livorno melletti Cecinában lévő otthonában halt meg szilveszter éjjel. Ő volt Európa második legidősebb embere a 75 nappal idősebb francia André Ludwig után.

Giannini fia, Romano azt írta közösségi oldalán: "Azt hitte, hogy halhatatlan... ehelyett San Silvestro napján (szilveszter) reggel fél tízkor meghalt apám, Tripoli Giannini. 111 éves és 133 napos volt ez rekord!

Giannini a százévesek egyre növekvő számú olaszországi lakosai közé tartozott. Az Istat, a nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint 2023-ban 22 ezer 100 év feletti ember volt – ez a legmagasabb szám, amit eddig feljegyeztek. Az olasz százévesek túlnyomó többsége nő irta meg a The Guardian.

Giannini, aki az olasz hadsereg gyalogsági alakulatához tartozott, 1912-ben született Cecinában, és két világháborút és két járványt élt meg. A 111. születésnapja alkalmából tavaly augusztusban rendezett ünnepségeken elmondta, hogy hosszú életének titka a könnyű étkezés - mindig borral kísérve -, a stresszmentesség, a nemdohányzás és az, hogy minden napot ajándékként kezel.

Szardínia olasz szigetét a világ öt olyan régiójának egyikeként azonosították, ahol - többek között a mediterrán étrend miatt – magas a százévesek száma, míg a legtöbb 100 évesnél idősebb emberrel rendelkező olasz város a liguriai Genova.

Az arles-i születésű Jeanne Louise Calment 122 éves korában hunyt el

A Wikipédia szerint a 110 év felettiek kis klubjának Tripoli Gianninin kivül többek között tagja volt houstoni Elizabeth Francis, aki idén augusztusban ünnepelte 114. születésnapját. A jamaicai születésű Violet Brown 1900-ban született és 117 évesen hunyt el, valamint az arles-i születésű Jeanne Louise Calment, egy francia nő, aki a történelem folyamán bizonyítottan a legtöbb évet élte a Földön; pontosan 122 év 164 napot. Az exkluzív klub tagja volt 112 éves Alphaeus Philemon Cole amerikai képzőművész, a kinai Csou Ju-kuang, aki 111 évesen és a Kimura Dzsiróemon, aki 116 évesen halt meg. Leila Denmark amerikai gyermekorvos 114 és Alexander Imich lengyel-amerikai tudós, valamint Emma Moreno is 111 évet élt.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

2024

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
meghalt európa legidősebb embere olasz