szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Küszöbön a Samsung Galaxy S24-nek a bemutatása. A hálózati kapcsolatok tesztelésére kiadott példányok felfedhették: jövőre sem lépi meg azt legnépszerűbb csúcsszériájánál Samsung, amit az Apple az iPhone-ok esetében már megtett.

Amikor bemutatták a 2023-ra szánt Galaxy csúcstelefonokat, a Galaxy S23-as modelleket, csalódniuk kellett azoknak, akik – az Apple mintájára – műholdas kapcsolatra számítottak. TM Roh, a Samsung mobil részlegének vezetője ezt meg is magyarázta, mondván: „ ha megvan a megfelelő időzítés, infrastruktúra és a technológia is készen áll, akkor fontolóra vennénk e funkciónak az alkalmazását”. Magyarán, a műholdas kapcsolat ökoszisztémáját még nem tartotta eléggé kiforrottnak.

Nem baj, gondolhatták sokan, majd a Galaxy S24-nél ez másképp lesz. Nos, csalódniuk kell, legalábbis a legújabb jelentések szerint. Az ETNews értesülései szerint a Samsung két héttel a hivatalos bejelentés előtt már teszteli a Galaxy S24-et a három dél-koreai hálózatüzemeltetővel, hogy a Galaxy S24 Ultra megfelelően működik-e a mobilhálózataikon.

Ez a hálózati összekapcsolási teszt egyébként az utolsó vizsgálat a kereskedelmi értékesítés előtt. Annak felmérése, hogy a készülék alkalmas-e a hazai (koreai) mobilszolgáltatói hálózatra, és hogy van-e valamilyen esetleges működési probléma. Ha átmegy a teszten, akkor megerősítik a hazai megjelenési ütemtervet.

Brutális processzort épített a Samsung, ez az 1+2+3+4 magos chip kerülhet a Galaxy S24-ekbe

A pletykák szerint a Samsung megduplázta Exynos 2200-as processzorának teljesítményét. A legfontosabb kérdés, hogy ez mennyire lesz elég ahhoz, hogy felvegye a versenyt a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-mal.

A mobilszolgáltatók számára a Samsung biztosította a Galaxy S24 Ultra készüléket, amely egy „fekete dobozba” van csomagolva, hogy semmi sem árulkodjon a megjelenésről – ez egyébként szokásos gyakorlat az okostelefon-gyártók körében egy-egy új modell bevezetése előtt. A tesztpéldányokról kiderült, hogy sajnos szó sincs kétirányú műholdas kapcsolatról, ami azt jelentheti, hogy a Samsung ismeretlen okokból ismét kihagyta ezt a vészhelyzetben használható funkciót.

Kiszivárgott viszont egy állítólagos képernyőkép, ami felfedett egy vészhelyzeti SMS-szolgáltatás funkciót a Galaxy S24-en. A funkció neve „Sürgősségi szövegek műholdon keresztül”. Tehát, ha valaki olyan helyzetbe kerül, hogy megpróbálja felhívni a segélyszolgálatokat, de nem csatlakozik mobilhálózathoz, a Samsung lehetővé teszi, hogy vészhelyzeti üzenetet küldjön műholdon keresztül, létfontosságú információkkal a tartózkodási helyéről vagy a GPS-helyzetéről. Arról egyelőre nincs információ, hogy ez a műholdas vészhelyzeti kapcsolat a Galaxy S24 két chipjének (Exynos és Snapdragon) egyikére korlátozódik-e, így a funkció valószínűleg mindkét SoC-változaton elérhető lesz. Olyan információ viszont egyelőre még nincs, hogy ez a funkció hol lesz először elérhető, és mely országokra terjedhet ki a közeljövőben.

A Galaxy S24 sorozatot január 17-én, az egyesült államokbeli San Joséban megrendezendő Galaxy Unpacked eseményen mutatják be. Az okostelefonok különlegessége lesz az „eszközön lévő mesterséges intelligencia”, a Samsung saját fejlesztésű Gauss MI-je.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.