szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Varga Barnabás maga mögé utasította Mohamed Salah-t is az IFFHS ranglistáján.

Ismét Cristiano Ronaldo lett a világ legjobb góllövője 2023-ban az IFFHS, a futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet összesítése szerint. A portugál sztár ezúttal 54 góllal az 52-52 gólig jutó Harry Kane-t és Kylian Mbappét megelőzve végzett az élen.

Korábban 2013-ban, 2014-ben, 2016-ban, 2017-ben, 2019-ben is Ronaldóé volt ez a cím.

Legeredményesebb magyarként Varga Barnabás is befért a 2023-as góllövők listáján a top10-be. Ő tavaly összesen 39 gólt rúgott bajnoki és válogatott meccseken.

A magyar válogatott 29 éves csatára klubszinten tavaly előbb a Paksban, majd a Ferencvárosban játszott, és összesen 24 bajnoki góllal felkerült a legjobb bajnoki góllövők listájára is. Mindez azért is nagy eredmény, mert Varga a sérülése miatt az év utolsó két hónapjában már nem tudta gyarapítani találatai számát.

A válogatott Eb-selejtezőit is kihagyja Varga Barnabás

A csatár combizomszakadást szenvedett.

Máshogy nézve

A bajnoki gólokat tekintve egyébként Harry Kane lett a világ legeredményesebb futballistája 2023-ban az IFFHS szerint. Az angol válogatott támadója a múlt évben 38 gólt szerzett, 17-et a Tottenham, majd 21-et a Bayern München színeiben.

Kane mögött a Paris Saint-Germain francia világbajnok csatára, Kylian Mbappé és a szaúd-arábiai al-Nasszrnál légióskodó portugál Cristiano Ronaldo végzett a bajnoki góllövők toplistájának második és harmadik helyén, egyformán 34-34 találattal. Közöttük a sorrendet Mbappé javára a nemzeti bajnokságok erőssége döntötte el.

Varga Barnabáshoz hasonlóan további 10 játékos büszkélkedhetett tavaly 24 bajnoki góllal, köztük volt az FC Liverpoolt erősítő Mohamed Salah, Szoboszlai Dominik egyiptomi csapattársa és a brazil Grémióban futballozó uruguayi Luis Suárez. Esetükben ugyancsak az határozta meg a végső helyezést, hogy az egyes országos bajnokságai hol állnak az IFFHS erősorrendjében, ez alapján Varga csak a quatari Al Duhailban játszó, kenyai Michael Olungát tudta megelőzni a toplistán.

A bajnoki meccsek alapján készített teljes góllövő toplistát itt lehet megnézni.